Zeytin Park Projesi nedeniyle Antalya’yı yakından izleyen Hatay, tıbbi aromatik bitkiler konusunda benzer bir zenginliği omuzlayan Antalya’nın bu konudaki ihracat hamlesinin de takibinde.
Ülkemizde bulunan yaklaşık 10000 bitki türünün 3300 kadarı endemik. Hatay’da ise, 2000’den fazla tespit edilen bitki türünden 300 kadarı endemik bitkiden oluşuyor. Ancak bu bitkilerin ne kadarının ticari bir değer haline getirildiği bilinmiyor. Bilinenlerin ne kadarlık bir ihracat değeri taşıdığı da…
Benzer bir zenginliği taşıyan illerden biri de Antalya. Bu konuda yapılan son çalışmalar neticesinde, mantar ve meyve ile anılan Antalya’nın Korkuteli ilçesi, tıbbi aromatik bitki üretiminde de söz sahibi olmaya hazırlanıyor. İhracata konu olacak kekik ve adaçayı üretimi için merkez haline getirilmesi planlanan Korkuteli’de; üniversite, özel sektör ve kamu birlikte hareket ederek, örnek bir model oluşturma hedefinde.
Konuya ilişkin konuşan Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, 6 firma ile ortak girişim grubu oluşturduklarını, aromatik bitki üretimi için Hazine’nin Akdeniz Üniversitesi’ne tahsisi ettiği 300 dönümlük alanı incelemek üzere ilçeye geldiklerini belirtti. Çandır, tahsis edilen alanda yapılan üretimin ardın-dan, tıbbi aromatik bitki üretiminin tüm ilçeye yaygınlaştırılacağını bildirirken, “Çevrede bulunan 15-20 bin dönüm arazideki çiftçimizi tıbbi aromatik bitki üretmeye motive edecek bir çalışma yapıyoruz. Burada üretilen ürünler ihracata konu olacak. Üreticimiz kazanacak, ilçe ve ülke ekonomisi kazanacak” diye konuştu.
Zeytin Park Projesi nedeniyle Antalya’yı yakından izleyen Hatay’ın, tıbbi aromatik bitkiler konusunda ne aşamada olduğu ve sahip olduklarını ihracata ne kadar kanalize ettiği ise merak ediliyor. -Tamer Yazar-