Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakan’a “Hatay’daki Kanser” vakalarını sordu

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları,

Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, ilimizdeki kanseri önleyici çalışmalar ile kanser verilerini sordu. Milletvekili Tülay Hatimoğulları, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergesinde şunları kaydetti:
“Türkiye’de her 5 ölümden 1’inin nedeni kanserdir. Türkiye’de çarpık sanayileşme, ekolojik yıkım, hava kirliliği, sağlıksız beslenme, genetiği değiştirilmiş gıdalar gibi etmenler, kanser vakalarının artmasına neden olmaktadır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanser vakalarındaki artışın özellikle belli şehirlerde yoğunlaşıyor olması, ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bunun nedenleri üzerinde araştırmalar ve önleyici çalışmalar yapılması gerekmektedir.”
HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları; Hatay’daki kanser vakalarını, istatistiklerini, kanserle mücadele için yapılanları Sağlık Bakanı’na sordu.
Önerge şöyle:
“Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) bağlı Uluslararası Dünya Kanser Araştırmaları Ajansı’nın (IARC) 2018 raporuna göre, her yıl dünyada 18.1 milyon kişiye kanser tanısı konulmaktadır ve her yıl kanser nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 9.6 milyondur. 2030 yılında bu sayının ikiye katlanması beklenmektedir.
Küresel çapta her 8 erkekten biri ve her 11 kadından birinin, 2018 yılında kanserden öleceği uyarısında bulunulan raporda, dünyada şu an son 5 yıllık dönemde kanser teşhisi konulan yaklaşık 43,8 milyon kişinin yaşadığı belirtilmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs 2017 verilerine göre ise, Türkiye’de her 5 ölümden 1’inin nedeni kanserdir. Yine TÜİK verilerine göre, 2016 yılında 65 yaş altı kişilerde kanserden ölüm oranı yüzde 28 olarak belirlenmiştir.
Türkiye’de çarpık sanayileşme, ekolojik yıkım, hava kirliliği, sağlıksız beslenme, genetiği değiştirilmiş gıdalar gibi etmenler, kanser vakalarının artmasına neden olmaktadır. Önemli bir halk sağlığı sorunu olan kanser vakalarındaki artışın özellikle belli şehirlerde yoğunlaşıyor olması, ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bunun nedenleri üzerinde araştırmalar ve önleyici çalışmalar yapılması gerekmektedir.
Bu gerekçeyle;
1. Hatay ilinde son 10 yılda tespit edilen kanser hastası ne kadardır? İlde, ilçe bazlı en çok görülen kanser çeşitleri hangileridir ve kaç vatandaşımız kanser hastalığından dolayı yaşamını kaybet-miştir? Kanser hastası sayılarında yıllara göre artış gözleniyor ise bunun sebebi nedir, bu konuda hangi tedbirleri aldınız ve almayı düşünüyorsunuz?
2. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, vatandaşlara, kanser ile mücadele ve kanser hastalığının belirtileri konulu eğitim programları veya bilgilendirme çalışmaları yapılmakta mıdır?
3. Bakanlığınızın Hatay ilindeki Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) yeterli sayıda mıdır? KETEM mobil araçlarının, Hatay kırsalındaki mahallelerde hizmetleri var mıdır? Varsa, bu hizmet hangi sıklıkta sağlanmaktadır?
4. Hatay’ın Defne ilçesi, Samandağ ilçesi ve Dörtyol ilçesinin nüfusları, Kırıkhan ilçesinden fazla olmasına rağmen, Kırıkhan’da KETEM var olup, diğer ilçelerde neden bulunmamaktadır? KETEM merkezleri, hangi koşullara göre belli ilçelere kurulmaktadır? Bakanlığınızın, diğer ilçelerle ilgili çalışmaları var mıdır?
5. Hatay ilinden başka illere Kanser tedavisi için sevk edilen hasta sayısı kaçtır? Sevk edilen hastaların sevk edilme nedenleri nedir? Altyapı eksikliği nedeni ile bu sevkler yapılıyorsa, Bakanlığınızın eksiklikleri gidermeye yönelik bir çalışması var mıdır?
6. Hatay ili genelinde son 10 yılda Bakanlığınızın kanser ile mücadele çalışmaları sonucunda kanser vakalarında bir azalma olmuş mudur? Olmamış ise sebepleri nedir?” -Cemil Yıldız-