FAY HAT-KIRIKLARINDA İNŞAAT İZNİ YOK..
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, önceki gün geldiği ilimizde yaptığı açıklamada, fay hattı ile kırıklarında kesin olarak inşaata izin verilmeyeceğini söyledi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Antakya’nın ’22 Yerinde Dönüşüm Ofisi’nin açılışı ve Emek Mahallesi’ndeki kentsel dönüşümün temel atma töreninde yaptığı konuşmalarında Deprem gerçeğinin kabul edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Bakan ÖZHASEKİ;. Geçen yüzyıl içerisinde bu coğrafyada 60’tan fazla depremden dolayı 130 binin üzerinde canın toprağa verildiğini anlattı.
Bakan ÖZHASEKİ”nin ilimiz Hatay ile ilgili açıklamalarından özet şöyle.
“Hatay için düşünün, 294 bin civarında ya ağır hasarlı ya yıkılmış ya yıkılacak yapımız var. Bunların hepsini bir yere taşıyalım dediğimizde neresi var size göre? Böyle bir geniş alan? Ne yazık ki yok. Bir taraftan da insanların yaşamış oldukları bu bölgelerden, hatıralarının olduğu şu çevreden, her sabah ve akşam baktığında şu karşı dağları görmekten de uzak durmak istemiyorlar. Herkes yerinde, eğer zeminde bir sorun yoksa evini yeniden dönüştürmek istiyor.”
HİBE ve KREDİLER
Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, Antakya’daki temasları sırasında yerinde dönüşüm şeklindeki inşaatlara yapılacak hibe ve kredilerle ilgili de bilgiler verdi
“Ortalama bir metrekare inşaat maliyeti ne kadar eder diye düşündük. Aldığımız prensip kararı şu, 100 metre kadar brüt 500 bin lira hibe, aynı zamanda 500 bin lira da kredi. Eğer 100 metreden büyükse kredi miktarı 700 bin liraya çıkıyor. 150 metreden büyükse 800 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. İş yerleri için de 250 bin lira hibe ve 250’den başlamak üzere 500 bin liraya kadar kredi vermeye devam edeceğiz. Kredinin ödeme süresi, önce 2 sene ödemesiz, sonra da 10 sene sıfır faiz geri dönüşüm. Yani ortalama neredeyse ayda 3 bin lira gibi ödeyecek. 3 sene, 5 sene, 7 sene sonra ödeyeceği 3 bin lira gibi bir paranın ayda ciddi bir rakam tutmayacağını ve sizleri de üzmeyeceğini biliyorum ve bunun içindir ki bu tür çalışmaları kendi içimizde uzun süre yaptık. Bir inşaat yapılırken tam 146 alt değişik sektöre hitap eder. Onların her biri canlanır ve burada ekonomik canlılık, hayat başlar. Hayat başladığı zaman da giden insanlar yavaş yavaş eski yerlerine dönmeye başlarlar. Bundan dolayıdır ki biz bu projenin çok önemli olduğuna inanıyoruz. Bu konuda zaten bize gelen teklifler, talepler, şu anda bile yüzlerce. e-Devlet üzerinden son 1 saat içerisinde tam 1200 tane başvuru olmuş. Evet vatandaş buna inanmış. Allah razı olsun. Bizim de sözlerimize itimat etmişler. Bismillah deyip işe başlayacaklar. En güzel daha ne olabilir ki? Önümüzdeki günlerde bu devam edecek diye düşünüyorum.
4 KIRMIZI ÇİZGİ
Bakan Mehmet Özhaseki, yeni inşaat yapımında 4 kırmızı çizgileri olduğunun da altını çizdiği konuşmasında daha sonra şöyle dedi:
“Fay kırıklarının ve hatlarının geçtiği yerlerde asla yapı olmayacak, yaptırmayacağız. Çünkü televizyonlarda demir yolları çelik hattının bile fay kırığının denk geldiği yerde nasıl ezildiğini, büküldüğünü hep birlikte gördük. Aşağıdan öyle bir enerji birikimiyle yukarıya doğru kuvvet tahrik ediyor ki, yukarıdaki çelikleri eziyor. Üzerinde yapılan evin ne kıymeti var? O zaman üzerine bir kere daha ev yapmak herhalde resmen delilik olur. Başka bir şey olmaz. O yüzden mecburen burada yapı yasağı geliyor.
İkincisi zemin sıvılaşması olan yerler var. Hatay’ımızda çok yok, ama bazı yerlerde var. Buralarda da ev yaptırmayacağız. Eğer zeminde dere yatakları gibi müsait olmayan yerler varsa orada da kesinlikle yapı yasağı olacak.
Bir de inşaat yapılırken bundan sonra tolerans olmayacak
YARIM KALAN İNŞAATI TOKİ BİTİRECEK
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Mehmet Özhaseki, Antakya’da AFAD’daki toplantı ile Aksaray’daki OFİS açılması yansıra temel atma törenlerindeki konuşmaları sırasında vatandaşın yapmaya başladığı ancak üstesinden gelemediği inşaatları TOKİ’nin tamamlayacağını bildirdi. Bakan ÖZHASEKİ şöyle dedi: “Kalan inşaatları TOKİ yapacak, Zaten biz tip sözleşmeler hazırladık. Vatandaşımız müteahhitlerle anlaşacağı zaman o tip sözleşme üzerinden anlaşacaklar. Velev ki müteahhit, işi yapan arkadaş bir zorluğa düştü. Ayrılmak zorunda kaldı. Güvencesi bizim Bakanlığımız. Güvencesi devlet, güvencesi TOKİ. Yarım kalan inşaatı TOKİ yapacak. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Ruhsat aşamasından, mesken aşamasına kadar yani işin başlayacağı andan bitip içinde vatandaş oturuncaya kadar her türlü denetimi yapacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın. Onu da birebir takip edeceğiz”
Antakya Emek ile Aksaray’daki törenin son bölümünde de . 464 konutun temel atımı ile 22 ofisin açılışı, butona basılarak gerçekleştirildi. -Yusuf Cemil Karaçay-