Bizde ‘durum’ Ne?
Künefesi ve Sürk Çökeleği ile tescilli yöresel ürün sayısına yenilerini ekleme hedefindeki Hatay, Dörtyol Mandarini ile yoluna devam ediyor. Ancak bölgesel rekabette dikkati çeken Gaziantep’te tescilli ürün sayısı 10’a çıktı bile.
Kastamonu Taş Baskı Dokuması, Giresun Kalınkara Fındığı / Giresun Karası, Giresun Sivri Fındığı Coğrafi, Antep Oğuzeli Narı / Gaziantep Oğuzeli Narı, Gürsu Deveci Armudu, Tamzara Dokuması, Aksaray İnceelek Tatlısı, Karacakılavuz Dimi Dokuması, Milas Yağlı Zeytini, Refahiye Balı, Rize Kavurması, Şarkışla Kilimi, Erdemli Lamas Limonu, Silifke Çileği ve daha fazlası…
Türk Patent ve Marka Kurumu’na illerin ‘coğrafi işaretleme başvuruları sürerken, Hatay adına dikkati çeken son başvuru ise Dörtyol merkezli oldu. Dörtyol Turunçgil Üreticileri Birliği tarafından yapılan tescil başvurusu 15.05.2018 tarihli. Buna dair bilgilendirme ise 17.06.2019 tarih, 55 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yapıldı.
-ANTEP FARKI-
Hatay’ın künefesi, çökeleği ve mandarini ile listeye eklenenler henüz hak ettiği kalabalığı yaratamadı. Ancak bölgesel rekabette koşar adım ilerleyen Gaziantep, Antep Kurabiyesi ile tescilli 10’ncu ürününe sahip oldu. Antep tırnaklı pidesi, Antep fıstık ezmesi, Antep firiği, Antep lahmacunu, Antep peyniri, Antep bulguru, Antep kurutmalık patlıcanı, Antep köy kahkesi ve Antep muskasına daha önce coğrafi işaret tescil belgesi alan kent yöneticileri, Antep lahmacununa AB tescili almak için başvuru yaptı bile. Sırada ne mi var? Antep meyan şerbeti, Antep pekmezi, boz iç fıstık, Antep biber salçası, Antep karası üzüm, Antep dolmalık biberi, Antep haylan kabağı, Antep urmu dut suyu, Oğuzeli narı, Antep zahter balı, Antep sumağı ve İslahiye biberi!
Peki, Hatay’ın kalabalığında neler var, soralım mı? -Tamer Yazar-