Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Koca’ya Eris itirazı!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın,

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, Eris varyantının tek bir ilde görüldüğü açıklamasının inandırıcı olmadığını savunan CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, “Varyant belirtilerinin aslında birçok ilde birçok hastada görüldüğünü biliyoruz. Bakanlık yine gerçek verilerin ortaya çıkmaması için test yapmıyor, kafasını kuma gömüyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Sağlık Bakanlığı’na şeffaflık çağrısında bulundu. Türkiye’de bir ilde dokuz kişide Eris varyantı görüldüğünü ancak bu ilin hangisi  olduğunun açıklanmadığını belirten Emir, “Sağlık Bakanı Koca, Covid-19 sürecindeki tutumunu devam ettiriyor. Aynı hataları yapmak, en hafif tabiriyle iş bilmezliktir” dedi.

Varyantın hem dünyada hem de Türkiye’de artarak şiddetlenmeye devam ettiğini kaydeden Emir, “Maalesef Sağlık Bakanlığı, Covid-19 sürecinde olduğu gibi yine kafasını kuma gömmeye devam ediyor” diye konuştu.

HALKIMIZ REHAVETE SÜRÜKLENİYOR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, vakanın görüldüğü kenti açıklamamasını da eleştiren Emir, “Belirsiz ve eksik açıklamalar ile halkımız büyük bir rehavete sürükleniyor. İnsanlar hastalanıyor ama çoğu hastalandığını dahi bilmiyor. Varyant belirtilerinin aslında birçok ilde birçok hastada görüldüğünü biliyoruz. Sağlık Bakanlığı, yine salgının boyutunun ve gerçek verilerin ortaya çıkmaması için testi yaygınlaştırmıyor, test yapmıyor” ifadelerini kullandı. Bakanlığın, vaka görülen kişilerin profillerini, yaşadığı kenti ve mevcut durumlarını detaylı şekilde açıklaması gerektiğini kaydeden Emir, uyarıların dikkate alınmaması halinde salgının boyutlarının endişe verici boyutlara ulaşabileceğini söyledi.

ERİS VARYANTININ BELİRTİLERİ NELER?

Eris varyantı ilk kez şubatta Endonezya’da tespit edildi. Dünya Sağlık Örgütü, 9 Ağustos’ta ilk raporunu yayımladı.Daha önce “gözlem altındaki varyant” olan Omicron’un alt türevi Eris (EG.5.1) varyantının statüsünü, “izlenmesi gereken varyant” olarak değerlendirdi. Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris’in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut COVID-19 varyantlarının riskine benzer şekilde “küresel düzeyde düşük” olarak değerlendirildi. Eris’in özelliklerine bağlı olarak küresel şekilde yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi.Eris artık 50’den fazla ülkede yayılmış durumda. (Sami Gökçe)