SES Hatay Şube Yönetimi, Aile Sağlık Merkezleri’nde yaşanan sıkıntıları Sağlık İl Müdürlüğü’ne iletti
Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) yönetimi, Aile Sağlık Merkezleri’nde yaşanan sorunları Sağlık İl Müdürlüğü’ne ilettiklerini bildirdi ve taleplerinin takipçisi olacaklarına vurgu yaptı.
Ülke genelinde ve özellikle ilimiz Hatay’da Covid-19 salgınının hızla artması sonucu sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların da artığını açıklamasında belirten SES Yönetimi, özellikle Aile Sağlığı Merkezlerinde yaşanan sorunların, salgının başından bu yana görmezden gelindiğini ve çözüm üretme noktasında eksik kalındığını bildirdi.
Dinlenemeden şe başlıyorlar …
Ses Yönetimi üyeleriyle yaptığımız görüşmelerde tespit ettikleri ve Sağlık Müdürlüğü’ne ilettikleri sorunları şöyle sıraladı: “Pandemi döneminde kamu personelinin 10.00 -16.00 saatleri arasında çalışmasına karar verilmiştir. Buna karşılık sağlık hizmeti verenler hala 08.00-17.00 saatleri arasında çalışmaya devam etmelerine rağmen fazla mesai ücreti maaşlarına yansımamaktadır. Aile sağlığı merkezleri dahil bütün sağlık çalışanlarının mesai ücretinin 6 saat üzerinden hesaplanmasını talep ediyoruz.
Pandemi döneminde her gün sağlık emekçileri hayatını kaybetmekte ve her geçen gün enfekte sağlık çalışanı sayısı artmaktadır. Personel eksikliği nedeniyle sağlık çalışanları tam olarak dinlenemeden işe başlatılmaktadır. Bu sorunun yaşanmaması ve hizmetin aksamaması için yeni sağlık çalışanı ataması yapılması, ihraç edilen sağlık emekçilerinin yeniden işe başlatılmasını öneriyoruz.
Temaslı vaka durumundaki sağlık çalışanlarının özellikle yüksek riskli olmaları halinde 10 gün izolasyonda kalmaları şarttır. Yüksek riskli sağlık çalışanının izolasyonunu sağlamamak ya da izolasyon süresini kısa tutmak çalışanın ve temas kurduğu toplumdaki her bireyin sağlığını riske atmak, vaka sayısının artışına zemin hazırlamak ve birey ve toplum sağlığını hiçe saymaktır.
Sisteme düşen pozitif vakalardan ilacını hastaneden temin edip tedavisine başlamış hastaların filyasyonunun uzaktan yapılması mümkündür. Tedavisine zaten başlamış hastanın evinde ziyaret edilmesi gereksiz bir ekonomik kayıp ve emek kaybı olduğu gibi hastalığın çalışana bulaşma riskini arttırmaktadır. Bu nedenle filyasyon ekiplerinin sadece ilacı olmayanlara ilaç vermek ve pcr numunesi almak için ev ziyaretleri yapmasının, diğer hallerde telefon ile görüşülerek temaslıların eklenip, bilgilendirmelerin yapılmasının yeterli olacağı düşünülmektedir.”
Ekipmanlar yeterli sayıda verilmeli …
Salgın döneminde en önemli ihtiyaç sağlık emekçilerinin sağlığının korunabilmesi için yeterli, uygun ve nitelikli kişisel koruyucunun ekipman olduğunun belirtildiği SES Yönetimi açıklamasında şunlara değinildi: “Bu ekipmanlar bütün aile sağlığı merkezi çalışanlarına eşit bir şekilde, kişilere özel ve yeterli sayıda verilmelidir.
Tek birimli aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçilerinin fazla olan iş yükü pandemi süresince hem fiziksel hem de psikolojik olarak katlanmış durumdadır. Mesai saatleri ile ilgili olarak tek birimli aile sağlığı merkezlerine özel bir uygulama yapılabilir. Farklı kuruluşlarda çalışan sağlık emekçileri bu aile sağlığı merkezlerine görevlendirilebilir.
Covid aşılama planlamasında aile sağlığı merkezlerindeki sağlık emekçileri ile görüşülerek, birlikte yöntem belirlenmelidir. Zira ASM’lerin tek başlarına bu sorumluluğu üstlenecek bir altı yapısı bulunmamaktadır. Koruyucu sağlık hizmetleri göz ardı edilerek yapılacak uygulamalardan kaçınılmasını öneriyoruz.” Mehmet ÖZGÜN