Bakanlar İmzalamış!

Peki, Bu Asfalt da Ne? Söz konusu gelişme, Milletvekili Fevzi Şanverdi tarafından “Medeniyet şehri Hatay’ımıza büyük bir hizmet daha…” ve ATSO Başkanı Hikmet Çinçin tarafından da “ATSO olarak uzun zamandır talep etmiş olduğumuz ‘Hatay İli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı imzalandı”şeklinde duyuruldu. Biz de eldeki fotoğrafları paylaşalım yeniden […]

Peki, Bu Asfalt da Ne?

Söz konusu gelişme, Milletvekili Fevzi Şanverdi tarafından “Medeniyet şehri Hatay’ımıza büyük bir hizmet daha…” ve ATSO Başkanı Hikmet Çinçin tarafından da “ATSO olarak uzun zamandır talep etmiş olduğumuz ‘Hatay İli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı imzalandı”şeklinde duyuruldu. Biz de eldeki fotoğrafları paylaşalım yeniden ve soralım!

Önceki gün, Hatay’ın Ankara nezdindeki önemli isimleri tarafından iki ‘resmi’ belge paylaşıldı. İlk belge, Başbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürü Davut Karataş imzalı! Belgede şu ifadeler geçiyor… “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak, Hatay ilinde ‘Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ kurulması hakkındaki 2/10/2017 tarihli ve 2017/11080 sayılı Bakanlar Kurulu kararının sureti ilişikte gönderilmiştir. Bilgilerinize arz ederim.”
Bahse konu ‘Bakanlar Kurulu Kararı’nın suretinde ise şu ifadelere yer verilmiş:
“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın doğrudan merkez bağlı taşra teşkilatı olarak Hatay ilinde ‘Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ kurulması, adı geçen Bakanlığın 25/9/2017 tarihli ve 194710 sayılı yazısı üzerine, 27/9/1984 tarihli ve 3046 sayılı kanunun 17’inci maddesinin (d) bendine göre Bakanlar Kurulu’nca 2/10/2017 tarihinde kararlaştırılmıştır.”
-TEŞEKKÜR-
Buna dair haberin paylaşımını yapan isimlerden, AK Parti Hatay Milletvekili Fevzi Şanverdi, şunları dile getirdi:
“Medeniyet şehri Hatay’ımıza Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Numan Kurtulmuş ve Bakan Yardımcımız Sayın Huseyin Yayman beyin katkılarıyla büyük bir hizmet daha… Sayın Bakanıma ve Sayın Bakan Yardımcımıza şahsım ve hemşehrilerim adına teşekkür ederim.”
Söz konusu gelişmenin Antakya ve Hatay için önemine işaret eden bir diğer isim ise Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin oldu. Buna dair kısa mesajında, “ATSO olarak uzun zamandır talep etmiş olduğumuz ‘Hatay İli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı imzalandı” diyen Çinçin, katkılarından dolayı Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’a teşekkür etmeyi de ihmal etmedi.
-AÇIKLAMA KİMYECİ’DEN!-
Aslında buna dair sürecin ilk mesajını Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci vermiş ve şunları söylemişti:
‘”Bir yandan sahip olduğumuz kültürümüzü yaşatırken bir yandan da tarihi dokuyu korumaya, değerli eserlerimizi, binalarımızı restore etmek bizden sonra gelecek kuşaklara da en güzel şekilde ulaştırabilmek için bunların korunmasını çok önemsiyoruz. Antakya’da tarihi dokuyu ayağa kaldırmakla ilgili yapılacak projeler Adana’daki Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından denetleniyor. Ancak projeler çok uzun zaman alıyor. Bunun için Hatay’da yeni bir Anıtlar Yüksek Kurulu kurulması için Milletvekillerimizin, teşkilatımızın ve Hükümetimizin destekleriyle taleplerimizi ilettik. Talebimiz kabul edildi ve ön onay aldı. İnşallah kısa bir zamanda Hatay’ımızda Anıtlar Yüksek Kurulu’nun oluşturulacağının müjdesini vermek isterim.”
Ancak, bu açıklamanın sahibi yerel idare tarafından, tescilli Antakya evlerinin olduğu bir ara yolda ‘asfalt’ yol çalışması yapıldığını söylesek, bu sürecin ‘telaşı’ ve heyecanı’ içinde duranlar sahi ne düşünür?
-GÖREVİ NE OLACAK?-
Son kararla beraber Hatay’da kurulması netleşen “Hatay Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü” noktasında “Koruma Bölge Kurullarının” ne yaptığını merak edenler için, kanunda belirlenen ‘görevleri’ sıraladık alt alta. İşte yapılması beklenenler:
-Bakanlıkça tespit edilen veya ettirilen korunması gerekli kültür ve tabiat varlıklarının tescilini yapmak,
-Korunması gerekli kültür varlıklarının gruplandırılmasını yapmak,
-Sit alanlarının tescilinden itibaren üç ay içinde geçiş dönemi yapı şartlarını belirlemek,
-Koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini inceleyip karar almak,
-Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının koruma alanlarının tespitini yapmak,
– Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarından özelliklerini kaybetmiş olanlarının tescil kaydını kaldırmak,
-Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarına ilişkin uygulamaya yönelik kararlar almak.
-ASFALT BUNUN NERESİNDE?-
Okunanlar ve söylenenler ışığında, “Hatay İli Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü” kurulması ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararı, kadim toprakların Antakya’sı adına hayati bir adım! Bu konuda tartışmasız herkes hemfikir… Özellikle de bugünün Antakya’sında ayakta kalmaya çalışan ‘dün’ adına!
Peki, tescilli evlerinin ‘demir kafesler’ ardında yıkılmasını bekleyen bir kentte ve özellikle de tescilli evlerinin olduğu dar sokaklara ‘kent kimliğine uygun’ yol yapmak yerine ‘asfalt dökmeyi’ tercih edenlerin yönetiminde bu ‘hayati’ adımın bizlere kattığı şey tam olarak nedir? “Bundan sonra bu tür ‘yanlışlar’ olmayacak” gerçeği mi? Yoksa eldeki örnekler sadece bir ‘başlangıç’ mı? Hangisi? Soruyoruz! Çünkü söz konusu oluşum içinde yer alması beklenen; Arkeoloji, sanat tarihi, hukuk, mimari ve şehir plancılığı konularında uzmanlaşmış kişiler arasından seçilecek temsilcilerin bu ‘yanlışlar’ noktasında ne kadar “dik” duracağını, durabileceğini merak ediyoruz! Ve ‘dün’ kokan Antakya evleri arasına dökülen asfaltın söküleceği anı!  -Tamer Yazar-

Exit mobile version