Bakanlığın 10 eserinden biri…

Arsuz Stelleri Ve Hatay Tanıtım çalışmaları kapsamında ‘kültürportalı’ web sayfası oluşturan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Türkiye’de Görülebilecek 10 Eşsiz Arkeolojik Eser’ listesi hazırladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Görülebilecek 10 Eşsiz Arkeolojik Eser’ listesi, tarih ve kültür meraklıları için ‘kaçırılmaması gereken’ destinasyonları meraklıları ile paylaşıyor. Hatay’ın da içinde olduğu listeye Bakanlık tarafından eklenen […]

Arsuz Stelleri Ve Hatay

Tanıtım çalışmaları kapsamında ‘kültürportalı’ web sayfası oluşturan Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Türkiye’de Görülebilecek 10 Eşsiz Arkeolojik Eser’ listesi hazırladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Türkiye’de Görülebilecek 10 Eşsiz Arkeolojik Eser’ listesi, tarih ve kültür meraklıları için ‘kaçırılmaması gereken’ destinasyonları meraklıları ile paylaşıyor. Hatay’ın da içinde olduğu listeye Bakanlık tarafından eklenen yerler şöyle sıralanıyor:
Arsuz Stelleri – Hatay Arkeoloji Müzesi: Arsuz Stelleri, 2007 yılında Hatay’ın Arsuz ilçesinin Uluçınar bölgesinde bir donanma üssü arazisi içinde bulundu. Şu an Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen Arsuz Stelleri, içerdiği şahıs ve yer adları bakımından, bölgenin tarihine ve tarihi coğrafyasına ait çok ilginç bilgiler içeriyor. Her iki stelin üzerinde, 8 ve 9 satırlık birer hiyeroglif yazıt bulunuyor.
Göbeklitepe T Formlu Taşlar – Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi: 2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilen Göbeklitepe, bu büyüklükteki en eski anıt ve ilklerin ötesinde, birçok anlamda tarihin sıfır noktasını oluşturuyor. Göbeklitepe’den çıkarılan aslan, boğa, tilki, turna, yılan ve insan formlu ve özel figürlerin olduğu dikili taşlar ortalama 4-6 metre yükseklik ile 10-14 ton ağırlığında.
Celsus Kütüphanesi – İzmir Efes Örenyeri: 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak tescil edilen Efes’in en gösterişli yapılarından birisi olan Celsus Kütüphanesi, Konsül Gaius Julius Aquila tarafından babası Asya Genel Valisi Celcus Polamaeanus adına MS 117 yılında bir anıt mezar olarak yaptırılmış. Yapı, hem kütüphane hem de mezar anıtı olarak biliniyor.
Afrodit Tapınağı – Aydın Afrodisias Örenyeri: 2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren ve günümüzde çok iyi korunmuş anıt yapıları ile Türkiye’nin en önemli arkeolojik yerlerinden biri olan Afrodisias Örenyeri’nin en önemli yapısı, kuşkusuz Afrodit Tapınağı.
Antoninler Çeşmesi – Burdur Sagalassos Örenyeri: 2009 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren Sagalassos Örenyeri’nin içinde bulunan Antoninler Çeşmesi, Sagalassos’un en özel yapısı. Tek katlı çeşme, 28 metre uzunluğunda ve yaklaşık 9 metre yüksekliğinde.
Büyük Artemis Heykeli – İzmir Efes Müzesi: Artemis, Yunan mitolojisinde, Zeus ile Leto’nun kızı, Apollon’un kız kardeşi olarak biliniyor. Roma mitolojisindeki adı Diana. Vahşi doğanın, ormanın, avcılığın ve ayın tanrıçası.
Orfeus Mozaiği – Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi: Edessa (Urfa)’da günümüzde bilinen en erken tarihli mozaik Roma İmparatorluğu’nun vasal krallığı olan Osrhoene krallığı dönemine (MS 194 yılına) tarihlenen ve mitolojik figür olan Orpheus (Orfeus) tasvirli mozaiktir.
İskender Lahdi – İstanbul Arkeoloji Müzeleri: MÖ 4. yüzyıla sonuna tarihlenen eserin İssos Savaşı sonrasında İskender tarafından Sidon tahtına oturtulan Abdalonymus’a ait olduğu düşünülüyor.
Çingene Kızı Mozaiği – Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi: MS 2’nci yüzyıl tarihli. Maenad Villası’nda yemek odasının taban mozaiğinin geriye kalan tek parçasını meydana getiren figürün gözlerindeki mahzun ifade, bu mozaiği müzenin en beğenilen buluntusu yaptı ve Zeugma’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılarak, antik kentin ve müzenin simgesi haline getirdi.
Zeus Tapınağı – Kütahya Aizanoi Antik Kenti: MS 1. Yüzyılda, bir tepe üzerine kurulmuş olan ve şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen tapınak dünyanın en iyi korunmuş Zeus Tapınaklarından biri.
Tamer Yazar

Exit mobile version