Hatay’da Suriyelilerin uyum sürecinde, DİL, önemli bir bariyer olmayı sürdürürken, geleceği dair öneriler masaya yatırıldı. Doç. Dr. Elçin, 2011’de Suriye’den Türkiye’ye göç dalgasında en önemli ve yıkıcı etkinin ilimiz Hatay’da yaşandığını anlattı.
Atılım Üniversitesi tarafından Antakya’da düzenlenen çalıştayda, ilimiz Hatay’da Suriyeli misafirlerle ilgili yaşananlar, “Sosyal Uyum Süreci: Süreçler ve Geleceğe Dair Öneriler” başlığında konuşuldu. Salı sabahı Antakya’da gerçekleşen çalıştayda konuşan Atılım Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü / Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğa Elçin, “Hatay, çok yüksek oranda göç almış bir İl. Bu göç, önceki yıllardan farklılık arz ediyor. Çünkü Türkiye ilk kez açık kapı politikası uyguladı” dedi.
Atılım Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştaya, Hatay Valiliği bünyesindeki ilgili kurumların uzman yetkilileri ile Hatay Büyükşehir Belediyesi, Kızılay ile sivil toplum kuruluşları ve yardım kuruluşları temsilcileri katıldı.
Programda konuşan, Atılım Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü / Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Doğa Elçin, 2022 yazında Hatay’da, karma araştırma metodolojisi ve kesitsel tarama yöntemi kullanarak göçmenlerle ilgili araştırmalar gerçekleştirdiğini belirtirken, açıklamalarında özetle şu bilgiyi verdi:
“Bulgular çerçevesinde tüm kategoriler incelendiğinde, en fazla dile getirilen sorunun yüzde 52 ile dil bariyeri olduğu görüldü.
Suriye’de yaşanan iç savaşın ardından Türkiye’ye başlayan göç akını ile Hatay’ın göç pratikleri değişti. Hatay, sınır illerimizden biri, tarihten beri deneyimi ve geleneği olan bir il. Kültür, inanış ve yaşam tarzı olarak bir mozaiği barındırıyor içerisinde. Özellikle 2011 yılında Suriye’den Türkiye’ye başlayan büyük kitlesel akınla birlikte Hatay’da ki göç pratiklerinin de değiştiğini görüyoruz. Tarihinde görülmemiş ölçekten sayıca çok ve kısa sürede hızlı bir göç akını yaşadı, Hatay.”
Türkiye’nin pek çok açıdan farklı bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Doç. Dr. Elçin, ikinci etap sunumunda ise şöyle devam etti:
“Hatay, çok yüksek oranda göç almış bir İl. Bu göç, önceki yıllardan farklılık arz ediyor. Çünkü Türkiye ilk kez açık kapı politikası uyguladı. Göç İdaresi Başkanlığı henüz kurulduğu ve Yabancılar Uluslararası Koruma Kanunu’nun henüz yürürlüğe girdiği dönemde, Türkiye, pek çok açıdan farklı bir göç dalgası ile karşı karşıya kaldı. Bunun en önemli ve yıkıcı etkileri de Hatay’da görüldü. Hatay’da, göç ve uyum arasında bir bariyer var. Uyum sürecinin hızlanması için yapılması gerekenler var. Eğitim düzeyi yükseldikçe göçmenlere karşı toleransın arttığını, düştükçe bu toleransın azaldığını gördük.”
Toplantıya katılan Hatay Valiliği İl Göç İdaresi Müdürü Ahmet Yıldırım da slaytlı sunumunda, rakamlarla, ilimizdeki Suriyeli misafirleri ilçe ilçe açıklarken, Suriye’nin güvenli bir bölge olmadığını hatırlattı, buna rağmen gönüllü şekilde ülkesine gitmek isteyenlere kolaylık sağlanmasını istediklerini anlattı.
Haber/Cemil Yıldız-