Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arsuz Pirinçlik Karantina Tesisleri yıllardır atıl, çürüyor…

Güzelmansur, Olayı TBMM’ye Taşıdı CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Arsuz’da

Güzelmansur, Olayı TBMM’ye Taşıdı

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Arsuz’da denize sıfır bir alanda, 49 bin m2 alanda yapılmış olan ve çürümeye terk edilen İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’ni Meclis gündemine taşıdı. Güzelmansur “Bu karantina merkezimiz, kullanılmayarak, çürümeye ve talana terk edilirken, salgında yurt dışından gelenleri karantinaya alabilmek için, yer yokluğundan, sabaha karşı yurtlar boşaltılmış ve öğrenciler valizleriyle sokakta kalmıştı” hatırlatmasında bulundu.
Bu kamu zararını ve oluşan israfı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde dile getiren Güzelmansur, “Yıllar önce, olası salgın hastalıklarda kullanılmak üzere milyonlarca lira harcanarak yapılan bu karantina tesisindeki binaların çatısı çökmüş, duvar ve zeminlerinde ise çatlaklar var. Camları ve kapıları ise kırık. Herhangi bir güvenlik tedbiri alınmadığı için, tesisat malzemeleri ve demirbaşları çalındı” dedi.
-SAYIŞTAY RAPORUNDA GEÇİYOR-
CHP’li Güzelmansur; akla, mantığa, vicdana aykırı bir şekilde çürümeye terk edildiğini belirttiği karantina tesisinin Sayıştay Raporu’nda da yer aldığını aktararak, şu bilgiyi verdi:
“T.C. Sayıştay Başkanlığı’nın, 2019 yılı Türk Hudut ve Sahiller Genel Müdürlüğü Denetim Raporu’nda, İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi, ‘değerli bir kamu kaynağı’ olarak nitelenerek, bu taşınmazın atıl bırakılmasıyla oluşan kamu zararına dikkat çekiliyor.”
Hatay CHP Milletvekili Mehmet Güzelmansur’un, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergesinde sıraladığı sorular şöyle:
-İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’nin, yapım amacına uygun kullanılmamasının, çürümeye terk edilmesinin sebebi nedir?
-Küresel bir salgınla mücadele verdiğimiz ve karantina tesisi yokluğunu hissettiğimiz bugünlerde, İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’nin bakım ve onarımının yaptırılarak, amacına uygun kullanılması düşünülmekte midir?
-İskenderun Pirinçlik Eğitim ve Karantina Tesisi’nin yapımı için toplamda harcanan kamu kaynağı ne kadardır?
-Kullanılmadan çürümeye terk edilmesi ve güvenliğinin sağlanmaması nedeniyle yaşanan hırsızlıklar neticesinde, söz konusu tesiste şimdiye kadar meydana gelen kamu zararı ne kadardır?
-Bugüne kadar, adı geçen tesisi kendi bünyesinde kullanmak için Sağlık Bakanlığı’na tahsis talebinde bulunan kurumlar hangileridir? Hangi amaçla kullanmak istemişlerdir? Bu taleplerin reddedilme nedenleri nelerdir? -Cemil Yıldız-