Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ata mirası ormanları, gelecek nesillere devretme yükümlülüğümüz var

Vali Yardımcısı Bilal Ölmez Başkanlığında “Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu”

Vali Yardımcısı Bilal Ölmez Başkanlığında “Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu” bir araya geldi 

Vali Yardımcısı Bilal Ölmez Başkanlığı’nda “Hatay İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu”, Saklı Ev Restoran’da düzenlenen toplantı ile bir araya geldi, orman yangınlarına karşı alınacak tedbirler masaya yatırıldı.
Vali Yardımcısı Bilal Ölmez toplantıdaki konuşmasında, ormanların atalarımızdan devraldığımız miras olduğunu, bizim de bu mirası gelecek nesillere devretme yükümlülüğümüz olduğunu bildirdi.
Orman yangınlarının dünyada da, ülkemizde de, Hatay’da da önemli bir problem olduğunu söyleyen Vali Yardımcısı Bilal Ölmez, “Hatay’da kasıtlı orman yakacak adam çıkmaz, bu lafımın altına imzamı atarım. Çünkü Hataylılar vatanına, değerlerine her zaman bağlıdır. Ancak ilimizde dikkatsizlik, ihmal ve eğitimsizlikten dolayı maalesef orman yangınları çıkmaktadır. Eğitimle, orman yangınlarını azaltabiliriz. Dünyanın hiçbir yerinde araçtan dışarıya sigara atılmaz, ama bizde bu yüzden azımsanmayacak oranda ormanlarımız yanmaktadır. Piknik alanlarında ateşin iyice söndüğünden mutlaka emin olunmalı. Orman yangınlarıyla mücadelede tüm kurumlar üzerine düşeni yapmalı” dedi.
Altındaş: Yangın sezonuna hazırız …
Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, ekiplerinin hem karadan hem havadan, teknolojinin son imkanlarını kullanarak orman yangınlarına müdahale ettiğini söyledi, 520 işçi, 49 arazöz, 18 su tankeri, 29 ilk müdahale aracı, 9 dozer, 5 greyder ve 5 treylerin kara gücünü oluşturduğunu ifade etti. Arsuz ve Dörtyol’da konuşlanan 2 su atma özelliği taşıyan helikopter ile Adana’da konuşlanan 1 amfibik uçağın, yangınlarla mücadelede hava gücünü oluşturduğunu belirten Altındaş, şunlara değindi: “Kayıtlara göre bölgemizde yılda ortalama 200 yangın çıkmaktadır. Ayrıca yaklaşık 250 kadar da harici, (bağ, bahçe, kırsal alan vb.) yangınlarına da müdahale etmekteyiz. Bölgemizde ortalama orman yangınlarında ortalama yılda 150/200 hektarlık alan zarar görmektedir. Bölgemizde yangınların yüzde 94’ü insan faktörlü.
2017 yılında Hatay ili genelinde çıkan 126 yangında 206 hektar alan zarar gördü. Yangınların yüzde 80’i 11:00 – 20:00 saatleri arasında çıkmaktadır. Hatay ilinde en çok yangın Temmuz, Ağustos, Eylül aylarında yaşandı. Bölge genelinde yaşanan 180 yangının 129 adedinin Hatay ilinde olması daha dikkatli olunmasını gerektirmektedir.
Orman yangınları ile mücadelede hava araçlarının daha etkin müdahalede bulunabilmesi için 62 yangın havuzu ve 200 civarında baraj ve göletten faydalanılmaktadır. Orman Bölge Müdürlüğü olarak tüm birimlerimizle yangın sezonuna yönelik hazırlıklarımızı tamamladık.”
İhbarların önemine değinen Altındaş, vatandaşların gördükleri en ufak dumanı dahi 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmelerini istedi ve “Yanan ormanlık alanlar başka bir maksatla tashis edilmemektedir, bir yıl içinde tekrar ağaçlandırılmaktadır. Hatay ilimizde yanan orman alanların tamamı 1 yıl içinde ağaçlandırılmıştır” dedi.
Toplantıda, Yangınla Mücadele Şube Müdürü Muzaffer Ketmen’de slayt gösterisi eşliğinde orman yangınları ile mücadele komisyonunun kararlarını aktardı, kurumların görev ve sorumluluklarını bir bir sıraladı. -Mehmet ÖZGÜN-