Hatay’a gelen Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 2 hayırsever, Recep Atakaş ile Nuri Üysen’in yaptırdıkları okulları öğrenime açtı.
Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Çarşamba günü geldiği ilimizde iki hayırseverin yaptırdığı iki okulu öğrenime açtı. Çarşamba günü öğleden sonra Hatay’a gelen Bakan Yılmaz, ilk olarak İskenderun İlçesi Numune Mahallesi’nde hayırsever Nuri Üysen tarafından yapılan 32 derslikli Nuri Üysen Ortaokulu’nun açılışına katıldı. Törende ilk olarak hayırsever Nuri Üysen’in özgeçmişi okundu ve okula ait bilgiler paylaşıldı.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, buradaki törende, “Avrupa’da eğitime en çok kaynak ayıran ülke Türkiye’dir. Türkiye’de 18 milyona yakın öğrenciye eğitim vermekteyiz, eğitime 134 milyar 724 milyon lira kaynak ayırdık. Bugün eğitime ayrılan pay yüzde 18, milli gelirden ayrılan pay yüzde 6’dır. Avrupa’da da eğitime en çok kaynak ayıran ülkeyiz” açıklaması yaptı.
Milli eğitim müfredatının değişmesi gerektiğini, “Eskiden, maddenin hali katı-sıvı-gaz olmak üzere 3’tü. Şimdi 4’e çıktı. Plazma hali eklendi. Dolayısıyla müfredatın da değişmesi lazım” sözleriyle açıklayan Bakan Yılmaz, açılışta şunları söyledi:
“Evlatlarımızın, değerler eğitimine sahip olmalarını istiyoruz. Çünkü milletin DNA’sında, kodlarında değerler eğitimi var. Yağmur yağıyor… Öğrenci Pazartesi günü okula gelecek… İstiklal Marşı’nı duyan çocuk bir adım bile öteye gitmeden, marşı duyduğu andan itibaren çakılı kalıyor. İşte onu orada tutan şey, değerler eğitiminin en somut göstergesidir.
Türkiye’de herkes çocuğunu artık okul öncesi eğitime gönderiyor. Hatay’da bu ortalama yüzde 75’tir. 2019 yılına kadar 5 yaş için okul öncesi eğitimi yüzde 90’a çıkaracağız. 37 pilot ilde eğitim materyalini Bakanlık olarak biz veriyoruz. Öğretmenleri, öğrencilerin ayağına taşımak için Gezici Öğretmenlik Sistemi’ni hayata geçirdik. Eğitimde fırsat eşitliği, değişmez ilkemiz, önceliğimizdir.
Devamsızlığın azaltılması için Şartlı Eğitim Sistemi’ni başlattık. Erkek çocuk için 35, kız çocuk için 40, lise için erkek çocuklara 40, kız çocuklara 60 lira annelerine para yatırdık. 25 milyondan fazla öğrencinin hesabına toplamda 6 milyar lira para yatırdık. Öğrencilerimizi taşımalı eğitimle buluşturuyoruz. Engelli öğrenciler için Kaynaştırma Eğitimi gerçekleştiriyoruz. Hasta öğrenci ise öğretmeni okula gönderiyoruz. Hastanede olan çocuklar için hastanede sınıf açıyoruz. Okul sütü programı başlattık. Yardım alan Türkiye’den yardım eden Türkiye’ye geçtik.
Yabancı dili sorun olmaktan çıkarmak lazım. 81 ilde 800 pilot okulda 100 bin üzerindeki öğrenciye 15 saat İngilizce dersi veriyoruz. İlkokullarda Yetiştirme Programı başlattık. İlkokulda, Türkçe ve Matematikte eksiği olan öğrenciler için ilave eğitimi başlattık. Özel yetenekli öğrencileri özel olarak yetiştirelim ve Türkiye’nin 21’inci yüzyıla taşınmasında rol alsınlar diye Araştırma ve Uygulama Okulu kurduk. 15 yaş üzeri okuryazar bilme oranını yüzde 96’ya yükselttik. Okuma-yazma bilmeyen 2 milyon 400 bin kişi için okuma yazma becerisini kazandıracağız. Bu oranı 100’de 100’e taşımak istiyoruz. Kızlarımızın okullaşmasına önem veriyoruz. Bu oran yüzde 82’inin üzerinde. Eğitimin bugünü dünden iyi, yarını da bugünden iyi olacaktır, kimsenin kuşkusu olmasın.”
