Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ATSO’dan Hatay kamuoyuna:

‘Yeni Başarı Öyküleri’ zamanı Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO)

‘Yeni Başarı Öyküleri’ zamanı

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) önceki gün paylaşımını yaptığı ve “Yüzünü dünyaya dönmek, yeni pazarlara açılmak isteyen şirketleri ‘Türkiye 100’e başvurmaya davet ediyoruz”mesajı verdiği program, girişimcilerin başarı öykülerine yenilerini eklemeyi hedefliyor.

“Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini arıyoruz” sloganıyla; Hatay’dan Diyarbakır’a, Kars’tan İzmir’e, şirketlerini hızla büyütmeyi başaran girişimcilerin başarı öykülerine yenilerini ekleme hedefinde ilerleyen ‘Turkiye100’ Programı, aday şirketlerini arıyor. Önceki gün buna dair duyuruyu Hatay kamuoyu ile paylaşan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO), mesajında, “Yüzünü dünyaya dönmek, yeni pazarlara açılmak isteyen şirketleri ‘Turkiye 100’e başvurmaya davet ediyoruz” ifadesine yer verildi.
-HİKAYESİ-
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde ve TEPAV işbirliğinde, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerini belirlemek üzere, 2011 yılında, ‘Türkiye 25’ Programı gerçekleştirildi. Sonraki yıllarda, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketini tespit edip ödüllendirmek amacıyla, bu program, ‘Türkiye 100’ olarak devam etti. Bu yıl, Türkiye 100 Programı’nın beşincisi gerçekleştirilecek.
Türkiye 25 Ödül Töreni, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığının ev sahipliğinde, Aralık 2011’de düzenlenen II. Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde, dönemin ABD Başkan Yardımcısı Sayın Joe Biden’ın katıldığı törende dünya kamuoyuna açıklandı. Türkiye 100 listesine girmeye hak kazanan şirketlere ise ödülleri, 3-6 Aralık 2013 tarihlerinde yapılan Beşinci İzmir İktisat Kongresi’nde, dönemin Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen akşam yemeğinde verildi. Türkiye 100 listesinde ilk 10’da yer alan şirketlerin temsilcileri, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi.
Türkiye 25 ve Türkiye 100 listelerinin kamuoyuna açıklanmasıyla birlikte, yazılı ve görsel basında listeye girmeye hak kazanan şirketlerle ilgili çok sayıda haber yapıldı. Görünürlükleri artan şirketlerin yeni ortaklara, müşterilere ve tedarikçilere erişimleri kolaylaştı. Bu şirketlerin, büyümelerini devam ettirmeleri için gerekli kilit unsurlardan biri olan görünürlük, TOBB öncülüğünde gerçekleştirilen programlar sayesinde bu şirketlere sağlandı. Buna ek olarak, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri, AllWorld Network’ün çok sayıda ülkeden binlerce hızlı büyüyen şirketin de dâhil olduğu küresel ağına katılma imkânı elde etti. Ayrıca, başarılı şirketlerin bir bölümü, AllWorld Network tarafından her yıl Harvard Üniversitesi’nde gerçekleştirilerek gelenekselleşen AllWorld Harvard Zirvesi’ne katılarak, farklı ülkelerden girişimcilerle iş ilişkileri geliştirme şansı yakaladılar. Böylece, Temmuz 2012 ve Temmuz 2013’te ABD’ye gerçekleştirilen seyahat ile hızlı büyüyen şirketlerin küresel bağlantıları güçlendirildi.
2016 yılında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu’nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve dönemin Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin katılımıyla gerçekleştirilen ödül töreninde, 2012-2015 döneminde satış gelirlerini dikkate alınarak, Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri düzenlenen organizasyonla plaketlerini aldılar. Türkiye 100 şirketleri, değerlendirmeye alınan dönemde, satış gelirlerini ortalama yüzde 438 oranında, çalışan sayılarını da yüzde 74 oranında artırdılar.
Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinin başarı hikâyeleri, gençleri girişimci olmaya teşvik ediyor. Türkiye 100 sayesinde şirketlerini hızla büyütmeyi başaran girişimcilerin başarı öyküleri, geniş kesimler tarafından bilinir hale geliyor.
