Çalışkan: İzin Verilmeli!
Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine bayram kutlaması için gitme durumu, bu sene, tartışmaların gölgesinde ilerliyor. İçişleri Bakanlığı, ‘Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin yok’ derken, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan ise bu konudaki eleştirisini paylaşıyor.
Geçtiğimiz günlerde, gazetecilerin, “MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, bayram ziyareti için ülkelerine giden Suriyelerin geri gelmelerine gerek olmadığı yönünde bir açıklaması oldu. Sizin de bazı kısıtlamalar olabileceğini ima eden bir açıklamanız oldu. Bu bayram için bir karar aldınız mı? Suriyelilere, bayram için ülkelerine gitmelerine izin verilecek mi?” sorusuna cevap veren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, geçmiş senelerin aksine bir uygulama olacağının sinyalini verdi.
Bu konudaki açıklamasında, “Yaklaşık 4 bayramdır, pandemi nedeniyle de, bu gidişleri önemli ölçüde durdurmuştuk. Gittiler, yüzde 60’ı kaldı. Sonra gittiler, geri döndüler. Bayramlarda gidenler, çok bir sayı değil” diyen Bakan Soylu, merak edilen konuda aldıkları kararı ise şöyle duyurdu:
“Geçen hafta itibariyle, Valilerimize ‘bayram izni verilmeyecek’ dedik. Şu anda bayram izni verilmiyor. Güvenli bölgeye gidip, orada kalabilirler. Bayram için gidip dönmek isteyenlere izin verilmeyecek.”
-KARARA ELEŞTİRİ!-
Bakanlığın aldığı ve Hatay’da da Valilik eliyle uygulanması beklenen ‘bayram izinlerinin bu anlamda engellenmesi’ uygulamasını eleştiren isim, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu üyesi, Partinin Hatay’daki önemli ve güçlü ismi Doç. Dr. Necmettin Çalışkan oldu.
Yaşananları ‘ağız değiştirme’ olarak değerlendiren Çalışkan, şunları söyledi:
“İktidarın küçük ortağının dillendirdiği, ‘Bayramda gidenin geri dönmemesi gerekir’ şeklindeki açıklaması sonrası, ortaklar ağız birliği etti ve gündem de bir anda değişiverdi.
Bayram geçişlerine izin verilmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz. Çünkü devlet, her şeyden önce güven verir. Bayram geçişlerine müsaade edilmeli ve dönüş süreleri uzun tutulmalı. Mesela 90 gün gibi uzun bayram izni verildiğinde, gidenler, kendilerine bu ortamda barınma ve iş imkanı temin edip, düzen kurabilirler. Ülkelerine yeniden alışırlarsa, bir kısmı dönmeyebilir. Dönüşte kapıların sıkı tutulması, ‘hiç gelmeyecekseniz gidin’ demek yerine, ülkelerinde kalmalarına zemin oluşturacak ortam ve fırsat oluşturulmalı.
Öyleyse yapılması gereken şey, sınır ötesindeki Fırat Kalkanı, Barış Planı, Zeytin Dalı harekatlarıyla kontrolümüzde olan toprakların imar edilmesi, bayındır hale getirilmesi, buralarda iş sahasının oluşturulması, cazipleştirilmesi, yatırım yapılması, refah seviyesinin yükseltilmesi ve buraların tekrar dönüş yapacak insanlar için cazibe merkezi haline getirilmesidir.”
Tamer Yazar