Tarihler Ekim 2018’i gösterirken, Asi Nehri’nin Antakya kent merkezinden geçtiği yol boyunca, yayaların ilerlediği noktalara uyarı levhaları astık ve ardından verdiğimiz mesajda dedik ki… “Kirli sulardan arıttığımız Asi Nehri’nde katı atık temizleme çalışması da gerçekleştirdik. Asi Nehrimizi temiz tutma konusunda hemşehrilerimizin hassasiyetini rica ediyoruz.”
Büyükşehir Belediyesi eliyle Asi Nehri’nin temizliği yönünde hayata geçirilen yatırımlar için konuşan vatandaşlar memnun. Ancak, ortaya konan yatırımların büyük maliyeti ile hedeflenen ‘temiz Asi ve temiz Antakya’ ifadesinin yerini bulması da bir diğer beklenen. Çünkü tarihler Ekim 2018’i gösterirken, Asi Nehri’nin Antakya kent merkezinden geçtiği yol boyunca, yayaların ilerlediği noktalara uyarı levhaları asan Hatay Büyükşehir Belediyesi, bu uyarı levhaları üzerinden, “Canlanan Asi’yi kirleterek öldürmeyelim” mesajını ilk elden vermiş, sosyal medya hesapları kanalıyla paylaştığı bir diğer mesajında ise, “Kirli sulardan arıttığımız Asi Nehri’nde katı atık temizleme çalışması da gerçekleştirdik. Asi Nehrimizi temiz tutma konusunda hemşehrilerimizin hassasiyetini rica ediyoruz” demişti.
-AKIP GİDİYOR MU?-
Ancak verilen tüm bu mesajların ardından, Asi Nehri’nde biriken su sümbüllerinin temizliği sırasında bölgede adeta minik tepecikler oluşturan plastik ve diğer atıkların nehre bırakılma görüntülerini izleyenler, verilen mesajla yapılanları yan yana koyamadı! Şu ana kadar, nehre, dolayısıyla denize bırakılan atıklar için açıklama yapılmadığına işaret edenler, “Uyaranlar, önce inandırıcı olmalılar” derken, bu şartlarda vatandaşın da kurumsal kimliği takip edeceğinin altını çizdi. ‘Nehre atılan nasılsa akıp gidiyor…’
-GREENPEACE-
Antakya’da yaşananlar geride kalsa da, tartışması sürüyor. Yaşanan tartışmaya en çevreci noktayı ise Greenpeace çevre örgütü koyuyor! Yapılan son açıklama, hepimizi biraz düşündürsün…
“Her yıl yaklaşık 12 milyon ton plastik denizlerimize karışıyor. Bunun büyük bir kısmını da tek kullanımlık plastikler oluşturuyor.” -Tamer Yazar-