Biz ise hala ‘bakım’ derdindeyiz…
Bakanlığın yeni çalışması kapsamında, İstanbul Arkeoloji Müzesi, ziyaretçilerini “Klasik Quartet” dinletisi ile ağırlarken, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi de “Türk Sanat Müziği” ile “Senfoni” dinletilerine ev sahipliği yapacak. Hatay Arkeoloji Müzesi için tercihimiz olacak mı?
Anadolu’dan dünyaya kaçırılan tarihi ve kültürel emanetler bağlamında her sene ciddi uğraşlar veren ve önemli başarılar elde eden Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yapılan son açıklama, Türkiye’nin dünyaca tanınmış müzelerinde senfonik ezgiler dönemi başladığına dair. Bunun anlamı mı?
Peki, Bakanlığın öncelikli iller ve müzeler sıralamasında Hatay’ı görememek nasıl bir mesaj veriyor, kent idarecilerine soralım mı?
-BAKANLIK DESTEĞİ-
Kültür ve Turizm Bakanlığı, her sene olduğu gibi bu sene de arkeolojik kazı çalışmaları için ciddi bir bütçe ayırdı. Bakanlığın paylaştığı son bilgiye göre, bu yıl Ekim ayı itibarıyla arkeolojik kazı çalışmaları için aktarılan toplam destek 30 milyon 533 bin 700 liraya ulaştı. Desteğin yılsonu itibariyle 34 milyon liranın üzerine çıkması bekleniyor. Bakanlık, geçen yıl da arkeolojik kazı çalışmaları için toplam 37,8 milyon lira ödenek aktarımında bulunmuştu.
-HANGİ KAZILAR?-
Türkiye genelinde Bakanlık tarafından kontrolü ve denetimi yapılan kazıların en önemlileri arasında, geçmişi milattan önce 3. yüzyıla uzanan Denizli’deki Laodikeia Antik Kenti, milattan önce 4. yüzyılda kurulan İzmir’deki Symrna Agorası ve Gaziantep’in en önemli tarihsel değerlerinden olan Zeugma yer alıyor. Ayrıca Muğla’daki Stratonikeia Antik Şehri ile İzmir’deki Metropolis Antik Kenti de Türk arkeolojik kazılarına en önemli örnekler olarak gösteriliyor. Bakanlar Kurulu kararıyla yapılan yabancı kazılar arasında Aydın’daki Afrodisias Antik Kenti, İzmir’deki Efes ve Bergama antik kentleri, Burdur’daki Sagalassos Antik Kenti ile Malatya’daki Aslantepe de sayılıyor. Peki, Hatay adına bir kez daha soralım mı?
Sorularımızın ilki, oldukça uzun zamandır bakımsız durumdaki, Defne ilçesi Aknehir kesiminde yer alan Saint Simon Manastırı için gelsin. Zira 500 rakımlı bir tepenin zirvesinde yer alan 1500 yaşındaki Manastır, uzun zamandır ‘bakım’ ve ‘temizlik’ çalışmalarının adresi olmayı bekliyor. Manastır’ın olduğu alanın zemininde toprak altında bulunan mozaik taban ise misafirleri ile buluşmanın planlarını çok uzun zamandır yapıyor. Ancak anlaşılan o ki, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün bütçesi de personel imkanları da eldekini bugüne kazandırmak için yetmiyor. Zira sıra bekleyenler arasında, zemin sorunu nedeniyle misafirlerinin çoğunu geri çeviren Titus Tüneli de yer alıyor!
O zaman son sorumuz Bakanlık için olsun mu? Eldekilerin bakımı ve temizliği yanı sıra, bugüne kazandırılması adına Hatay’a da bütçe ayırır mısınız? Yoksa öncelikli iller ve müzeler arasında dahi yer alamayan Hatay adına bekleyişimiz daha sürer mi? -Tamer Yazar-