Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Araştırma İstanbul merkezli

Sonuçlar 81 İl’e dair

Sonuçlar 81 İl’e dair

Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Murat Erdoğan: “Türkiye, kendi içinde çok mobil bir ülke. Her yıl ortalama 3 milyon kişi, bir ilden diğerine göç ediyor. Bu sosyolojik durum, Suriyeliler gibi, kentlere sonradan gelenlere karşı tepkiyi yumuşatıyor.”

İstanbul Politik Araştırmalar Enstitüsü (IstanPol), Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliği desteği ve TÜSES ortaklığı ile yürüttüğü “İstanbul’da Suriyeli Sığınmacılara Yönelik Tutumlar” başlıklı araştırmasının bulgularını kamuoyuyla paylaştı. Çıkan sonuçlar, Hatay ve diğer kentlerde yoğunlaşan Suriyeli sığınmacılara yönelik tutumlar açısından da oldukça dikkati çeken genel bulguları gün yüzüne çıkarttı.
Söz konusu araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 62’si park ve meydanlarda, yüzde 69’u çarşı-pazar-AVM’de, yüzde 52’si oturduğu sokakta ve yüzde 44’ü çalıştığı yerde Suriyelilerle her gün karşılaştığını belirtirken, yüzde 17’si ise Suriyelilerle aynı binada yaşamalarına rağmen, katılımcıların yüzde 78’i, herhangi bir Suriyeliyle iletişim kurmuyor. Hatay’ı da yakından ilgilendiren sığınmacı başlıklı alan taramalarına imza atan Türk Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Murat Erdoğan, yaşanan bu “iletişimsizlik” halinin kentsel alanda çok da şaşırtıcı olmadığını söyledi.
Prof. Erdoğan, kendisinin yürüttüğü Suriyeliler Barometresi çalışması bulgularından da hareketle, tekil gerginlikler haricinde 9 yıllık sürecin başarılı geçtiğinin altını çizerken, bunda, kırılgan da olsa, yüksek toplumsal kabulün önemli bir rol oynadığını, Suriyeli sığınmacılarla ortak yaşamın bir biçimde kendi uyum sürecini geliştirdiğini dile getirdi. Tamer Yazar