Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hukuk eğitimini güçlendirmek ve hukuk mezunlarının kalitesini artırmak amacıyla önemli değişikliklerin yolda olduğunu açıkladı.
Adalet Bakanı, Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldiği bir etkinlikte bu değişikliklere dair önemli açıklamalarda bulundu.
Adalet Bakanı Tunç, hukuk fakültesi mezunlarının sayısının fazlalığı nedeniyle, özellikle avukatlarının sayısının fazla olduğunu ve bu nedenle savunma gücünün artırılması gerektiğini belirtti. Bu amaçla, kontenjan sınırlamalarının getirileceğini ve hukuk fakültesi mezunlarının 2024 yılı itibarıyla “hukuk mesleklerine giriş sınavı”nı kazanmaları gerektiğini duyurdu.
Ayrıca, hakim ve savcı adaylarının süresi uzatılarak, “Önümüzdeki yıldan itibaren bu sistem başlıyor. Hukuk mesleklerine giriş sınavını kazanan kardeşimiz avukat olmak istiyorsa avukatlık stajına o sınavı kazananlar başlayabilir. Yine hakim, savcı adaylarını da kaldırdık. Yerine hakim ve savcı yardımcılığı sistemini getirdik. Hakim savcı adaylığı iki yıl sürüyordu. Hakim savcı yardımcılığı da üç yıl sürecek.
Bir yıl adalet akademisinde önemli güçlü bir eğitim alacaklar. Tecrübeli profesörlerimizden, uygulayıcılarımızdan, Yargıtay üyelerimizden, istinattan, ilk dereceden hakimlerimiz orada eğitimler verecek. Ve o eğitimler sırasında da muhtelif zamanlarda ara sınavları geçecekler”dedi.
Adalet Bakanı Tunç, Türkiye’nin yargı reformu strateji belgesi hazırlığı içinde olduğunu ve bu belgenin üniversiteler, barolar ve yargı camiasının görüşlerini dikkate alarak tamamlanacağını söyledi. Ayrıca, son yıllarda yapılan anayasa değişiklikleri hakkında da bilgi veren Bakan Tunç, yargı birliği, askeri yargının kaldırılması ve hukuk devleti ilkelerine uygun hale getirilen yapılar gibi önemli değişikliklerin gerçekleştirildiğini vurguladı.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç son olarak, yargı sistemi ve hukuk eğitimindeki bu büyük değişikliklerin, daha etkin bir yargı sistemi oluşturmak ve hukuk mezunlarını daha iyi yetiştirmek amacıyla yapıldığını ifade etti. Ayrıca, vatandaşların daha adil bir şekilde yargı hizmetlerinden yararlanabilmesi için 21 yıldır mücadele ettiklerini ve bu mücadeleye devam edeceklerini belirtti. -Adil Yeşildağ-