Oltasının keyfinde, ‘rastgele’ diyenler…
Çokça karabalık, ama diğer türlerin de yakalanabildiği Asi Nehri’nin Antakya kent merkezinden geçtiği noktada oltalarını suların derinliğine savuranlar, sabahın bereketinde, mangala eklenecek ilk balığın keyfini yaşadı.
“Sabah erken saatlerde geliyorum. Su henüz uyanmış. Balık dinlenmiş. Hava güzel, rüzgâr eserken, oltanı atar beklersin. Bu iş sabır ister. ‘Hemen’ dersen, tutamazsın, ki zaten balığı da ürkütür senin bu halin. O yüzden, oltanın ucundakinin gelmesini bekleyeceksin. Zaten geldiğinde yaşadığın keyif, ikincisinde sana ek sabır veriyor.”
Antakya kent merkezinden geçen Asi Nehri’nin köprü ayağında oltası ile birbirine ‘rastgele’ diyen amatör balıkçılar, yakaladıkları her balıkla vatandaşın meraklı bakışlarını toplarken, balığın büyüklüğü ile de övünüyor. Çokça karabalık, ama diğer türlerin de yakalanabildiği Asi Nehri, son zamanlarda yaşadığı sorunlarla gündeme taşınsa da, içindeki hayatı da bereketi de paylaşmayı sürdürüyor.
-NE OLDU?-
Haftada birkaç gün de olsa balık tutmak için Asi’ye geldiğini söyleyen bir vatandaş, son dönem binlerce balığın su yüzeyine çıkması ile gündeme gelen sıkıntıya dair şunları söyledi:
“Keyif, güzel. Ama size bakan şu nehrin suları sıkıntılıysa, siz de ondan aldığınızla isteseniz de mutlu olamıyorsunuz. Nehir de iyi ve güzel olacak ki, yediğiniz boğazınızda kalmasın. Var bir sıkıntı, hem de günlerdir. Ne oldu, ne yapıldı, bilmiyoruz! Yazacak mısınız? Yazın! Şu yüzeye çıkmış debelenen balıkların hali insanın yüreğini acıtıyor.” -Tamer Yazar-