Türkiye’ye Örnek Oldu
Antakya kent kimliğinin zenginliğini yansıtan tarihi evlerin taş ve ahşap hikâyelerini bilenler için oldukça anlamlı bir projeyi hayata geçiren Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, eski Müze binasının hemen yanı başına konumlandırdığı ‘Turizm Danışma Ofisi’ ile ciddi bir eksiği de kapatmış oldu.
Antakya’yı ‘doğu’ ve ‘batı’ diye ayırmak kimsenin aklına gelmemiştir, ta ki var olanın karşısında yükseltilen ‘beton’ kentin -aslı-na işaret etme ihtiyacı ortaya çıkana kadar… ‘Aslı’ndan ne kadar kaldı, ne kadarı kalabildi sorularına ekli cevapların gölgesinde ilerleyenler mi? Eldeki tablonun bir köşesinden sızan umudun ışığında durup, oluşan aydınlığın keyfini çıkartma telaşında.
-DEĞİŞİM-
Bugünün sayfasına eklenen fotoğraflar, beton kent Antakya’nın ‘aslı’ ile arasına konumlandırılan yeni Turizm Danışma Ofisimiz. Yanlış bir tercih noktasında şehrin oldukça uzak bir noktasına taşınan Ofis’i eski yerine taşıyan Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ortaya koyduğu ‘farklılıkla’ da ‘olması gerekenin’ altına imza attı. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından desteklenen ‘Turizm Danışma Ofisi’ projesini eski bir Antakya evi şekliyle tasarlayan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, ‘kadim toprakların hikayesinde hala anlatılacak çok şey var’ dercesine turistlere ‘hoş geldin’ demeye başladı bile.
-MOBİL ÖZELLİK-
DOĞAKA destekli projenin en önemli özelliği, İskenderun ve Arsuz’da yapılan projelerden çok farklı olarak, Antakya ayağında mobil bir ofisin tercih edilmiş olması. Yani, kente gelen misafirlere hizmet vermeye başlayan Turizm Danışma Ofisi, istendiği takdirde şehrin farklı noktalarında da konumlandırılabilecek. Peki, detaylar mı? Merak edilenleri, hizmet noktasında emeği olanlar anlatsın mı?
“Buradaki çalışmada, tarihi Antakya evlerinin işçiliğini bir karavanda buluşturduk aslında. Karavanımız; 2.5 metre eninde, 6 metre uzunluğunda, 3.5 m yüksekliğinde ve ful donanımlı olarak, özel olarak dizayn edildi. Ortaya çıkan başarılı çalışmanın her detayı, bir tasarımcı gözetiminde, alanında uzman 10’larca uzman tarafından yoğun bir çalışma ile düşünülmüş ve ardından uygulama alanına geçirilmiştir.”
-İÇERİDE NELER VAR?-
Bilinen ya da alışılmış turizm danışma ofislerinden farklı olarak, Antakya için özel tasarlanan proje kapsamında
‘geleneksel görsellik’ yanında teknoloji de eksik bırakılmamış.
Detaylara ve anlatıma devam edelim o zaman…
“Hayata geçirdiğimiz Turizm Danışma Ofisimizin içerisinde klima, mini bir mutfak, dolaplar, depo, raflar, masa-sandalye, broşürlükler, oturma alanı, ayrıca bir jeneratör, alarm, duman detektörleri, ilk yardım seti, güvenlik kameraları, kiosk, internet ve telefon hattı bulunmaktadır. Normal şartlarda fiberglas tarzı malzemeler kullanılırken, biz, hafif ve uzun yıllar dayanıklı ahşap malzemeyle hem yerel kültürümüzü ve hem de kimliğimizi yansıtmaya çalıştık.”
-BİR İLK-
Şu ana kadar hayata geçen örneklerden ayrılan ‘özgün’ yapısıyla Türkiye’de bir ‘ilk’ olma özelliğini de muhafaza eden ‘Turizm Danışma Ofisi’, Türkiye’nin ilk ‘mobil turizm bürosu’ olarak, Antakya özelinde yükselen bu eşsiz yapıyı yakından izleyen farklı kentlerin şimdiden yakın gözetimi altında. Tercih edilen detayları nedeniyle yerel dokuyu ön plana alan proje, şehrin ‘önceliklerine’ de gelen misafirler noktasında dikkat çekiyor.
Bir vatandaşın ifadesi de buna dair:
“Öyle güzel yapılmış ki, bakıyorsunuz, izliyorsunuz, karşısına geçip ‘bu kentin daha neleri var’ diye kendi kendinize soruyorsunuz. Bir de öylesine güzel bir yere konumlandırılmış ki, tam da doğu Antakya’nın giriş noktasında. Sanki şöyle diyor size… ‘Hoşgeldiniz… Burası kadim toprakların kenti… İlerleyin… Karşınıza daha fazlası çıkacak…’ Ama bir noktada yerel idarecilere de çok iş düşüyor, bunu da söylemek lazım. Tamam, enfes bir iş yapılmış, ama… Buradan hareket edip doğu Antakya içlerine girdiğinizde, buradaki hikayenin tam tersi bir hikaye de karşınıza çıkabilir. O yüzden, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bu çabasını bu kentin yerel idarecileri omuzlamalı. Bu yük hepimizin çünkü. Bu kent de… Madem bu kadar yorulmuş insanlar ve ‘Antakya’ya da bu yakışır’ demişler… Yerel idarecilerin de bu kentin yakışanını bu kente sunması ve bu noktada başlayan hikayenin devamını getirmesi gerekiyor.”
-HATAYLI SANATÇILAR-
Bir Antakya evinin bire bir maketi olan Mobil Turizm Bürosu, her yere götürülebilir özelliğiyle dikkat çekiyor. Bu özelliği sayesinde, gelecekte istenildiği zaman yer değişikliği yapılabilecek ve uzun yıllar, bu kentin can damarı olan turizm sektörü için kullanılabilecek. Peki, gelen misafirlere neler sunulacak?
Anlatanlar devam etsin mi?
“Antakya’ya gelen turistlere broşür, harita, cd, sanal gezintili kioskla bilgilendirme, wifi, çay-kahve ve mini soluklanma imkanı verilecek. Burada, Hataylı sanatçıların seçme ürünleri de yer olacak. Aynı zamanda tarihi bir ev olma özelliğinden dolayı, kentimize gelen turistlerin büro önünde bir anı olarak selfie çektiğini de görmekteyiz. Bu da bizlere keyif veriyor. Yaptığımız işin ne kadar doğru ve yerinde olduğunu gösteriyor. Tüm bunların yanı sıra, bazı dönemlerde Hataylı el sanatçılarının ve fotoğraf sanatçılarının sergilerini yapmayı da düşünüyoruz. Aynı zamanda, merkezi bir yer olması açısından, halkımızda turizm bilincinin oluşturulmasına yönelikte çalışmalar da planlanıyor.”
-RENGARENK-
Büro’nun içerine girenleri karşılayan renkli de bir dünya var. Aslında bu çok renklilik, Antakya adına anlatılan hikâyelerin çokluğuna da bir işaret. Buna dair başka bir vatandaşın anlattıkları da şöyle:
“Kullanılan tüm detaylar sizi adeta bambaşka bir dünyaya taşıyor. Dışarıda akan Antakya adına içeride sunulan Antakya o kadar büyülü ki, bu kenti hiç bilmeyen biri adına ‘dışarı çıkıp sokak sokak bu şehri solumalıyım’ dedirtiyor. O yüzden, emeğe sağlık.”
-Tamer Yazar-