Kur’an’daki gerçekler paralelinde olan görüşleri ile tekdir etmekte olduğum, Yüksek İslâm Enstitüsü mezunu değerli dostum Sayın Sedat Şenermen’in Şira Yayınevi tarafından bu yıl başında yayınlanan kitabı “Atatürk’ün Devrimleri Kur’an Temellidir” kitabı kısa sürede ilgilenilen önemli bir kitap oldu.
Kitabın ismi, Atatürk’ün Kur’an temelli din bilgisi, dine yaklaşımı ve buna paralel gerçekleştirmiş olduğu bütün söylem ve girişimlerini tam olarak ifade etmektedir.
Kur’an’da din demek olan Muhkem /değişmez Farz Ana Kuralları bilmeyen veya menfaatlerine uymadıkları için görmezden gelen, hatta ret de edebilen gruplar, Kur’an’a ters düşmeleri yanında Allah ve Din ile aldatmalarına engel olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e de düşman kesilmişlerdir. İşte bu düşman yaklaşımları, onların Atatürk aleyhinde ve sanki dine karşı gelmiş gibi sözler uydurmuşlar ve taraftarlarını kandırıp ön yargılara sokmuşlardır. Aradan yaklaşık 100 yıl geçmiş olmasına rağmen bu gruplar, aynı Atatürk aleyhtarı yaklaşımlarına devam etmektedirler.
Sn. Şenermen bu eseri ile yılların sabırlı çabaları ile edinmiş olduğu Atatürk ve Din temelli bilgi birikimleri ile gerçekleri, belgelendirerek ayrıntılı ve anlaşılır alıcı bir şekilde okuyucularına sunmuştur.
Kitabın Giriş Kısmı, “Atatürk’ün Dünyası’nı görmeden, anlamadan, bilmeden Türk Devrimi’ni tam ve doğru kavramak için O’nu tarihsel ve Evrensel veriler ışığında tanımak gerekiyor” cümlesi ile başlar.
Bu bölümde “Bazı Dünya Liderlerine göre Atatürk ve Yaptıkları” başlığı altında Atatürk için bazı liderlerin sözleri yer almıştır.
Bu bölümde, önemli liderlerin olumlu yaklaşımına rağmen, Türkiye Cumhuriyeti’ndeki grupları da kullanarak “Atatürk Düşmanlığı”nı Küresel bir Proje olarak başlatılmış olduğu açıklaması bulunmaktadır.
Giriş kısmından sonra kitapta beş bölüm bulunmaktadır.
Sn. Şenermen, kitabın ilk bölümünde “Küresel Şeytanlık olan Emperyalizmi Ret Etmeden Kur’an’ca Allah’a İman Gerçekleşmez” diyerek, Atatürk’ün Emperyalizm ve Bağımsızlık yaklaşımına karşı İngiltere’nin, Alman yazar Kurt Ziemke’nin, ABD’nin ve Huntington’un “ Atatürk Düşmanlığı ile Atatürk’ün Mirasını Reddedin” projesi hakkında tarihsel ve günümüz bilgileri vermektedir.
İkinci Bölümde Atatürk’ün Din Anlayışı, Allah ve Din hakkında, İslamiyet hakkında görüşleri, Hz. Muhammed’i nasıl anladığı, görüşleri yer almıştır. Örneğin şu yaklaşımlar Atatürk’e aittir:
“Allah ile iletişim, doğrudan Kur’an aracılığı ile yapılır”, “Bizim Dinimiz Akla en uygun Dindir”, “Evren de Allah’ın kitabıdır ve ancak aklını kullananlar yararlanabilir”, “Hz. Muhammed, Allah’ın birinci ve en büyük kuludur”, “Bedir savaşı, Hz. Muhammed’in Peygamberliğinin en kuvvetli delilidir”, “Hz. Muhammed, Allah tarafından kendisine vahyedilenleri “İnsanlara Dinî gerçekler’ olarak bildirmeye memur bir elçidir”.
Kitabın ikinci bölümünde ayrıca “Atatürk’ün Emeviler ve Muaviye Hakkında Değerlendirmesi” ile “İslâm coğrafyasında Akıl”, “Peygamber döneminde bilgi ve Hüküm kaynağı sadece Kur’an ve Akıl idi” konularında bilgiler yer almıştır.
