Bakanlık cezaya hazırlanırken ‘Sektör Temsilcileri Toplandı’

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin alınması gerektiğine işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli,  firmalara seslendi… “Hepimiz risk altındayız ve bu riskin farkında değiliz” Çalışma Bakanlığı, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren; inşaat, otomotiv, metal, enerji, elektrik ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde 40 meslek için denetim yapıp, sertifikasız çalıştırıldığı tespit edilen işyerleri için […]

Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin alınması gerektiğine işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli,  firmalara seslendi… “Hepimiz risk altındayız ve bu riskin farkında değiliz”

Çalışma Bakanlığı, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren; inşaat, otomotiv, metal, enerji, elektrik ve elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde 40 meslek için denetim yapıp, sertifikasız çalıştırıldığı tespit edilen işyerleri için 527 lira para cezası uygulayacak. Türkiye genelinde 500 bin işçi bu kapsamda. Ancak sadece 100 bininde sertifika var. Bu da durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

-Sektör toplandı-

Türkiye genelinde en fazla iş kazasının yaşandığı mesleklerin başında gelen inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaları da yakından ilgilendiren bu konu, ‘İnşaat Sektöründe Risk ve Risk Yöntemi’ ile ’40 Meslekte Mesleki Yeterlilik Belge Alınması’ başlıklarında İTSO’da yapıldı. İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda sunum yapan, Düzce Üniversitesi’nde görevli Yardımcı Doç.Dr. Latif Onur Uğur, ‘İnşaat Sektöründe Riskler ve Risk Yöntemi’ hakkında bilgi verdi. Hangi sektör olursa olsun, risk analizinin mutlaka yapılması gerektiğini söyleyen Uğur, “İş sağlığı ve iş güvenliği bu işin alt koludur.  Büyük işlerde büyük ihalelere giren firmalarımız büyük paralar kazandığı gibi, kaybedebilirler de, risk de alabilirler. Bizim en önemli işimiz, karar verebilmektir” dedi.

-Sınav yapılacak-

Konuya ilişkin konuşan ve “Odamız da Mesleki Yeterlilik sınavları yapılacak” diyen İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Meclis Başkanı Servet Ugutmen, özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerektiğine dikkat çekerken, üstlenecekleri sorumluluğa dair bilgi verdi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde ‘Meybem’ adı verilen bir sınav merkezi oluşturulduğuna vurgu yapan Ugutmen, “Bu sınav merkezi bizlerden talep bekliyor. Biz de sizlerden talep bekliyoruz. İnşaatlarınız ile ilgili danışmanlık yaptığınız veya projelerini çizdiğiniz inşaatlarla alakalı işverenleriniz ile görüşürseniz, bunlardan gelecek talepler doğrultusunda Odamız bünyesinde sınav açabiliriz. Belirtilen iş kolları ile ilgili talebiniz olursa, biz de Odalar ve Borsalar Birliği’nden bununla ilgili sınav talep edebilir ve sizden gelen talepler doğrultusunda sınav açabiliriz. Bu sınavın ücreti ise kişi başı 350 TL’dir” dedi. Sertifikaları alan işletmelerin kendi sorumluluklarını da yerine getireceğine dikkat çeken Ugutmen, ‘Böylece işletmelerimiz herhangi bir ceza almaktan da kurtulmuş olacak” diye konuştu.

-Kaza olmadan-

Kaza gelmeden, Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin alınması gerektiğine işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli ise firmaları uyardı: “Olası bir denetleme de veya olası bir kaza durumunda, maalesef hepimiz risk altındayız ve bu riskin farkında değiliz.  Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmasının çok ciddi bir fırsat olduğunu söylemek isterim. Olası bir kaza durumunda zaten hiç şansınız yok. Bu bakımdan, bu fırsatı iyi değerlendirmek ve bu belgeyi mutlaka almamız lazım. İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odasının bu işe önderlik etmesi gerek.” Tamer Yazar

Exit mobile version