Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakanlık açıklaması:

Tahtaköprü barajı, 465 bin 140 dekar zirai araziyi sulayacak… DSİ,

Tahtaköprü barajı, 465 bin 140 dekar zirai araziyi sulayacak…

DSİ, Hatay’a yaptığı yatırımlarla münbit toprakları su ile buluşturmaya, çiftçilere içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerde ki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Hatay’da tarımın gelişmesindeki etkenlerden en önemlisi ise su yapılarıdır.
DSİ Genel Müdürü Murat Acu, “DSİ olarak son 14 yılda Hatay’da 5 baraj ve 3 gölet inşa ettik. 81.530 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 60 milyon TL zirai gelir artışı sağlanmıştır.75 derenin ıslahını tamamladık” açıklaması yaptı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’nun talimatıyla başlatılan ve büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenen “GÖLSU” Projesi kapsamında Hatay ilinin de nasibini aldığını belirten DSİ Genel Müdürü Acu şu bilgileri verdi.
“Hatay ili Hassa ilçesi, Karasu Deresi üzerinde yer alan Tahtaköprü Barajı Yükseltilmesi Projesi tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında, Tahtaköprü Barajı’nın gövde dolgusu 9 metre yükseltilecek. Böylece rezervuarda depolanacak suyun hacmi 200 hm³ den 350 hm³ e çıkarılacak. Bu kapasite artışıyla birlikte mevcut durumda sulanan 119.000 dekar zirai araziye 346.140 dekar alan daha eklenecek olup böylece toplamda 465.140 dekar zirai arazinin sulanması sağlanacaktır. Ayrıca HES tesisi vasıtasıyla yıllık 129.90 GWh enerji üretilecektir.”
Tamamlandığında temelden yüksekliği 56 metreye ulaşacak olan Hatay Tahtaköprü Barajı’nın tamamlanması ile 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 260 Milyon TL katkı sağlanmasının hedeflendiğini belirten Genel Müdür Acu, şöyle devam etti:
“DSİ olarak toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesine yönelik hazırlanan sulama ve depolama projelerinde maksadımız; tarımsal üretimi artırmak, tarımla geçimini sağlayan nüfusun refah seviyesini yükseltmek, artan nüfusun besin ihtiyacını karşılamak, sanayimizin hammadde ihtiyacını temin etmek, tarımın milli gelir içindeki payını artırmak, kırsal göçü önlemektir. Bu amaçlara ancak ve ancak sulama tesislerinin doğru ve planlı işletilmesi neticesinde ulaşılabilir. 1954 yılında teşkilatlanan ve ülkemizdeki su kaynaklarının planlanması, yönetimi, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumlu olan Genel Müdürlüğümüz, belirlenen hedeflere ulaşmak için çalışmalarına hızla devam etmektedir.” -Cemil Yıldız-