Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Asi Nehri Kuruma Tehlikesi ile Karşı Karşıya

Prof. Dr. Ali Demirsoy: “Eğer tüketim ve bilinçsizlik bu şekilde

Prof. Dr. Ali Demirsoy: “Eğer tüketim ve bilinçsizlik bu şekilde devam ederse, ‘6. YOK OLUŞ’ durumu kapıda.”

Dünyaca ünlü Biyolog Yazar Prof. Dr. Ali Demirsoy, Asi Nehri’nin debisinin çok azalmış olduğunu ve içinde bulunduğumuz yüzyıl içerisinde kurumasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

   Ekoloji Ekonomi ve Enerji (3E) Araştırma İletişim ve Toplumsal Etki Derneği tarafından Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde organize edilen “İklim Krizi, Amik Gölü’nün Kurutulması ve Hatay’ın Biyolojik Çeşitliğinin Önemi” temalı konferansta konuşan Ali Demirsoy, Dünyayı tehdit eden birçok soruna değindi.

      Prof. Dr. Ali Demirsoy, iklim krizinin sonuçlarını ve çözümlerini anlatarak, aslında geleceğin bizlerin elinde olduğunun ve bunun için geç kalınmaması gerektiğinin altını çizdi. Demirsoy, “Dünyada 5 defa yok oluş vardır. Yok oluş derken, neyden bahsettiğimi de belirtiyim. Yani canlı türlerinin %95’inin hayatta olmaması bu yok oluşa neden olmuştur. Eğer tüketim ve bilinçsizlik bu şekilde devam ederse 6. Yok oluş durumu da kapıdadır” dedi. Hatay’ı da içine alan bu durumun önemi noktasında ve simgesel bir değer olan Asi Nehri’nin debisi düştüğünden dolayı içinde bulunduğumuz yüzyıl içinde nehrin kuruyacağının öngörüldüğünü söyledi.

      “Çocukluğumda, büyük göller ve sulak alanlar vardı. Çoğu, toprak kazanımı sebebi ile kurutuldu. Amik Gölü de bunlardan biri. O süreci bizzat yaşadım. Alman Bilim İnsanı Ord. Prof. Dr. Curt Kosswig, bu alanın kurutulmaması için çok uğraştı. Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile bizzat konuştuğunu biliyorum, ama durduramadık” diyen Demirsoy, gölün kurutulmasının yanlış bir karar olduğunu ve yarattığı tahribatı ise şöyle özetledi:  

      “1950 -1970 yılları arasındaki süreçte yöneticilerin vermiş olduğu karar sonucu, Amik Ovası sel alanı haline geldi. Yaklaşık 300 kuş türünün yaşadığı bir rezerv yok oldu. Aşırı otlatma, yoğun tarım sebebiyle de toprak çoraklaştı ve o yıllardan bu yıllara kadar gelen bu sorunlar hala Hatay’ın jeolojik yapısını ve biyolojik çeşitliliğini önemli derecede tehdit etmektedir.”

-SONUÇLAR ZANNETTİĞİMİZDEN DAHA ÜRKÜTÜCÜ-

      Prof. Dr. Demirsoy, sulak alanların çok büyük karbon yutak alanları olduğunu, Amik Gölü gibi alanların kurutulmasının İklim Krizine çok büyük etkisi olduğunu, şu anda Dünyanın iklim krizi yaşadığını, ama birçok kişinin bunun farkında olmadığını söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı.

      “Dilerim bu salondakilere, özellikle neyi vurgulamaya çalıştığımı, gelecekte neler olabileceğini, ortaya çıkacak sonuçların çoğumuzun zannettiğinden daha ürkütücü olabileceğini anlatabilmişimdir. Yapacak çok şey var. Gelecek sizlerin elinizde. Çok geç kalmayın derim.”

      Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, 3E Derneği, Antakya Gazetesi ve Antakya TV işbirliğiyle hazırlanan konferans, Erol Bilecik Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Konferansa; Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz, Hatay eski Milletvekili Levent Mıstıkoğlu, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, İskenderun Belediyesi Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Antakya Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Sabit Teksöz, Hatay Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, Antakya Çevre Koruma Derneği Başkanı Nilgün Karasu, MKÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri ve öğrencileri, 3E Dernek üyeleri ile çevreye gönül vermiş birçok aktivist, lise öğrencileri ve vatandaşlar katıldı.

      Konferans sonunda konuğa plaket ve çiçek vermek yerine, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un adına Tema Vakfı’na 50 adet ağaç bağışlandığı açıklandı ve yapılan bu bilinçli hareket salonda alkışlandı. -Haber/Duygu Ertaş-