-HATAY OLUR MU?-
2011 yılından bu yana gerçekleştirilen Türkiye 100 yarışması bu yıl yeniden düzenleniyor. Başvuran şirketler, 2015-2017 dönemi satış gelirleri büyüme hızına göre değerlendirilecekler. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, bu yıl da, Türkiye 100 ile hızlı büyüyen şirketlerin görünürlükleri artacak. Peki, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ATSO) paylaşımı ile şehrin gündemine alınan programa Hatay’dan katılım olur mu? Hatay, kendi başarı hikayelerini Türkiye 100’e ekler mi?
-KİMLER?-
Aşağıda sıralanan kriterleri sağlayan şirketlerin başvuruları kabul edilecek:
– 31 Aralık 2014 ve öncesinde kurulan,
– 2015 yılında en az 500 bin TL satış gelirine sahip,
– 2017 yılında en az 1,5 milyon TL satış gelirine sahip,
– 2015-2017 döneminde satış gelirlerini en az yüzde 10 oranında arttıran şirketler…
Ayrıca;
– Kamu ortaklığı ve/veya halka açık olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Yurtdışı merkezli bir şirketin Türkiye şubesinin başvurusu geçerli sayılmaz.
– Başvuracak şirketlerin merkezlerinin Türkiye’de bulunması gereklidir.
– Ortakları arasında Türkiye dışındaki ülkelerin vatandaşları olan şirketler de başvurabilir.
– Hisselerinin yüzde 51’inden fazlası halka açık başka bir şirkete ya da bir kamu şirketine ait olan şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Kar amacı gütmeyen şirketlerin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Holdinglerin başvuruları geçerli sayılmaz; bir holdingin çatısı altındaki şirketler başvurabilir.
– Franchise işletmelerinin başvuruları geçerli sayılmaz.
– Otomobil galerileri, kuyumcular, dağıtım şirketleri, döviz şirketleri, bankalar ve elektrik, gaz, akaryakıt ve su sağlayıcıların başvuruları geçerli sayılmaz.
-SORULAR-
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde düzenlenen ve ATSO kanalıyla Hataylı Şirketlerle de paylaşılan başvuru sürecine dair merak edilenler ve verilen cevaplar şöyle:
Türkiye 100 nedir? > Türkiye 100, Türkiye’nin hızlı büyüyen 100 yıldız şirketini tespit etmek amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) işbirliğinde gerçekleştirilen bir girişimcilik yarışmadır. Dereceye giren şirketlerin başarıları kutlanır ve tescillenir. Şirketler 2015-2017 dönemindeki satış gelirleri büyüme hızlarına göre değerlendirilirler.
Başvuru ücretli mi? > Başvuran şirketlerden herhangi bir ücret alınmaz.
Neden başvurmalıyım? > Başarınız tescillensin… Başarınızın TOBB ve TEPAV tarafından düzenlenen bir girişimcilik yarışmasında tescillenmesi sayesinde; mevcut ve potansiyel müşterileriniz, yatırımcılarınız, tedarikçileriniz ve çalışanlarınızın gözünde şirketinizin konumu güçlenecektir. Önceki yıllarda listeye giren şirketler, Türkiye 100 markasını tanıtım materyallerinde sıkça kullanılmaktadır. Yazılı ve görsel basında Türkiye 100 şirketleri hakkında çıkan haberler sayesinde, listedeki şirketlerin başarılarından ilgili tüm kesimler haberdar olmaktadır.
Türkiye 100 listesine girerek, çalışanlarınıza, emeklerinin boşuna gitmediğini hissettirin. Bir ekip olarak ortaya koydukları çaba sayesinde, şirketinizi en hızlı büyüyenler listesine taşımak, çalışanlarınıza moral kaynağı olacaktır. Aynı şekilde başarınızı tescilleterek, yatırımcılarınızın size duyduğu güveni de artırabilirsiniz.
Nasıl başvururum? > Başvurunuzu tamamlamak için, başvuru formunu tamamlamanın yanı sıra; 2015, 2016 ve 2017 yıllarındaki kurumlar vergisi beyannamenizi sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Aksi taktirde başvurunuz değerlendirmeye alınmayacaktır.
