Antakya’nın da Takibinde
Antalya, mevcut zeytinlik alanlarını ‘markasal’ bir yol izleyerek kent ve insan yaşamına katmayı sürdürürken, bizlerin, benzer zeytinlik alanlarının yanı başına ‘sanayi siteleri’ kurma ısrarı ise cevapsız bırakılan sorular yaratmaya ve olanı sorgulamaya devam ediyor.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ve Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak başkanlığındaki Meclis ve Komite üyelerinden oluşan heyetin geçtiğimiz yılın Kasım ayı içinde gerçekleştirdikleri Antalya Ticaret Borsası ziyaretinde gündeme gelen ‘Zeytinpark’ uygulaması Antakya ya da Hatay’da da hayata geçer mi bilinmez ama, yakından izlenen Antalya örneği kent insanı için mola noktası olmaya devam ediyor.
-SÖMESTR ADRESİ-
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin’in, “Zeytinpark, benim çok merak ettiğim bir proje. Bir benzerini Hatay’da yapabilir miyiz, ona bakacağız. Çevre duyarlılığınız ve çocuklara doğa sevgisini kazandırmanız nedeniyle sizi tebrik ediyorum. Türkiye’ye
-NELER OLACAK?-
Şehrin en büyük yeşil alanı ve oksijen deposu Zeytinpark, sömestr tatilinde çocukların doğayla buluşacağı eğitim kampı düzenliyor. Orman Mühendisi ve Ekoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi’nin sunumuyla, doğadaki canlıları farklı bir gözle tanıyacak olan çocuklar, ağaç yaşı nasıl hesaplanır, portakal neden turuncudur, zeytin yaprağı hangi alanlarda kullanılabilir gibi konuları öğrenecek. Ekoloji eğitiminin ardından zeytin ağaçları arasında yürüyüş yapacak olan çocuklar, çadır kurarak kamp deneyimi de yaşayacak. Kahvaltı ve öğle yemeğinin verileceği etkinlik gün boyu sürecek.
Doğa kampı, ilkokul grubu için 22 Ocak Pazartesi, ortaokul grubu için 24 Ocak Çarşamba, lise grubu için 26 Ocak Cuma günleri belirlenirken, her grup için farklı etkinlikler planlandı.
Gerçekleşen ziyaret esnasında, bir benzerinin Antakya’da yapılması noktasında ATSO ile bu konudaki deneyimlerini
-BİZDEKİ NE OLDU?-
Antalya, mevcut zeytinlik alanlarını ‘markasal’ bir yol izleyerek kent ve insan yaşamına katmayı sürdürürken, bizlerin, benzer zeytinlik alanlarının yanı başına ‘sanayi siteleri’ kurma ısrarı ise cevapsız bırakılan sorular yaratmaya ve olanı sorgulamaya devam ediyor. Bilindiği gibi bu tartışmalı başlığa ilişkin en net açıklama Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman’dan gelmiş ve açıklamada, Defne ilçesinde en uygun Sanayi Sitesi yerinin Hüseyinli, Çökek ile Meydancık Mahalleleri arasında bulunduğu, belirlenen 44 hektarlık alanda zeytinlik bölümü koruyan, tarımsal diğer alanları da aynı anlayışla yine koruyan bir planlama ile adım atıldığı ifade edilmişti. Merak edilen, yanı başında ‘sanayi sitesi’ olacak ‘Zeytinlik’ ve ‘Tarımsal’ alanlar nasıl olacak da korunacak? -Tamer Yazar-