Üçüncü bölüm, “Gazi Mustafa Kemal’in Kur’an Kültürü” ile başlamakta ve bunu “Atatürk ve Kur’an” balıklı kısım izlemektedir. Burada “Atatürk’ün Kur’an’a olan saygısı, Dini / İslâm’ı / Kur’an’ı Anadilde öğrenmek Allah’ın Yasasıdır, Kur’an’ın Türkçe’ye çevrilme süreci, Dinde ölçünün Kur’an olduğu görüşü, Atatürk’ün İndirilen ve Uydurulan iki din olduğu yaklaşımı, Kur’an’ı anadilde öğrenmenin farz olduğuna ilişkin sözleri, Kur’an’da geçen (Zikre’d Dâr) ifadesinin ‘Özgür Vatan’ olduğu düşüncesi” konuları yanında “Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Uygarlığının Kur’an’ca Temel İlkeleri”, “Atatürk’ün Hz. Muhammed’in “Sizinle savaşanlarla Allah yolunda siz de savaşın”, “İyilik ve Takva üzere güç birliği yaparak birleşin” örnekliklerini önemsemesi, “Atatürk’ün TBMM’ni 4 ayet üzerine oluşturması”na yönelik yaklaşımı ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.
Kitabın dördüncü bölümünde “Atatürk ilke ve Devrimlerinin dayandığı temeller”, “Devrimlerin Ulusal ve Evrensel değeri”, “Atatürk ve Millî Kültür”, “Tam bağımsızlık”, “Yönetim biçiminin değişmesi”, “Atatürk ilkeleri ile Türk Toplumunu Çağdaşlaşma yoluna girmesi” ve “İlkelerin vazgeçilmezi Barışçılık” konuları bulunmaktadır.
Son bölüm olan beşinci bölüm “Ulusal Temel Eğitim”, “Din Eğitimi”, “Kur’an’sız din Eğitimi olmaz”, “Kur’an’da Akıl ve Tefekkür, Tezekkür, Tedebbür, Taakkul, Tefakkuh /iyice anlamak, kavramak”, “Kur’an’ın hedefi, aklını işleterek bilgilenmiş inanan toplum oluşturmak” ve “Atatürk’ün Gençliği Önemsemesi” konularında oluşmuştur.
Görüldüğü üzere, Sn. Şenermen, kendi kişiliğine özgü sabır ve araştırmacı yaklaşımı ile Atatürk’ün Kur’an ve din demek olan Muhkem /değişmez farz ana kurallarına olan hakimiyetini, bu kuralları gerçekleştirme yöntemlerini tarif eden Müteşabih /değişken ve çok seçenekli uygulanma özellikli araç yöntemlerine yaklaşımlarını belgeli bir şekilde akıcı bir üslupla açıklamıştır.
Kur’an’daki İndirilen İslâm’ı değil de kendi düşünce ve menfaatlerine uygun Uydurulmuş dini benimsemiş olanlara karşı nasıl davranılması için kitaptaki bu bilgilerin bilinmesi, büyük bir önem arz etmektedir.
Bu yönleri ile bu kitabın önemsenmesi dileklerimle.
NOT: NÖVAK Vakfımızın kitaplarının gelirleri ile Eskişehir Tıp Öğrencilerine burs veriyoruz. Özel günlerinizde kitaplardan alır veya hediye ederseniz bize destek olur ve öğrenci sayımız artar: “DİN VE BEYİN”, “SON DAVET KUR’AN Tercümesi”, “KUR’AN KADINI KORUYOR”, “OKU! Konularına göre Kur’an ayetleri”, “KUR’AN’IN KULU KÖLESİ MEVLȂNA”, “TEVRAT VE İNCİL’DE ÖNCEKİ İSLAM”, “KUR’AN VE SON İSLAM”, “ALLAH İLE ANLAŞMAMIZ VAR”, “ALLAH’TAN ALACAKLI OL”, “ÖZDE VE SÖZDE DİNDAR”, “ALLAH KİMİ SEVER, KİMİ SEVMEZ” ve “HADİS VE SÜNNET GERÇEĞİ”
YORUMLAR