Açılışta konuşan Vali Erdal Ata da, “Öncelikle Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz beyefendiye ve tüm misafirlerimize ilimize hoş geldiniz diyor ve hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde başladığı konuşmasında, “Eğitimin 12 yıl zorunlu hale getirilmesiyle birlikte eğitim-öğretim görmeyen çocuğumuz yok gibidir ve bugün artık eğitimin kalitesini artırmaya yönelik projeler geliştirilmekte ve yatırımlar yapılmaktadır” dedi.
Vali Ata, hayırsever katkıları dolayısıyla okul yapımında Hatay’ın şanslı bir il olduğunun altını çizdiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“İlimizde, 1972-2017 yılları arasında hayırsever vatandaşlarımızın eğitime kazandırdığı okul sayısı 240, derslik sayısı ise 2.782’dir. Bugün açılışını yapacağımız okulumuz da bir hayırseverimizin eğitime kazandırdığı bir okuldur. Daha önce de hayır işlerinde bulunarak hayırseverlik sıfatının hakkını veren ve kendisi de aslen bir eğitimci olan Sayın Nuri Üysen’e bu vesileyle huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Hâlihazırda 118 okulumuzda 56.222 öğrencimizin öğrenim gördüğü İskenderun ilçemizde, hayırseverimizin adını taşıyan ve bugün açılışını yapacağımız Nuri Üysen ortaokulu, 32 derslikli modern bir okuldur. Hayırseverlerimizin özellikle eğitim yatırımlarına desteklerinin artarak devamını beklediğimizi bu vesileyle bir kere daha belirtmek istiyorum.”
Törene katılan Milletvekilleri Serkan Topal ve Orhan Karasayar’ın konuşmaları sonrası kürsüye gelen hayırsever Nuri Üysen ise şunları söyledi:
“Yüreğimde bitmeyen bir öğretmenlik sevdası var. Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz başta olmak üzere, okulumuzun yapımında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, şükrediyorum. Gençliğimden beri bir cami ve okul yapma arzumu nasip ettiği için Allah’ıma şükrediyorum. Numune Mahallesi’nin benim için ayrı bir özelliği var. Alman yatırımcıların bu mahalleye AVM yapmasına vesile oldum. Nuri Üysen Camii’ni Sayın Müftümüzün isteğiyle yine bu mahallede yaptırdım. İSTE Medikal Sosyal Binası inşaatımız devam ediyor. Yakın bir zamanda orayı da hizmete açacağız. Sevgili eşim, doğma büyüme Numune Mahallesi’nden. Bu okulu da Numune Mahallesi’nde açıyoruz. Hepinize katılımızdan dolayı teşekkür ederim.”
Konuşmaların ardından, İşadamı Nuri Üysen, Bakan Yılmaz’a eşi Üysen adına da bir okul yaptırma sözü verdi. Nuri Üysen, Bakan Yılmaz’a tablo hediye ederken, Bakan Yılmaz da Üysen’e plaket takdim etti. Daha sonra, Bakan İsmet Yılmaz ve Nuri Üysen, protokolle birlikte okulun açılış kurdelesini kesti.
KIRIKHAN’DA AÇILIŞ…
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve beraberindeki heyet, Kırıkhan ilçesi Karadurmuşlu Mahallesi’nde bulunan ve hayırsever Recep Atakaş tarafından babası merhum Naim Atakaş anısına yaptırılan Naim Atakaş Anadolu Lisesi’nin açılış törenine de katıldı. Öğrenime açılan Naim Atakaş Anadolu Lisesi 24 derslikten oluşuyor.
Konuşmaların ardından, hayırsever İşadamı Recep Atakaş Bakan Yılmaz’a yaptırdığı okulun portresini hediye ederken, Bakan Yılmaz da Recep Atakaş’a bir teşekkür plaketi tevdi etti. Okulun açılış kurdelesi, Bakan Yılmaz ve protokol üyeleri tarafından kesildi.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve beraberindeki heyet, İskenderun ve Kırıkhan’daki okul açılış törenlerinden sonra akşam saatlerinde Antakya’ya geldi ve Hatay Valiliği’ni ziyaret etti. -Cemil Yıldız-