Başvurmak için gerekli ön koşulları taşıyor muyum? > Bu yıl Türkiye 100 listesinde yer alabilmek için; 2014 ve öncesinde kurulan bir şirket olmalısınız; 2015 yılında en az 500 bin Türk Lirası ve 2017 yılında en az 1,5 milyon Türk Lirası satış gelirine sahip olmalısınız. Ayrıca, 2015-2017 döneminde satış gelirlerinizi en az yüzde 10 artırdıysanız başvurularınız değerlendirmeye alınacaktır.
Şirketimin büyüme performansı Türkiye 100 listesinde yer almak için yeterli mi? > Bu sorunun cevabı, başvuran şirketlerin büyüme oranlarına bağlı olarak değişir. Listede yer alıp alamayacağınız, şirketinizin performansına bağlı olduğu kadar, başvuran diğer şirketlerin performanslarına da bağlıdır. Ancak, değerlendirmenin 2015-2017 dönemi için yapıldığını hatırlamanızı tavsiye ederiz. Tek bir yılda yakaladığınız hızlı büyüme veya yaşadığınız daralma listeye girip girmeyeceğinizin belirleyicisi olamaz. Söz konusu dönemde, şirketiniz en az yüzde 10’luk bir büyüme sergilediyse, başvurmanızı öneririz.
Şirketimin büyümesi geçen yıl yavaşladı/negatife döndü. Bu durum diskalifiye olmama neden olur mu? >
Hayır. 2015-2017 dönemindeki büyüme hızının ortalamasına bakıyoruz. Bu dönemde en az yüzde 10’luk büyüme hızına ulaştıysanız başvurabilirsiniz.
Şirketimin bir bölümü ya da tamamının sahibi bir risk sermayesi (venture capital) ya da girişim sermayesi (private equity) şirketi. Yine de başvurabilir miyim? > Evet. Ancak, halka açık şirketlerle ilgili yukarıda yapılan açıklamayı da dikkate alınız.
Gelir ya da ciro nasıl tanımlanıyor? > Değerlendirme, şirketlerin brüt satış gelirleri üzerinden yapılmaktadır.
Başvuru için formu doldurmak dışında yapmamız gereken bir şey var mı? > Evet. Formu doldurduktan sonra, formda belirttiğiniz brüt satış tutarlarınızı belgeleyen 2015, 2016 ve 2017 yılı kurumlar vergisi beyannamenizi de sisteme yükleminizi istiyoruz. Aksi taktirde başvurunuz değerlendirmeye alınmayacaktır.
Başvuru için son tarih nedir? > 31 Ocak 2019
Peki ya şirketim halka açıksa ne yapmalıyım? > Halka açık şirketlerin başvurusu kabul edilmiyor. Ancak, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra halka açıldıysanız başvurabilirsiniz çünkü değerlendirmeyi 2015-2017 dönemi için yapıyoruz.
Şirketim şu anda halka açık değil, ama olacak, ne yapmalıyım? > 31 Aralık 2017 tarihinden öncesine baktığımız için bu durum bir soruna neden olmamaktadır. Başvurabilirsiniz.
Şirketimle ilgili vereceğim bilgilerin güvenliğinden nasıl emin olacağım? > Türkiye 100 listesinde yer almak için yapacağınız başvuru sırasında vereceğiniz tüm bilgiler 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) uyarınca korunacaktır. TOBB ve TEPAV’ın yetkilendirdiği değerlendirme kurulu dışında kimse bu bilgilere erişemeyecektir. Listede yer almaya hak kazanmanız durumunda hazırlanacak tanıtım dokümanlarında şirketinizin gelir aralığı yer alacaktır (500.000 TL – 1.000.000 TL; 1 – 5 milyon TL; 5 – 10 milyon TL gibi). Satış geliri artış hızı ise 2015-2017 döneminin ortalaması alınarak belirlenecektir. Yıllar itibariyle ciro ve büyüme hızı bilgileri saklı tutulacaktır. Finansal bilgileriniz hiçbir şart ve koşul altında üçüncü şahıslarla paylaşılmayacaktır. -Tamer Yazar-