Tamam mı yoksa Devam mı?
Tarihi Kurtuluş Caddesi’ndeki Mimarlar Odası Hatay Şubesi’nin hemen karşısından içeriye doğru uzanan yolun ‘tarihi’ evler noktasındaki kısmını asfalt döşeyen Antakya Belediyesi’nden şu ana dek ses çıkmadı. Merak edilen, ‘uygulama’ devam mı edecek yoksa ‘hata yaptık’ ve ‘bu son’ mu dedik?
Ona ihtiyacımız olduğu bir gerçek… Hani tam da dendiği gibi… ‘Sayesinde şehirlerin şehirlere, en ücra köylerin merkezlere bağlandığı, milyonlarca insanın evlerden dünyaya dağıldığı, kültür ve teknoloji paylaşımının hızlandığı yapışkan, siyah ve yarı-katı organik bir madde: Asfalt…’
Peki, hayatlarımızın ne kadarını işgal etmelerine izin veriyoruz? Modern hayatın koridorlarını onunla inşa ederken, dün kısmında sakladığımız tarihimizi ve kültürümüzü ondan ne kadar uzak tutabiliyoruz? Zamanında taş döşeli yollarımızın üzerini önce betonla kapatıp ardından asfalta teslim ederken, ne düşünüyoruz? Peki ya bundan sonrası! Bu soruyu, Antakya Belediyesi Yönetimi’ne ve Türkiye’nin ‘En Başarılı İlçe Başkanı’ ünvanlı Mimar İsmail Kimyeci’ye soralım mı?
-GELECEĞE AKTARMAK!-
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, önceki gün bir haberin paylaşımını yaptı. Antakya Belediyesi internet televizyonu üzerinden yaptığı açıklamalarında, bu kentin tarihine ve kültürüne olan sadakatini netleştirdi ve hedeflerinin de eldekini yarına taşımak olduğunun altını özenle çizdi.
Özetle, “Antakya’nın tarihi yapılarını korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmalar yapıyoruz” diyen Başkan Kimyeci, açıklamalarında şunları dile getirdi:
“Antakya’mız, birçok tarihi yapıya, doğal güzelliklere sahip bir şehrimiz. Bizler göreve geldiğimiz günden bugüne kadar bu tarihi yapıları, güzellikleri korumak için birçok projeyi hayata sunduk ve birçok restorasyon çalışması gerçekleştirdik. Bizim görevimiz, sahip olduğumuz tarihi güzellikleri korumak ve gelecek nesillere bozulmadan deforme olmadan aktarılmasını sağlamak. Uzun Çarşı Sokak Sağlıklaştırma Projesi’nin proje ihalesi 12 Ekim’de yapılıyor, ihale süreci yılsonunda tamamlanacak. Ardından yapım ihalesine geçilecek ve 2019 yılında burayı tamamlanması hedefleniyor.
Bizlere ‘tarihi değerlerimizi koruma’ konusunda destek olan, imkan sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza, hükümetimize, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcımıza ve Milletvekillerimize şükranlarımı sunuyorum.”
-SÖYLENENLER GÜZEL!-
Mimar kimliği ile bir adım öne çıkan İsmail Kimyeci, “Bizler göreve geldiğimiz günden bugüne kadar bu tarihi yapıları, güzellikleri korumak için birçok projeyi hayata sunduk” derken, bu konuda ki hassasiyetlerinin ve hizmet önceliklerinin altını çiziyor.
Peki, bizler de buna dair soralım mı? ‘Koruma’ noktasında durduğunuz Antakya’nın doğu yakasındaki ‘tescilli’ evlerin arasındaki dar bir sokağın ‘kültürel kimliğine’ gayet ters ‘asfalt’ malzemesini nasıl oldu da kullandınız? Bunu bir ‘hata’ olarak kabul mu ettiniz yoksa ‘asfalt’ malzemesini doğu Antakya sokaklarında kullanmaya devam mı edeceksiniz?
-ADANA NE DEDİ?-
Görev alanı içinde Adana, Hatay, İçel ve Osmaniye olan Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün ‘tescilli’ evleri ile tanınan Antakya bağlamında yapılan bu son çalışmaya ne dediği ya da nasıl bir tepki verdiği bilinmiyor. Ancak yapılanın yanlışlığında ortaya konan eleştirilere rağmen yapılan ‘asfalt’ yolun muhafaza ediliyor olması, bunun, eski ‘kent’ adına alınmış yeni bir hizmet algısı olmasından korkuluyor. -Tamer Yazar-