Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Aşık Veysel ve Fikret Kızılok’un izinde ; UMUT YUNUS ATEŞ

Hatay’ın eşsiz güzellikleriyle nam salmış Harbiye mahallesinde büyüyen ve kendi

Hatay’ın eşsiz güzellikleriyle nam salmış Harbiye mahallesinde büyüyen ve kendi mütevazı yaşamında müzikal çalışmalarıyla ses getiren başarılı bir müzisyenle; Umut Yunus Ateş ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Yeni yayınlanan ve ses getiren şarkısı ‘Bipolar’ büyük beğeni topladı. Henüz kırk yaşında olan Umut Yunus Ateş’in en büyük hayali bugün hayatta olmayan Aşık Veysel ve Fikret Kızılok gibi büyük ustalarla düet yapmaktı. Başarılı müzisyen yaptığı birbirinden güzel çalışmalar için “ Kimi besteler, kimseyle paylaşılmaması gereken kişisel sırlarla doludur. Bazıları, belli başlı kaygılarla yapılmış, bazıları hiç bir şey düşünmeden anlık ortaya çıkmıştır. Hepsinin yeri ayrı. Birbiriyle yarıştırmak, herhangi birini öne çıkarmak mümkün değil.” Diyor.

Dinleyecilerini sihirli sesi ve yorumuyla adeta büyüleyen Umut Yunus Ateş Antakya Gazetesine özel hayatını, müzik dünyasını, yaptığı işleri anlattı. Gazetemizin sorduğu sorulara samimi bir şekilde cevap veren Ateş’in, dinleyicilerine, müzikseverlere ve sanata gönül vermek isteyenlere de bazı tavsiyeleri oldu. İşte bu güzel sohbet:

*) Umut, bize kısaca kendinden bahseder misin?

**) 15 Haziran 1984’te Tarsus’ta doğdum ama Harbiye’de büyüdüm. Ailem doğma büyüme Hatay’lı. Kocaeli Üniversitesi’nde GSF Müzik Bölümünde okudum. Yaklaşık on beş yıldır İstanbul/Kadıköy’de yaşıyorum. Çeşitli müzisyenlerle gitarist olarak sahneler aldım. 2018 den beri kendi bestelerimi çalıp söylüyorum.

*) İlk bestenizi kaç yaşında yaptınız?

**) Gitar öğrenme sürecini atlatıp enstrümandan adam akıllı sesler çıkarabildiğim andan itibaren üretim sürecim de başlamış oldu. Kimi zaman, çok sevdiğim yabancı şarkılara Türkçe sözler yazmak, bazen yeni akorlar ararken bulduğum arpejlerin devamını getirmek şeklinde ilerledi. Sözü ve müziği tamamen bana ait besteler üretmeye, üniversitede, yanılmıyorsam on sekiz yaşımda başladım. İlk bestem, o zamanki sevgilime doğum günü hediyesi olarak sunduğum, “Omuz Omuza” isimli şarkımdır. Henüz yayınlanmadı. Belki bir gün yayınlarım.

*) Kaç besteniz var ? En çok sevdiğiniz besteniz hangisi ?

Besteciliğim, birkaç dönemden oluşuyor ve her döneme ait onlarca bestem var. Mesela şu anki vizyonuma uygun olmadığı için değerlendirmeyi düşünmediğim ama bana hazin bir dönemi anımsattığı için kıymetli olan çok fazla şarkım var.
Kimi besteler, kimseyle paylaşılmaması gereken kişisel sırlarla doludur. Bazıları, belli başlı kaygılarla yapılmış, bazıları hiç bir şey düşünmeden anlık ortaya çıkmıştır. Hepsinin yeri ayrı. Birbiriyle yarıştırmak, herhangi birini öne çıkarmak mümkün değil.

*) Şarkı sözlerini yazarken nelerden ya da kimlerden ilham alıyorsunuz?

**) Yaşadıklarımdan ilham alıyorum. Samimi olmaya gayret ediyorum. Arkasında durabileceğim laflar etmem gerektiğini düşünüyorum. Mesela ben kırk yaşında bir adamım; yaşadığım aşk ilişkilerini, insan ilişkilerini, kırk yaşın getirdiği birikim ve ifade biçimi çerçevesinde anlatmalıyım. Günümüzde yapılan şarkılara bakıyorum, her biri neredeyse elli yaşına gelmiş koca koca şarkıcılar, ancak on beş yaş civarı bir dimağdan çıkabilecek içerikte sözlere sahip şarkılar yayınlıyorlar ve bu durumu piyasa gerekliliği olarak açıklıyorlar.

*) Düet yapmak istediğiniz şarkıcılar kimler?

**) Gökhan Türkmen’le “Yangın Haritası” isimli bir düetimiz oldu geçtiğimiz yıl. Sağ olsun, desteğini esirgemedi. Düet yapmak isterdim dediğim çok büyük başka sanatçılar da var ama maalesef artık yaşamıyorlar. Aşık Veysel, Fikret Kızılok gibi.

*) Sizin gibi başarılı bir müzisyen olmak isteyenler neler yapmalı?

**) Samimi olmalılar. Bir takım heveslerin peşine takılarak değil, muhakkak anlatılması gereken kimi dertlere sahiplerse bu işe koyulmalılar. Hem müzikal ifade, hem de sözel ifade olarak bir dil geliştirmeliler ki bu çok fazla okuma, dinleme ve çalışma gerektiriyor.

*) Sizce bir müzisyen sadece kendi bestelediği şarkıları mı söylemeli?

**) Bence her şarkıcı, muhakkak kendi bestelerini üretmeli; söz olur, müzik olur, olaya bir yerinden kesinlikle dahil olmalıdır. Başkalarının besteleri de söylenebilir ama bütün kariyerin bunun üstüne inşa edilmesi bana göre eksikliktir. Başkalarına bağımlılıktır. Kendi başına var olamama sorunsalını doğurur.

*) Farklı türlerde şarkı bestelemeyi ya da söylemeyi düşünüyor musunuz?

**) Dokuz şarkılık bir albüm kaydettik. Piyasa koşullarından ötürü teker teker yayınlıyoruz. “Aklına Getir Beni” ve “Bipolar” isimli şarkılar yayınlandı. 9 Ağustos’ta, “Bebekler Şehit” isimli, albümün üçüncü şarkısı yayınlanacak. Her şarkı bir diğerine göre başka niteliklere sahip. Türkü formunda olanı da var, sanat müziği formunda olanı da, herhangi bir kalıba sokulamayacak kadar şahsına münhasır olanı da. Farklılık konusunda çok çaba sarf ediyorum. Besteciliğimin gelişimine ciddi katkısı bulunuyor.

*) Biz Antakya Gazetesi olarak sana bu nitelikli müzik yolculuğunda başarılar diliyoruz. Sizlerin varlığı bizler için gelecek açısından bir umut ışığı. İyi ki varsınız.

**) Ben de Antakya Gazetesine ve yayın ailesine bu güzel sohbet için teşekkür ediyorum. Daha nice güzel proje sonrası görüşmek dileğiyle. – Volkan İcil-