Ayak kokusu, pek çok insanın karşılaştığı sorundur. Uzmanlar, ayak kokusu sıkıntısı yaşayan insanların başka sağlık sorunları olabileceğini de söylüyor. Ayak kokusu, çoğu zaman ter bezlerinin aşırı terlemesi ve ayaklarda bakteri üremesi sonucu ortaya çıkar.
Araştırmalar, sürekli ayak kokusu sorunu yaşayan insanlarda, ayak mantarı ve diğer ayak sorunlarının daha yaygın olduğunu gösteriyor. Uzmanlara göre, ayak kokusuyla başa çıkmak için aşağıdaki adımları izlemelisiniz:
Tuzlu su: Ayaklarda meydana gelen nemlenme sonrası oluşan terlemeyi engellemek için tuzludan faydalanmak gerekebilir. Gün boyunca kapalı duran ayaklar 20 dakika boyunca tuzlu suda kalabilir. Bekledikten sonra ayakları temiz ve kuru bir havlu ile kurulamanız gerekebilir.
Karbonat: Ayak kokusunun engellenmesinde karbonat da çözüm olabilir. Bakterilerin oluşmasını önleyen ve ayağın PH dengesini koruma özelliği bulunan karbonat ayakta oluşan kokunun giderilmesinde oldukça faydalıdır. Çorabın içerisine bir miktar karbonat yerleştirmek kokunun oluşumunu engeller.
Sirke ayak kokusunu engelleyebilir: Ayak kokusunun engellenebilmesi için uygulanan doğal yöntemlerden bir tanesi ise sirkedir. Bakteri oluşumunu önleyen asidik bir ortam sunan sirkenin sayesinde koku oluşumu önlenebilir. Hazırlanmış olan sirkeli suda ayaklar yaklaşık 10 ile 15 dakika bekletilmelidir. Sirkeli su karışımı yapmak için elma sirkesi tercih edilebilir. Bir leğenin içine 2 litre kadar ılık su konulmalı ve üzerine 2 su bardağı sirke eklenmelidir. Sirkeli su haftada bir kez uygulanmalıdır. Ardından ayaklar sabunlu su ile temizlenmelidir.
Ayak kokusuna doğal yöntem lavanta yağı: Bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olan lavanta yağı ayak kokusunun giderilmesinde oldukça etkilidir. Lavanta yağının bu etkisinden faydalanmak için sıcak suya 5-6 damla damlatılmalıdır. Ayaklar bu karışımda 20 dakika bekletilmelidir. -Adil Yeşildağ-