30 Haziran’da “Kayısı Festivali” var. Bu yılki ürün rekoltesi 7000 ton civarında…
Arsuz ilçesi, turistik bir kent olması yanı sıra, tarımsal alanda da birçok ürünün ana merkezi durumunda. Bunlardan biri de kayısı. Arsuz’da bu yıl 7000 ton civarında kayısı hasadı bekleniyor.
Arsuz’un Kurtbağı, Derekuyu, Karagöz, Üçgüllük Ada Mahalleleri gibi belirli bir bölgesinde yetişen kayısı meyvesi, hem aroması hem de büyüklüğü ile Türkiye’nin en iyi kayısı merkezlerinden biri olma yolunda ilerliyor.
İlçe Kaymakam Musa Sarı, beraberinde İlçe Emniyet Müdürü Halil Karabacak, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ramazan Dönmez, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz, Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal ile birlikte Üçgüllük Ada Mahallesi’nde devam eden kayısı hasadını yerinde inceleyip çiftçilerden hasat ve ürün hakkında bilgiler aldı.
İlçe kayısısının çok meşhur olduğunu ve bu yıl bu kapsamda Kurtbağı Mahallesi’nde 30 Haziran’da Kayısı Festivali planladıklarını söyleyen Kaymakam Sarı, ilçede yetişen kayısının hem aroması hem de büyüklüğü ile göz doldurduğunu ve çok iddialı olduğunu, bu nedenle de herkesi Arsuz’a, kayısı hasadını görmeye davet ettiklerini ifade etti.
Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Nal ise, heyetin ziyaretinden dolayı memnuniyetini ifade ederken, çiftçiler adına Kaymakam Sarı ve ilçe müdürlerine teşekkürlerini sundu ve herkesi kayısı hasadına davet ettiklerini ifade etti.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Yılmaz da verdiği bilgide, ilçede yaklaşık 1000 hektar alanda 2019 yılı üretim sezonunda yaklaşık 7000 ton ürün beklediklerini ve üretimin her geçen gün arttığını, şu anda kaysının mahallerde kilosunun yaklaşık 2,50 TL civarında satıldığını belirtirken, kayısının yararlarını şöyle sıraladı:
“Kayısının sindirim sağlığını desteklediği, diyabet tedavisine yardımcı olduğu, iltihapla savaştığı, görme yeteneğini geliştirdiği, karaciğer hasarını önlediği, kalbinizi koruduğu, kilo vermeye yardımcı olduğu, kemik sağlığını geliştirdiği belirtiliyor. Kayısı, sağlıklı bir üründür.” -Selvi Günay-