ATSO, Belen yoluna çözüm istedi

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Karayolları Genel Müdürlüğü ile TOBB’a birer yazı yazarak, Antakya-İskenderun arası ulaşımın Belen/Gedik bölgesinde büyük sıkıntılar yaşandığını ve uzun kuyruklar oluştuğunu kaydederek, mevcut otobanın eksiğinin tamamlanarak uzatılmasını istedi. ATSO Başkanı Hikmet Çinçin imzalı yazıda, Hatay ilinin en yoğun şekilde trafik akışının oluştuğu, Antakya-Belen/Gedik mıntıkasından Belen ve İskenderun istikametine doğru inen […]

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Karayolları Genel Müdürlüğü ile TOBB’a birer yazı yazarak, Antakya-İskenderun arası ulaşımın Belen/Gedik bölgesinde büyük sıkıntılar yaşandığını ve uzun kuyruklar oluştuğunu kaydederek, mevcut otobanın eksiğinin tamamlanarak uzatılmasını istedi.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin imzalı yazıda, Hatay ilinin en yoğun şekilde trafik akışının oluştuğu, Antakya-Belen/Gedik mıntıkasından Belen ve İskenderun istikametine doğru inen ağır tonajlı araçların, frenlerinin boşalması neticesinde çok üzücü, maddi ve manevi kazaların yaşanmasına sebep olduğu kaydedilerek, artan nüfus, süratle devam eden yapılaşma ve araç sayısındaki ilerlemenin, günlük yaşamı negatif yönde etkilediği hatırlatıldı.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin imzasıyla; Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne yönelik olarak şu yazı yazıldı:
“Hatay ilinin en yoğun şekilde trafik akışının oluştuğu, Antakya-Belen-Gedik mıntıkasından Belen ve İskenderun istikametine doğru inen ağır tonajlı araçlar, frenlerinin boşalması neticesinde çok üzücü, maddi ve manevi kazaların yaşanmasına sebep olmaktadır. Artan nüfus, süratle devam eden yapılaşma ve araç sayısındaki ilerleme, günlük yaşantımızı negatif yönde etkilemektedir. Paralı yol (otoban), Belen ilçesi Sarımazı Mahallesi istikametinde son bulmuş ve milyonlarca lira harcanan otoyol, yıllarca öylece atıl vaziyette bekletilmiş, aynı zamanda ulaşım ağındaki sıkıntılı hatlarda revize ya da yeni ana arter gibi yol düzenlemeleri bulunmamaktadır.
Yoğun, artan nüfusa paralel şekilde trafik araç sayılarının artması ve uluslararası sefer yapan ağır tonajlı araçların tek geçtiği yer olan Belen yolu, özellikle yaz ve tatil günlerinde geçit veremez hale gelmektedir.
Bunlar bir yana, 1. derece deprem kuşağında buluna Hatay ilinde olası bir deprem yaşanması durumunda, Antakya’da ikamet eden insanların tahliye olacağı herhangi bir yol bulunmamakta olup, Hatay ilinin il merkezine ulaşım da oldukça zordur.
Sonuç olarak, yukarıda anlattığımız durumlardan dolayı, Belen istikametinde son bulan otoban projesinin bir an önce bitirilmesi hususunda yardımlarınızı ve sürece katkılarınızı önemle arz ederim.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version