Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşıdaki Hatay İmzasına İlk Onay İngiltere’den

Vaka sayıları, yaşanan ölümler, evdeki karantinalar derken, Hatay’daki salgının tablosunda

Vaka sayıları, yaşanan ölümler, evdeki karantinalar derken, Hatay’daki salgının tablosunda ciddi rakamlar birikmeye devam ediyor. Uzmanlar ise ‘maske’ ve ‘sosyal mesafe’de ısrar ediyor. Alınan sıkı önlemlerin Aralık ayı boyunca sürmesi beklenirken, Hataylı Bilim İnsanı Uğur Şahin’in bulduğu aşıya ilk onay, 40 milyon doz alım yapması beklenen İngiltere’den geldi.

Hatay’daki koronavirüs tablosunda son dönem paylaşılan rakamlar moralleri bozarken, beklenen aşılama çalışması bu ay içinde başlıyor. Sağlık Bakanlığı’ndan merakla beklenen açıklamaya göre, ilk aşamada sağlık çalışanları, 65 yaş üstü vatandaşlar ile yaşlı, engelli, koruma evlerinde kalanlar gibi, toplu ve kalabalık yerlerde yaşayan yetişkinler aşılanacak.
İkinci aşamada, toplumun işleyişi için gerekli sektörlerde ve yüksek riskli ortamlarda bulunan ve kritik işlerde çalışan kişiler ile 50 yaş ve üzeri en az bir kronik hastalığı bulunan kişiler aşılanacak.
Üçüncü aşamada, 50 yaş altı, en az bir kronik hastalığı bulunan vatandaşlar, genç yetişkinler, ilk iki grupta yer almayan sektör ve mesleklerde çalışanlar aşılanacak.
Dördüncü ve son aşamada ise, ilk üç grubun dışında kalan tüm bireyler aşılanacak.
-ÇİN!-
Bilindiği gibi Türkiye, Çin’den 50 milyon doz aşı sipariş etmiş durumda. Hükümet, Çin’den gelen aşının ücretsiz olarak yapılacağını açıklamıştı.
Türkiye, Çin dışında, başta Pfizer ve BioNTech firmasının ürettiği aşı olmak üzere, diğer aşı üreticileriyle de irtibat halinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı açıklamada, diğer firmalarla da aşı temini konusunda görüşmeler yapıldığını dile getirmişti. Ancak Çin’den alınacak aşı dışındaki diğer üreticilerin aşıları ücretli olacak.
Sağlık Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, HDP’nin, tüm aşıların ücretsiz olması ve bununla ilgili bakanlık bütçesine ek kaynak sağlanması önerisi, AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedilmişti.
-SÜREÇ!-
Hatay / İskenderun doğumlu, Almanya’ya göç etmiş bir aileden gelen Prof. Dr. Uğur Şahin’in, Eşi Özlem Türeci ile beraber buldukları aşı, küresel salgında resmi kullanım için ülke (İngiltere) bazında onay alan ilk aşı olurken, Türkiye’nin bu konudaki görüşmeleri ise devam ediyor. Uygulamanın, ilk aşamada Çin Aşısı ile başlamasına kesin gözüyle bakılıyor.
Hatay kamuoyunun da büyük bir heyecanla beklediği açıklama ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan geldi. Koca, aşıların ülkeye gelmesiyle beraber işleyecek süreci şöyle özetledi:
“Sözleşme yaptığımız aşının ilk kısmının Türkiye’ye 11 Aralık’tan sonra gelmesi beklenmektedir. Aşılar geldiğinde, öncelikle uluslararası akredite Halk Sağlığı ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Laboratuarları tarafından, ülkemize ithal edilen tüm aşılarda da uygulanmakta olan incelemeler yapılacak. Bu incelemelerde, aşının güvenlilik testlerinin olumlu çıkması ve sonuçlanmakta olan Faz 3 çalışmalarının erken sonuçlarının açıklanmasını takiben, veriler, TİTCK tarafından değerlendirilecek ve ülkemiz standartlarına uygun bulunduğu takdirde de erken kullanım izni verilecek. Aşıların uygulanmasına da bu aşamadan sonra geçilecek.”
-AÇIKLAMA-
İngiltere’nin, Alman şirketi, Hataylı Bilim İnsanı Uğur Şahin’in kurucusu ve CEO’su olduğu Biontech ve ABD’li ortağı Pfizer tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının kullanımına onay vermesi ardından beklenen açıklama, sanal ortamda bir basın toplantısı düzenleyen Prof. Uğur Şahin ve Dr. Özlem Türeci çiftinden geldi.
Başvuru süreciyle ilgili bir sorun beklemediğini söyleyen Türeci, İngiltere’deki dağıtımın önümüzdeki günlerde başlayacağını bildirdi. İngiltere’den aşıyı pazarlama ruhsatının çıkmasını “bilimsel açıdan bir dönüm noktası” şeklinde nitelendiren Türeci, “BNT162b2” adlı aşının daha önce on binlerce kişide denendiğini, korona enfeksiyonu görülmeyen hastalarda yüzde 95 etkili olduğunu, etkinliğinin tüm yaş, cinsiyet ve farklı etnik gruplarda başarılı olduğunu vurguladı. Türeci, aşının, henüz hamile kadınlarda denenmediğini de açıkladı.
Türeci, aşının satışı konusunda şu ana kadar toplam 10 ülkeyle anlaşma imzaladıklarını, ayrıca aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkeyle de görüşmelerin devam ettiğini belirtti.
Türeci ve Prof. Şahin, İngiltere’nin 40 milyon doz sipariş verdiğini, bu ay içinde 10 milyon dozun tesliminin hedeflendiğini de açıkladılar.
-TEST SIKINTISI!-
Aşının beklentisindeki Türkiye’nin Hatay’ı için konuşan isim ise, HDP Adana Milletvekili, Hatay kadın siyasetinin öncü isimlerinden Tülay Hatimoğulları oldu. Hatay’daki sağlık sistemi için uyaran Hatimoğulları, “Hastanelerde, yoğun bakımların neredeyse dolu olduğu Hatay’da, acillerde ve ilçe sağlık müdürlüklerinde test için hastalar saatlerce beklemek zorundayken, test sonuçlarını ise beş günde ancak alabilmekteler. Filyasyon ekipleri vakalara yetişememekte, teşhis edilen hastalar birkaç gün ilaç beklemek zorunda bırakılmakta” dedi, Hatay’da ciddi oranda artan koronavirüs vakalarına ve alınması gereken önlemlere işaret etti. Tamer Yazar