Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Atatürk için seslendirildi

Duygu Dolu Anlar İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet

Duygu Dolu Anlar

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından gerçekleştirilen “Atatürk’ün Sevdiği Türküler” Konseri, izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı.

Yanık Ömer, Kırmızı Gülün Âli Var, Sobalarında Guru da Meşe Yanıyor Efem, Çökertmeden Çıktımda Halilim,
Mehrali Bey Ağıtı, Ata Barı, Mızıka Çalındı, Düğün mü Sandın, Köroğlu Solağı, Yanık Ömer, Dağlar Dağlar, Alişimin Kaşları Kare, Sarı Zeybek, Havada Bulut Yok, Kışlalar Doldu Bugün ve daha fazlası… Bu türküler, Atatürk’ün en sevdikleri, dinlemekten keyif aldıkları.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı’nda düzenlenen son Konserde buna yönelik oldu. Atatürk Konser Salonu’nda gerçekleşen konser kapsamında Atatürk için seslendirilen türkülere eşlik edenler ‘Kasım ayının hüznünü’ Cumhuriyet coşkusu ile noktalarken, organizasyona imza atan üniversite yönetimine teşekkür etmeyi de ihmal etmediler.
-YOĞUN İLGİ-
STE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Dr. Öğretim Üyesi Şehrinaz Gündüz ve Öğretim Görevlisi Eren Kaysar ve Konservatuvar Öğrencileri tarafından verilen enstrümantal konsere ilgi büyük oldu. İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı Atatürk Konser Salonu’nda düzenlenen Konser, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği türküler ise dinleyicilerden büyük alkış aldı. Türkülere zaman zaman eşlik de eden dinleyiciler, son türküden sonra hep birlikte tezahürat yaparak, “Manastırın Ortasında” türküsünün tekrar icra edilmesini İSTE’diler ve sanatçılar bu İSTE’ği kırmayarak tekrar sahne aldı.
-ATATÜRK VE SANAT-
1938’ten bugüne tam 80 yıl geçti. Atatürk’ü, yaklaşan 10 Kasım öncesi en sevdiği türkülerle anmak isteyen ve gerçekleştirdiği konserle de unutulmaz bir geceye imza atan İSTE noktasında, Atatürk ve Müzik başlığında biraz ilerleyelim mi? Bu konuda konuşan isim, İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nden Yrd. Doç. Dr. Hayrünisa Alp… Alp’e göre; 57 yıllık ömrüne 11 savaş, 24 madalya, 7 nişan, 13 kitap, bir ülke ve milyonlarca özgür insan sığdıran Ulu Önder Atatürk, aynı zamanda bir sanat aşığıydı. Özellikle İstanbul’daki günlerinde sinemaya gider, önemli temsilleri kaçırmaz, opera eserlerinin ortaya çıkışında önemli bir rol oynardı. Asıl devrimlerinden birini de kültür-sanat dalında yaptı…
Yrd. Doç. Dr. Hayrünisa Alp’ın tespiti şöyle:
“Müzik, Atatürk’ün en büyük tutkularının başındaydı. Türk sanat ve halk müziği dinler, halk oyunlarına ilgi duyardı. Yöresel türküleri dinlemekle kalmaz, eşlik de ederdi. ‘Sarı Zeybek’ gibi halk oyunlarını fırsatı oldukça oynardı. Safiye Ayla’nın sesini çok beğenirdi. Rumeli türkülerini severdi. En sevdikleri arasında ‘Kimseye Etmem Şikâyet’, ‘Mani Oluyor’, ‘Havada Bulut Yok’, ‘Dayler Dayler, ‘Cana Rakibi Handan Edersin’, ‘Alişimin Kaşları Kara’, ‘İzmir’in Kavakları’, ‘Şahane Gözler’, ‘Sigaramın Dumanı’, ‘Asker Yolu Beklerim’, ‘Çile Bülbülüm Çile’, ‘Değirmene Un Yolladım’, ‘Şu Dalmadan Geçtin Mi’, ‘Pencere Açıldı Bilal Oğlan’, ‘Habugaha Girdim’, ‘Yanık Ömer’, ‘Fikrimin İnce Gülü’, ‘A Benim Mor Çiçeğim’, ‘Vardar Ovası’ ve ‘Akşam Oldu Yine Bastı Kareler’ gibi parçalar sayılabilir.
Dans etmeyi de oldukça seven Atatürk, katıldığı davetlerde kısa süreli de olsa danslara icabet ederdi. Buna en güzel örneklerden biri, 26 Temmuz 1927’de yaşandı. Çocuk Esirgeme Kurumu Kadıköy Şubesi’ne 200 lira bağışta bulunduktan sonra, kurumun Maarif Cemiyeti ile ortak düzenlediği özel baloya katılmış ve balo esnasında 3-4 defa dansa kalkmıştı.”
-REKTÖR TEŞEKKÜRÜ-
Atatürk’ün sanat aşkı noktasında gerçekleşen konserin yaratıcılarından, İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İskenderunluların duygu dolu anlar yaşayarak Atatürk’ü anmalarını sağlayan İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencilerine teşekkür ederek, konser sonunda çiçek verdi. Ardından topluca çekilen fotoğraflarla da program sona erdi. -Tamer Yazar-