Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Eroğlu, Reyhanlı Barajı için tarih verdi:

30 Temmuz 2019… Orman

30 Temmuz 2019…

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, “2003’te Ankara’dan-Hatay’a 10 saatte geliniyordu, şimdi Ankara’dan 3.5 saatte geliniyor. Nereden nereye?” açıklaması yaptı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hafta sonunda geldiği ilimizde yaptığı açıklamada, yıllardır tamamlanamayan Reyhanlı Barajı’nın 30 Temmuz 2019 tarihinde biteceğini söyledi. Planlamalara göre, Reyhanlı Barajı’nın 5 Mayıs 2015 tarihinde bitmesi gerekiyordu.
Cumartesi günü Antakya’ya gelen Bakan Veysel Eroğlu,10 tesisin açılışını ve temelini atmak için geldiğini, hükümetin Hatay’a büyük yatırımlar yaptığını kaydederek şunları söyledi:
“DSİ Genel Müdürüyken buraya geldim. ‘Buraya 30 yıldan beri Genel Müdür gelmedi’ dediler. Ama şimdi hükümetimiz tarafından 22 milyar yatırım yapıldı. Hatay’ımızı çiçek gibi yapacağız. 2003’te 10 saatte geliyordu şimdi Ankara’dan 3.5 saatte geliniyor. Nereden nereye?
Burada Reyhanlı Barajı var. Benim de çok önem verdiğim bir baraj. Maalesef Reyhanlı, davalar sebebiyle gecikti. Talimat verdim, ne gerekiyorsa yapılsın. 30 Temmuz 2019 da bitecek.”
Bakan Veysel Eroğlu tarafından temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerin hizmete alınmasıyla, Hatay’da 347.220 dekar zirai alan suya kavuşacak, 150 milyon metreküp su depolanacak, 3 ilçe ve 6 mahalle taşkın zararlarından korunacak.
Bakan Eroğlu, konuşmalarında özetle şu bilgileri verdi:
“Hatay çok önemli. Buranın güzel insanlarına ne yapılsa azdır. Burada, farklı kültürlerden insanların iç içe yaşadığı güzel bir şehir görüyorum. Bugün nasip olursa 10 tesisinin temel atma töreni ve açılışını yapacağız. Burada İlk yapacağımız işlerden, Tahta Köprü Barajı’nın yükseltilmesini talep ettiler. Barajın üstüne bir baraj daha inşa edeceğiz. 150 milyon m3’lük su depolanacak. Bu çok önemli ve bugün bu temeli atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İkinci yatırımımız, Yayladağı Şakşak Barajı’nın temelini atıyoruz. 1080 dekar alan arazi sulayacak. Bunun dışında Arsuz, Erzin ve Reyhanlı’da dere ıslahı projelerimiz var. Ayrıca belediye başkanlarımızın yeni talepleri oldu, onları da inceleyeceğiz.
Hatay’da Orman Teşkilatı da çok önemli. Kırsalda yaşayan vatandaşlarımıza çok destek veriyoruz. Bu konuda ormana yakın mahallelerde ORKÖY Kırsal Kalkınma Modeli geliştirdik. Vatandaşlarımıza, kura çekimi ile gelir getirecek orman ürünleri dikiyoruz ve onları işletmek üzere 49 yıllığına veriyoruz. Buralarda; tıbbi aromatik bitkileri, süt sığırcılığını, bal ormancığı gibi ürünler üretiliyor.
Doğa koruma alanında, burada çok önemli işler gerçekleştiriyor. Mustafa Kemal Üniversitesi Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi bitti. Bu güzel merkezin de açılışını yapacağız. Ayrıca Belen Geçidi Tabiat Parkı’nda bir kır lokantası yaptık. Şu müjdeyi de vermek isterim… Belen, yemekleriyle meşhur, ama yolu da otobandaki tünelde geçiyor. Belen’de bir Tabiat Parkı ilan edip, orada, yolun iki tarafına yöresel ürünler satışı yapabilecek, aynı zamanda kır lokantası olacak şekilde yöresel ürünlerin satılabileceği bir çarşı yapılacak.
Erzin’de yer alan Şahin Tepesi Tabiat Parkı ise 231. tabiat parkımız olarak hazırlandı. Hatay’ımza, 910 dekarlık alanımıza 22 milyon liralık yatırım yapıldı. Hatay için, 2018-2019 yılını ‘Sulamada Hamle Yılı’ ilan ediyoruz. En az 300.000 dekar alan sulanacak 76 dere ıslah edildi ve dere ıslahlarına devam edeceğiz. 14 Baraj yapıldı. Orman teşkilatımız da çok güzel çalışmalar yapıyor. 37 milyon fidanını toprakla buluşturuldu. Hatay’da 2 şehir ormanı, 17 mesire yeri,1 tanede bal ormanı kuruyoruz. Bal ormanında şifalı bal üretimini artırmak istiyoruz. 13 tane meteoroloji gözlem istasyonu kuruldu. Denizde de iki tane otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu kuruldu. Havaalanı için bir de otomatik meteoroloji ölçüm istasyonu yapıldı. Antakya ve İskenderun’da içme suyu arıtma tesisleri yapıldı. Hatay’da 3 gölet yapıldı, 2 gölet ise yapım aşamasında. 12 sulama tesisimiz bitti, 19 tanesi inşaat halinde.
Ormancılık açısından, Hatay’ın %38’i orman. Burada sosyal ağaçlandırma projeleri yapıldı. 2017 yılında gelir getirici orman kurup, 105 mahallede 283.160 adet gelir getirici fidan dikerek vatandaşlarımıza kura yöntemi ile dağıtımı yapıldı. Bu yıl da 15 mahallede badem, ceviz, kuşburnu gibi fidanlar dikip dağıtacağız. Bugün 5 aileye 4000 fidanı dağıtımını yapacağız. 5 Aileye de ayrıca ORKÖY Projesi kapsamın-da destek vereceğiz. Toplamda 2 Tabiat Parkı alanımız var. Bir tanesi için de şimdi müjdesini verdik.
Bugün, 10 tesisi için temel atma ve açılış töreni yapacağız. Toplam 73 müjde vermiştik, 892 milyon TL tutarında… Bunlardan 54 tanesini tamamladık ve kalan 19’unu da en hızlı şekilde tamamlaya devam edeceğiz. Bütün yatırımlarımızın Hatay’a hayırlı olmasını diliyorum.”
Yapılan konuşmaların ardından, temeli atılacak 12 tesis için butona basıldı. Bakan Eroğlu, daha sonra, orman içinde veya bitişiğindeki köylülerin sosyal ve ekonomik gelişmelerini sağlamak maksadıyla, masraflarının devletimize gelirinin ise 49 yıllığına vatandaşlarımıza ait olacak ORKÖY kredileri kullandırılan köylülere gelir getiren tür sertifikasının dağıtımını yaptı. Dağıtımı yapılacak 4000 fidanlık kura çekimi ile sahiplerini buldu.
Düzenlenen törene; Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun yanı sıra Hatay Valisi Erdal Ata, Hatay Milletvekilleri Orhan Karasayar ve Hacı Bayram Türkoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Vali Yardımcıları Orhan Mardinli, Aydın Tetikoğlu, Meral Batı Demirbaş ve Erol Özkan, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, AK Parti İl Başkanı İbrahim Güler, ilçe belediye başkanları, kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
-Cemil Yıldız-