ATSO duyurdu:Tuzlu Yoğurda Coğrafi İşaretleme

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) girişimiyle, Antakya’ya özgü yiyeceklerden Tuzlu Yoğurt da coğrafi işaretleme aldı. ATSO, böylelikle; Antakya Künefesi, Sürkü (Çökelek), Küflü Sürkü ve Antakya Kağıt Kebabı’ndan sonra bu kez Tuzlu Yoğurt için, 10 Eylül 2020 tarih ve 532 tescil numarasıyla Mahreç İşareti olarak, Coğrafi İşaretleme ile tescil aşamasını tamamladı. Antakya Ticaret ve Sanayi […]

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) girişimiyle, Antakya’ya özgü yiyeceklerden Tuzlu Yoğurt da coğrafi işaretleme aldı. ATSO, böylelikle; Antakya Künefesi, Sürkü (Çökelek), Küflü Sürkü ve Antakya Kağıt Kebabı’ndan sonra bu kez Tuzlu Yoğurt için, 10 Eylül 2020 tarih ve 532 tescil numarasıyla Mahreç İşareti olarak, Coğrafi İşaretleme ile tescil aşamasını tamamladı.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’ndan konuya ilişkin yapılan açıklama şöyle:
“2005 yılından bu yana Hatay’ın lezzetlerini markalaştırmak için yürüttüğümüz çalışmaların temel amacı, eşsiz lezzetlere sahip olan mutfağımızdaki ürünlerin coğrafi işaretlerini alarak, yöremize ait olduğunu göstermek ve markalaşmasını sağlamaktır.
Odamızın ‘Coğrafi İşaretler’ ile ilgili ilk yolculuğu, Antakya Künefesi’nin tescili ile başladı. 14.04.2006 yılında başlayan künefe tescil süreci, 27.12.2007 tarihinde Coğrafi İşaret Belgesi’nin alınması ile sona erdi. Antakya Künefesi’nin ardından devam eden Coğrafi İşaret Belgesi çalışmalarımız; 26.02.2018 tarihinde Antakya Sürkü’nün (Çökeleği) tescili, 12.06.2018 tarihinde Antakya Küflü Sürkü’nün (Çökeleği) tescili ve 24.08.2020 tarihinde Antakya Kağıt Kebabı’nın tescili ile devam etti.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Coğrafi İşaretini aldığımız beşinci ürün olan Antakya Tuzlu Yoğurdu, 532 tescil numarası ile mahreç işareti olarak, 10.09.2020 tarihinde Odamız adına tescil edilmiştir. Odamız, Hatay’ın kültürel zenginliklerinin ve mutfağının ulusal ve uluslararası platformda tanıtılmasının bilinciyle, Hatay’da en çok ürün tescil ettiren kurum olarak bu konudaki çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Coğrafi İşaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış, fakat daha süreci devam eden Samandağ Ney-i, Antakya Künefelik Peyniri, Antakya Carra Peyniri ve Antakya Künefesi’nin, Avrupa Birliği ülkelerinde tescil edilme işlemlerinde sona gelindiğini de kamuoyu ile paylaşmak isteriz.
Coğrafi İşaretini aldığımız ürünlerin tescil sürecinde, kurumumuzla çok büyük bir özveri ile çalışarak bizlerden desteklerini esirgemeyen Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Onur Yıldız’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a, Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e, Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen Odamız çalışanlarına teşekkür ediyoruz.” -Cemil Yıldız-

Exit mobile version