Aort’a Yama…

MKÜ Araştırma Hastanesi’nde yüksek riskli Kalp Ameliyatı başarılı geçti 45 yaşında,1.56 cm boy ve 122 kg ağırlığındaki kadın hastanın kalbinin çıkış deliğinde bulunan kapaktaki (aort) ileri derecedeki darlık ve kireçlenme için “Nick Yöntemi” ile kesilerek genişletilip sentetik yama yapıldı ve bu alan özel bir kapak yerleştirildi. Hatay MKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim […]

MKÜ Araştırma Hastanesi’nde yüksek riskli Kalp Ameliyatı başarılı geçti

45 yaşında,1.56 cm boy ve 122 kg ağırlığındaki kadın hastanın kalbinin çıkış deliğinde bulunan kapaktaki (aort) ileri derecedeki darlık ve kireçlenme için “Nick Yöntemi” ile kesilerek genişletilip sentetik yama yapıldı ve bu alan özel bir kapak yerleştirildi.

Hatay MKÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı tarafından ileri evre obez morbit olan bir kadın hastaya başarılı bir şekilde kalp ameliyatı gerçekleştirildi. Ameliyat, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İyad Fansa başkanlığındaki bir ekip tarafından gerçekleştirildi. Başarılı ameliyatta, 156 cm boyunda ve 122 kg ağırlığındaki 45 yaşındaki kadın hastanın kalbinin çıkış deliğinde bulunan kapaktaki (aort) ileri derecedeki darlık ve kireçlenme için “Nick Yöntemi” ile kesilerek genişletilip sentetik yama yapıldı ve bu alana özel bir kapak yerleştirildi.
Ameliyatı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Prof. Dr. İyad Fansa’nın verdiği bilgi şöyle:
“Hasta, oturur vaziyette dahi nefes darlığı, göğüs ağrısı, çabuk yorulma, bayılma gibi şikayetlerle geldi. Yapılan muayenede, hipertansiyon ve aşırı kilonun (ileri evre obez morbit) yanı sıra kalbinin çıkış deliğinde bulunan aort kapakta ileri derecede darlık ve kireçlenme tespit edildi. Aort kapağında eskiden beri var olan bozukluk giderek arttığından, hastanın günlük ihtiyacı için gerekli olan kanın geçişine izin vermediği, efor kısıtlaması yanında hastanın hayatını ciddi bir şekilde tehdit ettiği belirlendi. Bu tespitler neticesinde ameliyat kararı aldık. Ancak aort kapak bozukluğunun tedavi seçeneklerinde peruktan (periferk damarlardan girilerek yapılan) işlemler ve/veya açık kalp cerrahisi ameliyatları vardır. Kapaktaki kireçlenmenin çok ciddi ve komşu dokulara yayılmış olması, hastanın genç olması nedeniyle perkütan takılan kapakların durabilitesi (dayanıklılık), bunlara bağlı komplikasyonlar ve uzun dönem kullanımlarındaki belirsizlik açık kalp cerrahisi ameliyatını zorunlu kılmıştır.”
Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. İyad Fansa; Aort kapağının ileti sistemi, kalbi besleyen koroner arterler, mitral kapak komşuluğu yanı sıra kalsifikasyonun yaygınlığı ve hastanın aşırı kilosu nedeniyle gerçekleştirilen ameliyatın çok zor olduğunu ve tecrübe gerektirdiğini ifade ederken, şunları söyledi:
“Hastanın kalbi, kalp-akciğer pompasına bağlanarak önce kalpten çıkan ana damar açıldı. Kalbin çıkış deliğinde bulunan aort kapaktaki kireçler özel bir aletle komşu dokulara zarar vermeden kırılıp kesilerek çıkartıldı. Hastanın aşırı kilosu olduğundan, ihtiyacı olan kanın karşılanması için, kalbin çıkış deliğinde yeterli açıklığı sağlamak için kalpten çıkan ana damar yapılan kesi mitral kapak anulusuna doğru aşağı uzatılarak yeterli genişlik sağlandı. Sentetik yama yerleştirildikten sonra, efektif orfis alanı daha geniş olan özel dizayn edilmiş mekanik aort kapak monte edildi.”
Ameliyat sonrası taburcu edilen hasta, Prof. Dr. İyad Fansa ile ekibinde yer alan Araştırma Görevlisi Dr. Cem Lale, Araştırma Görevlisi Dr. Bedriye Burcu Sadıkoğlu, İntern Dr. Meltem Cansu Demir, İntern Dr. Çağla Atakan ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Yönetimi’ne teşekkür etti. -Cemil Yıldız-

Exit mobile version