Bakanlığın uyarı listesinde Hatay da var!

‘Kısa Çalışma Ödeneği’ ve ‘Yeniden Evden Çalışma’ başlıklarının gündemi meşgul ettiği bir dönemde, Hatay, Sağlık Bakanlığı’nın ‘salgına dair’ hazırladığı listenin içinde yer almasıyla dikkat çekti. Son açıklamasında, “İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep’te hasta yoğunluğunu yönetebilmek için bütün sağlık kuruluşlarımız büyük çaba harcıyor. Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. […]

‘Kısa Çalışma Ödeneği’ ve ‘Yeniden Evden Çalışma’ başlıklarının gündemi meşgul ettiği bir dönemde, Hatay, Sağlık Bakanlığı’nın ‘salgına dair’ hazırladığı listenin içinde yer almasıyla dikkat çekti.

Son açıklamasında, “İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Kocaeli, Gaziantep’te hasta yoğunluğunu yönetebilmek için bütün sağlık kuruluşlarımız büyük çaba harcıyor. Son hafta içinde yüzde 50’nin üzerinde vaka artışı olan 15 ilimiz var. Hatay, Adana, Osmaniye, Mersin, Artvin, Edirne, Samsun, Kırklareli, Tokat, Trabzon, Aydın, Muğla, Zonguldak, Ordu ve Çanakkale’de yüzde 50 ile yüzde 100 arası artışlar oldu” diyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gelinen aşamanın riskine ve alınması gereken önlemlerin hayati olduğuna işaret etti.
-ÖNLEMLER!-
Son açıklamalar ışığında, ‘ne yapılmalı’ sorusuna cevap veren isim ise Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı oldu.
“Zorunlu üretim ve zorunlu üretim maddelerin dağıtımı dışında, şehirlerarası ulaşımı durdurmak gerekiyor. Bu sayede, virüsün şehirlerarası geçişi engellenebilir. Zorunlu üretim dışında üretimi durdurmak gerekiyor, ki fabrikalarda toplu halde zorunlu kalabalık içinde bulunan insanların birbirlerine bulaştırıp evlene taşımasını engelleyebilelim. Bunları yaparken, esnaf gelir kaybına uğrayacak. Varsa, kira giderini karşılamak, ayrıca elektrik, su ve ısınma giderini karşılamak gerekli. Tabii ki kamuda çalışanlar ücretli izinli olacak. Zorunlu olmayan dışındakiler, özel sektörde çalışanlar ücretli izinli olmalı. Güvencesiz çalışan insanlar için de bir temel ücret sağlanmalı.
Fiziksel teması azaltacağız, ama yakın çevrede de bir fiziksel hareketlilik sağlanmalı. Günlük yürüyüşler mümkün olmalı. Çocukların geniş oyun alanları olabilmeli. Uygun koşullarda, açık havada da bir arada olabilmeleri, etkileşim içinde olabilecekleri… Şu anda acil yapılması gereken bunlar.” -Tamer Yazar-

Exit mobile version