12 Aralık 1916’da Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde doğan, 13 Haziran 1987’de İstanbul’da gözlerini yuman; Yazar, Çevirmen ve Düşünür Cemil Meriç için konuşan, kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, “Babam, bir gönül insanıydı ve talebeleri onun için evlatları kadar kıymetliydi” dedi.
Başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere, sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamı olan Cemil Meriç’i anlatan son isim, kızı, Prof. Dr. Ümit Meriç oldu. Konuk olduğu Çınaraltı Sohbetleri’nde, “Babam Cemil Meriç” başlıklı bir söyleşi gerçekleştiren Prof. Dr. Ümit Meriç, “Babam, önce öğrenen, sonra öğreten bir insan oldu” dedi.
-BİR DÖNEM!-
Babası Cemil Meriç hakkında yazdığı kitabın on ikinci baskıya hazırlandığını belirten Meriç, “Bu kitap, sadece Cemil Meriç’ten ibaret değil aslında. Bir dönemin Türkiye’sinin değerlendirmesi olarak kaleme aldım bunu. Babamın, doğmuş olduğu ve yetiştiği çevreyi, İstanbul’a geldikten ve annemle evlendikten sonraki hayatını, Anadolu’daki öğretmenlik yıllarını, tekrar İstanbul’a dönüşlerini, benim ve abimin dünyaya gelişimizi, babamın önce tercüme tenkitlerini ve sonra tercümeler dönemini bütün detaylarıyla orada anlatmaya gayret ettim” dedi.
-GÖZLERİ!-
Meriç, babasının hayatını, görme yetisini kaybetmesinden öncesi ve sonrası olarak ikiye ayırmanın mümkün olduğunu belirterek, “Gözlerini kaybetmeden önceki dönemde, aslında Cemil Meriç kendisini aydınlatmaktadır. Sonrasıysa, artık büyük eserlerini kaleme almış olduğu dönemdir. Yani önce öğrenen, sonra öğreten bir insan. Bu aslında, bütün hocaların özelliğidir. Öğrendiklerini öğretmeden rahat edemezler” diye konuştu.
-TALEBELERİ-
Cemil Meriç’in hayatından bahseden Meriç, “Türkiye için Cemil Meriç, bir düşünür, bir fikir önderi, ama benim için her şeyden önce babam. 12 Aralık, babamın doğum günüydü. Ben de 16 Aralık’ta doğdum. Cemil Meriç’in, daima hem kendisini hem de başkalarını yetiştirme özelliği, benim en sevdiğim özelliklerinin başında gelir” ifadelerini kullandı.
Ümit Meriç, babasının bariz özelliğinin, çalışkanlığı ve ciddiyeti olduğunu aktararak, “O günün şartları bir şeyler okumamıza el vermemişse, akşam yüzü asık olur ve ‘Evladım bugün tek satır okumadın’ derdi” açıklamasında bulundu.
Ümit Meriç, Cemil Meriç’in öğrencilerine verdiği değerden de bahsederek, “Babam, bir gönül insanıydı ve talebeleri onun için evlatları kadar kıymetliydi. Bu sebepten, onları evine davet edip, sınıftaki 45 dakikalık öğretmenlik ciddiyetinin ötesinde, daimi dostluk ilişkisini tesis eden bir insandı” şeklinde konuştu.
-Tamer Yazar / AA