Asi Nehri ile denizlere taşınanlar

Denizler üzerinden bize dönüyor Plastik şişeler, bardaklar ve daha birçok çöpün oluşturduğu küçük tepecikler, denizlerin bize geri taşıdığı çöplerimiz! Asi Nehri’ne fırlatılan ve ‘ne olacak ki…’ dediğimiz her şey, o tepeciklerin adresinde duruyor! Greenpeace Akdeniz verilerine göre, her dakika bir kamyon dolusu plastik denizlere karışıyor. Bugün okyanuslarımızda bulunan beş trilyon plastik parçası, dünyanın etrafını 400 […]

Denizler üzerinden bize dönüyor

Plastik şişeler, bardaklar ve daha birçok çöpün oluşturduğu küçük tepecikler, denizlerin bize geri taşıdığı çöplerimiz! Asi Nehri’ne fırlatılan ve ‘ne olacak ki…’ dediğimiz her şey, o tepeciklerin adresinde duruyor!

Greenpeace Akdeniz verilerine göre, her dakika bir kamyon dolusu plastik denizlere karışıyor. Bugün okyanuslarımızda bulunan beş trilyon plastik parçası, dünyanın etrafını 400 kez dolaşmaya yetiyor. Maalesef, bugüne kadar üretilen plastiğin yüzde 90’ı geri dönüştürülmedi.

Hatay’ın denizleri ise sahillerinde biriken çöplerin plastik kalabalığında bu kirliliği fazlasıyla yaşayan Akdeniz şehirlerinden bir tanesi. Plastik şişeler, bardaklar ve daha birçok çöpün oluşturduğu küçük tepecikler, denizlerin bize geri taşıdığı çöplerimiz! Asi Nehri’ne fırlatılan ve ‘ne olacak ki…’ dediğimiz her şey ise o tepeciklerin adresinde duruyor! Ancak buna rağmen değişmiyoruz. Belediyeler ise yaşanan bu bireysel kirliliği kurumsal cezalandırma yoluna gitmek yerine, izliyor.

Bugün, Samandağ’dan Arsuz’a uzanan sahiller, bu denetimsiz bireysel özgürlüğümüzün yarattığı faturanın maliyetinde duruyor!

Tamer Yazar

Exit mobile version