Tarihi Kökler ve Güncel Tehditler
Emekli Tuğgeneral ve tarihçi-yazar Naim Babüroğlu, yazısında 1919 yılında İngiliz İstihbarat Binbaşısı Noel tarafından çizilen ve Sevr Antlaşması’nda yer alan haritanın, günümüzde ABD’nin Büyük Ortadoğu Projesi ve Barzani yönetiminin haritalarıyla birebir örtüştüğünü belirtti. Babüroğlu, bu planların altında Türkiye’nin güney sınırında bir PKK/PYD devleti kurma amacının yattığını ifade etti.
Suriye’nin kuzeyindeki gelişmelerin, PKK/PYD’nin özerklik aşamasını tamamlaması ve devletleşme yolunda hızla ilerlemesi ile bu tehdidi daha somut hale getirdiğini belirten Babüroğlu, bu planın Doğu Akdeniz’e kadar uzanacak bir terör devleti oluşturmayı hedeflediğini söyledi.
Hatay ve İdlib’in Stratejik Önemi
Babüroğlu, yazısında Hatay’a komşu olan İdlib’in de stratejik önemine değindi. İdlib’in ABD’nin desteklediği El Kaide türevi örgütler için bir üs haline geldiğini ve bölgenin “Küçük Afganistan” olarak adlandırılmaya başlandığını belirtti. Bu durumun, Türkiye’nin güney sınırlarını terörle kuşatan bir hat haline getirdiği ifade edildi.
Tarihten Ders Alınmalı
Naim Babüroğlu, yazısında tarihten ders alınması gerektiğinin altını çizdi. 1919’da çizilen haritanın günümüzde yeniden masaya konduğunu belirterek, yanlış politikalar ve dış müdahalelerle Türkiye’nin sınırlarında bir PKK devleti kurulduğunu söyledi. Hatay’dan Kars’a uzanan bu haritanın, Türkiye’nin bölünmesine zemin hazırladığını vurgulayan Babüroğlu, Türkiye’nin bu tehditle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
Türkiye Nasıl Önlem Almalı?
Uzmanlar, bu tehdidin bertaraf edilmesi için Türkiye’nin güçlü bir bölgesel strateji oluşturması gerektiğini vurguluyor. Ulusal güvenliğin korunması ve bölge ülkeleriyle iş birliğinin güçlendirilmesi, bu planların başarısızlığa uğratılmasında kritik rol oynayacak. Naim Babüroğlu, yazısının sonunda, “Sevindiğiniz, altın tepside sunulan bir PKK devletidir. Bu devletin sınırları Hatay’dan Kars’a kadar uzanıyor,” diyerek Türkiye’nin bu tehlikeye karşı uyanık olması gerektiğini söyledi.
Muhabir :Yusuf Cemil Karaçay