Antakya’ya ileri moleküler laboratuvar yapılacak

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül aynı zamanda Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) Direktörü. 2003’te ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ni tespit eden bilim ekibinde yer alan önemli bir isim olan Ergönül: “ Türkiye virüs aşıları ve ilaçlarının Ar-Ge merkezi olabilir.” Dedi. Bu kapsamda […]

Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Topluluğu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül aynı zamanda Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) Direktörü.

2003’te ilk Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ni tespit eden bilim ekibinde yer alan önemli bir isim olan Ergönül: “ Türkiye virüs aşıları ve ilaçlarının Ar-Ge merkezi olabilir.” Dedi. Bu kapsamda , depremin hemen ardından Antakya’ya ileri moleküler laboratuvar kurduklarını belirtti. Ergönül; “Avrupa’daki sağlık bakanları benimle iletişime geçti. Herkesin ortak bir düşüncesi var. Anadolu’dan mümkün olduğunca bol veri alarak ülkelerinde virüslere yönelik aşı ve ilaç çalışmaları yürütmek istiyorlar” dedi.

Anadolu tarih boyunca olduğu gibi yine göçlerin kilit noktası diyen Ergönül, bu durumun Türkiye topraklarını bulunmaz bir veri laboratuvarına dönüştürdünü söylüyor. “Elimizdeki bu biokaynağı biz kullanmalı ve tüm Yatırım işbirliklerini burada toplamalıyız. Şu anda Anadolu’da İngiltere başta olmak üzere birçok ülkenin bilim insanı veri topluyor, bir anlamda biocasusluk yapıyor. Bill Gates 10 yıl önce Liverpool Üniversitesi’ne bu konudaki çalışmalarda kullanılmak üzere 100 milyon Dolar verdi. Bizim de aslında para sorunumuz yok. Bu dönem Türkiye’nin bir bilim üssü olması için fırsat” görüşünü dile getiriyor.

 

BÜTÜN doğal afetlerde olduğu gibi 6 Şubat’taki asrın depreminin de ardından bilim dünyası bölgedeki viral enfeksiyonların artmasından endişe etti. Önder Ergönül, depremin hemen ardından Antakya’ya ileri moleküler laboratuvar kurduklarını belirtti. Amaç olası virüsleri tespit ve tedavi etmek. Projeyi Dünya Sağlık Örgütü de desteklemiş. Hatta Amerika’dan 350 bin dolarlık kaynağın da hazır olduğunu belirten Ergönül,” Antakya’da laboratuvar açılacak. Umut Kent’in içinde olacak.” Dedi. – Yusuf Cemil Karaçay –

Exit mobile version