Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Arsuz’da Çed Süreci

2 Maden Ocağı için

2 Maden Ocağı için ÇED süreci başlatıldı…

İdare, yılda 50.000 ton KROM Madeni üretimi gerçekleştirileceğini duyururken, çevreciler ise “Ormanlık alanda Krom Madeni Ocağı olmaz” diyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Arsuz ilçesinde kurulması planlanan 2 krom madeni ocağı ile ilgili ÇED sürecini başlattı. Bakanlık yetkilileri, yılda 50.00 tonluk üretim gerçekleşeceğini söylerken, çevreciler ise orman alanlarında krom madeni açılmasının doğaya ihanet olacağı görüşünde.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamasında şöyle denildi:
“ER:1076813 Ruhsat Nolu Krom Ocağı Projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. Maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun, ÇED Genel Formatı’na uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED süreci başlatılmıştır. Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Hatay Valiliği’ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konuyla ilgili bir başka krom madeni ocağı ile ilgili duyurusu da şöyle:
“Hatay ili Arsuz ilçesi İR:20068401 ruhsat nolu saha mevkiinde, Krommer Mad. Mer. Nak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan İR:20068401(ER:3112220) Ruhsat Nolu Krom Ocağı Projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Başvuru Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği’nin 8. Maddesi doğrultusunda incelenmiş ve başvurunun ÇED Genel Formatı’na uygun hazırlandığı anlaşılmış olup, projeye ilişkin ÇED Süreci başlatılmıştır.
Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci tamamlanana kadar, süreç ile ilgili her türlü bilgi ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler, Hatay Valiliği’ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderilebilir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Bakanlık duyurusunda, ayrıca şu bilgiye de yer verildi:
“Proje: Krommer Mad. Mer. Nak. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından, Hatay ili Arsuz ilçesi İR:20066936 ruhsat numaralı 1323,78 ha’lık ruhsat sahasının 205,22 ha’lık kısmında, İR:20066936 (ER:1076813) Ruhsat Nolu Krom Ocağı faaliyetidir. Faaliyet alanı, orman arazisi konumundadır. ÇED süreci tamamlandıktan sonra, açık ve kapalı (galeri) ocak işletmeciliği ile yılda 50.000 ton krom madeni çıkartılması planlanmaktadır. Faaliyet alanı orman arazisi olup, ÇED süreci tamamlandıktan sonra, Orman Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinler alınacaktır.”
-Hatay’da 5 ilçede 9 bölgenin ihalesi-
MAPEG tarafından 140. grupta ihale edilen veya edilecek maden arama sahaları arasında, Hatay’da; Payas, Arsuz, Belen, Dörtyol ve Hassa ilçelerinde olmak üzere, 9 nokta bulunuyor. İhalelere karşı çıkan İskenderun Çevre Platformu, siyasi parti ve dernekler, geçen günlerde Arsuz’da yaptıkları eylemde, Hatay’ın hiçbir bölgesinde maden aramasına izin vermeyeceklerini belirtmişlerdi.
İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara, bir süre önceki açıklamasında, ihaleye açılan alanlarla ilgili belirsizliklere dikkat çekerek, “Bu alanların ormanlık alan mı, mera alanı mı, tarım alanı mı, ne olduğunu bilmiyoruz. Koordinatlardan anlamaya çalışıyoruz. Ya da ne madeni olduğunu da henüz bilmiyoruz. Demir, bakır, gümüş, iyot, altın, taş kömürü, linyit… Bunların hepsi bu bölgelerden çıkabilir” ifadelerini kullandı.
-Toprak ve su kaynakları kirlenir-
İhaleye açılan bölgelerde madenciliğin tehlikeli sonuçları olacağını belirten ve kısa bir süre önce CHP Doğadan Sorumlu MYK Yardımcılığı görevine getirilen Nermin Yıldırım Kara, “Belen’de madencilik yapıldığında, orman ölür. Arsuz’a yapıldığında, tarım arazileri yok olur. Ayrıca Arsuz Meryem Ana Kilisesi (Havuzlu) önemli bir yer. SİT alanı. Turizm ve tatil bölgesi. Tarım alanları giderse, gıda sorunu başlar. Ormanların gitmesiyle, temiz hava, toprağın kirlenmesi ile su kaynakları kirlenir. Bu ormanda, su kaynaklarında çok fazla canlı türü var. Sadece insan yaşamıyor. Hepsi birbiriyle o kadar bağlı ki, tek bir tanesi ekolojideki dengeyi bozmaya yetiyor” diye konuştu.
-30 yıllık çalışma-
Bu arada, yeterli rezerv tespit çalışmayı yapılamamasına karşın, söz konusu alanda 1 milyon ton krom cevheri rezervi olduğunun öngörüldüğü, bölgede çalışmanın 30 yılı aşmasının planlandığı ifade edildi. Çevre Etki Değerlendirme süresinin olumlu sonuçlanması durumunda, alanda, açık işletme ve galeri yöntemi ile çalışmanın öngörüldüğü öğrenildi.
Projenin tanıtım dosyasında, faaliyet alanının orman vasfında olduğu belirtilerek, ayrıca “Madencilik Faaliyetleri İle Bozulan Arazilerin Doğaya Yeniden Kazandırılması Yönetmeliği” çerçevesinde, Orman Bölge Müdürlüğü’ne Rehabilitasyon Projesi verileceği kaydedildi.
Edinilen bilgiye göre, Avcılarsuyu, Hüyük ve Karagöz Mahallelerine yaklaşık 6 kilometre mesafedeki, orman vasfındaki ve İskenderun-Arsuz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’na komşu bölgede kalan çalışma alanı, Orman Genel Müdürlüğü e-harita sisteminde orman toprağı vasfında görünüyor.
Doğal yaşam alanı Amanoslar olan birçok bitkinin de yaşam alanı olarak tespit edilen alan ve çevresindeki doğal yaşam alanındaki canlılarla ilgili olarak da, ‘hazırlık aşamasında, proje sahasındaki habitatlarının bozulması nedeniyle bulundukları yaşam alanlarını terk ederek çevredeki daha uygun alternatif yaşam alanlarına çekilmeleri’ hedefleniyor. -Cemil Yıldız-