Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan Tunç, 2024 Yılı Adalet Faaliyetlerini Açıkladı

2024 yılı, Türkiye’nin adalet sisteminde köklü reformların hayata geçirildiği bir yıl oldu. Dijital dönüşüm, yeni yargı paketleri ve alternatif çözüm yolları ile adaletin daha erişilebilir ve etkili hale gelmesi için büyük adımlar atıldı.

2024 yılı, Türkiye'nin adalet sisteminde köklü reformların hayata geçirildiği bir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 2024 yılı boyunca Adalet Bakanlığı tarafından yapılan önemli hizmetlere dair detaylı paylaşımlar yaptı. Paylaşımlarında, yargı paketlerinden fiziki altyapı iyileştirmelerine, insan kaynaklarından dijital dönüşüme kadar pek çok alanda gerçekleştirilen yeniliklere yer verildi. Bakan Tunç, “Daha güvenilir ve erişilebilir adalet sisteminin tesisi için reform irademizi planlı ve kesintisiz bir şekilde sürdürüyoruz.” diyerek, 2024 yılına ait adalet hizmetlerinin etkinliğini artırmak için atılan adımları vurguladı.

8. ve 9. Yargı Paketleriyle Önemli Düzenlemeler
Bakan Tunç, 8. ve 9. Yargı Paketleri ile yapılan düzenlemelere de dikkat çekti. 8. Yargı Paketi ile yargı hizmetlerinin etkinliğinin artırılması, hak arama hürriyetinin genişletilmesi ve suçla mücadelenin güçlendirilmesi gibi önemli adımlar atıldı. Ayrıca kişisel verilerin korunması konusunda da yenilikler getirildi.
9. Yargı Paketi kapsamında ise adil yargılanma hakkı, mahkemeye erişim hakkı, arabuluculuk süreçlerinin etkinliği ve avukatların hakları güçlendirildi. Bakan Tunç, “Adalet, demokratik bir toplumda her bireyin haklarının korunması için vazgeçilmezdir.” diyerek, reformların temel amacını belirtti.
2.659 Yeni Mahkeme Kuruldu
2024 yılı içerisinde, adalet hizmetlerinin daha hızlı ve etkin sunulabilmesi için 2.659 yeni mahkeme kuruldu. Bakan Tunç, yargı sistemini ileriye taşıma ve vatandaş memnuniyetini artırma adına atılan bu adımların devam edeceğini belirtti. Ayrıca, hakim ve savcı yardımcılığı uygulamasının hukuk sistemine kazandırılmasıyla, 1075 hakim ve savcı yardımcısı görevine başlamış, 1195 yeni hakim ve savcı ataması yapılmıştır.
Dijital Dönüşümle Adalet Hizmetlerinin Hızlandırılması
Bakan Tunç, 2024’te yargı sisteminde dijital dönüşümün hız kazandığını vurguladı. Yargı alanında uygulamaya konulan yerli ve milli projelerle işlemler hızlandırılmış, zamandan ve kaynaklardan tasarruf sağlanmıştır. UYAP sisteminin 57 kurumla entegrasyonu ve 2024 yılı içerisinde 1 milyon 217 bin 218 e-Duruşma yapılması, Türkiye’nin dijital alanda geldiği önemli bir aşamayı gözler önüne seriyor.
Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri
2024 yılında, ceza ve hukuk uyuşmazlıklarında uzlaşma ve arabuluculuk yöntemlerinin etkinliği artırıldı. Ceza soruşturmalarında 229 bin 639 dosya uzlaşmayla sonuçlanırken, hukuk uyuşmazlıklarında 826 bin 548 dosyada anlaşma sağlandı. Bakan Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin adaletin erişilebilirliğini güçlendirdiğine ve toplumsal barışı desteklediğine dikkat çekti.
Yeni Noterlikler ve Çocuklara Yönelik Adalet Hizmetleri
Adalet Bakanlığı, noterlik hizmetlerini geliştirmek için 2024 yılında 40 yeni noterlik açtı. Bu sayede noterlik sayısı 2 bin 383’e yükseldi. Ayrıca, çocukların yargı süreçlerinde örselenmemesi amacıyla adliyelerde adli görüşme odaları yaygınlaştırıldı. 4 yeni adli görüşme odası kurulurken, Bursa ve Eskişehir’deki Çocuk Adalet Merkezleri faaliyete geçti.
Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi
Bakan Tunç, yargı alanındaki gelecekteki hedefleri belirleyecek olan Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hazırlıklarını tamamladıklarını açıkladı. Bu belge, temel hak ve özgürlüklerin daha da güçlendirilmesi, adalet duygusunun toplumda daha etkin bir şekilde yerleşmesi için kapsamlı hedefler belirlemekte olup, halkın görüş ve önerileri alınarak şekillendirilmiştir.