Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arkeoloji’de DNA

Türkiye’de ilk, kurucusu  da MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr.

Türkiye’de ilk, kurucusu  da MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr. SİNAN MİMAROĞLU…

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, Türkiye’de arkeoloji alanında ilk kez olarak DNA Araştırma Merkezi kurulmasını sağlayan isim oldu.

İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı Kazısı sürerken, Hristiyan alemi için önemli kalıntıların bulunduğu kazı alanında, mobil bir DNA merkezi kuruldu. Çalışmanın, Türkiye’de arkeolojik alanlarda kurulan ilk DNA merkezi olduğunu söyleyen, Kazı Başkanı ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu, “Bu merkezde, antropolog ve genetik uzmanları tarafından, alandan çıkarılan organik malzemelerin DNA’sı çözümlenecek. Bu, Türkiye’de bir ilk olarak gerçekleşiyor” dedi.

-PAYLAŞMAK DOĞRU DEĞİL-

Türkiye’deki DNA araştırmalarının, birkaç merkezde yapılabilen, pahalı bir işlem olduğunu ifade eden Mimaroğlu, “Çok önemli DNA bulguları yurtdışına gönderiliyordu. İnsan DNA’sı, çok önemli bir materyal olduğu için de bu bilgileri dışarıyla paylaşmanın doğru olmadığı düşüncesiyle, böyle bir merkez kurma gereği duyduk” açıklaması yaptı.

-MKÜ DE DESTEK VERİYOR-

Mimaroğlu, Ayasuluk Tepesi ve St. Jean Anıtı kazısı kapsamında konuşurken, arkeolojik kazılara sponsor desteğinin önemli olduğuna da dikkati çekerek, “Bakanlığın verdiği bütçeyle kazılara devam ediyoruz. Bunun yanında; İzmir Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Ticaret Odası, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi ve Selçuk Belediyesi tarafından da destekleniyoruz. Bir diğer paydaşımız da, özellikle analizler için İstanbul Gelişim Üniversitesi…” açıklaması yaptı. -Cemil Yıldız-