Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bakanlık yazısı nokta koydu:

Sorumluluk, Büyükşehir’de! Yıllarca proje

Sorumluluk, Büyükşehir’de!

Yıllarca proje bekleyen, üretilen projeleri ara ara tartışılan, ancak yaşanan yetki tartışmasında ‘kim yapacak’ sorusuna bugüne kadar net bir cevap veremeyen Antakya Sebze ve Meyve Hali için cevap, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdür Vekili Adem Başar’dan geldi. “Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde Hal kurma görev ve yetkisi, Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.”

Geçtiğimiz günlerde, Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü’nden Antakya Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’ne gönderilen ‘Toptancı Hali Yapımı’ başlıklı bir yazı, yıllardır şehir dışına taşınması beklenen, bu konuda projeler üretilen, ancak yaşanan yetki tartışmasında ‘kim yapacak’ sorusuna net bir cevap veremeyen Antakya Sebze ve Meyve Hali için durumu herkes için açıklığa kavuşturdu.
-HANGİ BELEDİYE?-
Ticaret Bakanı adına, İç Ticaret Genel Müdür Vekili Adem Başar tarafından paylaşılan bilgilendirme, Antakya Belediye Başkanlığı tarafından konuya ilişkin iletilen önceki yazılara cevap niteliğinde.
Bu konudaki Bakanlık yazısı ve detaylar şöyle:
“İlgi (b)’de kayıtlı yazıda, Antakya ilçesinde bulunan toptancı halinin ‘depreme dayanıksız’ olduğundan, sağlık açısından ‘uygun koşulları taşımadığından’ ve yeniden yapılması gerektiğinden bahisle, Hal’in, Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından mı, yoksa Belediyemiz tarafından mı yapılacağı hususunda bilgi talep edilmiştir.
5957 sayılı, Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un 3. Maddesi’nin 1. fıkrasında, toptancı hallerinin; İmar planlarında belirlenmiş alanlarda, Hal’in sınıfına, büyüklüğüne, işlem hacmine göre, yönetmelikle belirlenen müzayede, depolama, tasnifleme ve ambalajlama tesisleri ile laboratuvar ve soğuk hava deposu gibi diğer asgari koşulları taşıyan projeler çerçevesinde, gerçek veya tüzel kişiler ile belediye sınırları içinde ‘belediyeler’, Büyükşehir Belediye sınırları içinde ‘Büyükşehir Belediyeleri’ tarafından kurulacağı hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda belirtilen mevzuat hükümleri kapsamında, Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde Hal kurma görev ve yetkisi Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne aittir.”
-BİR AN ÖNCE!-
Mevcut Hal şartlarına da işaret edilen Bakanlık yazısında, ihtiyaç duyulan Hal’in yapımı için daha fazla beklenilmemesi hususu da paylaşıldı ve şu bilgiye yer verildi:
“Öte yandan, Bakanlığımız Müfettişlerince, Hatay Büyükşehir Belediyesi Merkez (Antakya) Toptancı Hali’nde yapılan denetim sonucunda düzenlenen İnceleme Raporu’na istinaden, mevcut toptancı halinin; coğrafi konumu itibariyle şehir içinde kaldığı, altyapıya ve trafiğe yük getirdiği, ulaşım imkanları ve alan büyüklüğü ile Hal’deki fiziki şartların yetersiz olduğu ve yeni toptancı halinin bir an önce yapılması gerektiği hususu, ilgi (a)’da kayıtlı yazımızla Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilmiştir.”
-DENİLEN!-
Ticaret Bakanlığı tarafından yetki tartışmasına nokta koyan açıklamanın ardından atılacak adımlar beklenirken, bu konudaki sıkıntılar daha önce de sıkça dile getirilmiş, çözüm beklentisi kamuoyu ile paylaşılmıştı. Bu konuda konuşan isim ise Antakya Sebze ve Meyve Hali Başkanı Mustafa Balcı olmuştu.
Balcı, Antakya Gazetesi’ne bu konuda eski tarihli yaptığı benzer bir açıklamasında, Hal’in şartlarını sıralamış ve şöyle konuşmuştu:
“Toğboğazı’ndaki proje iptal edildi. Ama bugüne kadar bizi çağırıp da, bu konuyu gündeme getirmedi, belediye. Geçen sene Haziran ayında, Lütfü Bey ile görüşmüştük. Bugüne kadar, 1 gün daha, telefon açıp da ‘Arkadaşlar, gelin şu konuyu konuşalım’ diye bir haber gelmedi bize. Anlaşılan o ki, Meyve Hali gözden çıkmış! Bize hiçbir yatırım yapmıyorlar. Biz, ne zaman bir şeyler konuşsak, canları sıkılıyor arkadaşların.”
-HAL TRAFİĞİ-
Yaşadıkları trafiğe de işaret eden Bal, şu tespitte durmuştu:
“Buraya, günde 1000 ton mal giriyor. Buradan dış piyasaya bir şey gitmiyor. Buradaki satışların hepsi, iç piyasaya yönelik gerçekleşiyor. Şöyle bir etrafınıza baktığınızda, 65 dükkânın trafiğini görürsünüz. En aşağı her birinde 10 tondan fazla mal oluyor. Bazılarına 25 ton mal geliyor.”
-BEKLENTİ-
Beklentilerini de sıralayan Bal, bu konuda ‘nokta’ dediği yeri de işaret etmişti:
“Bizim isteğimiz net. Buradan en fazla bir 10 km dışarıya çıkılsın, istiyoruz. Hal beklentimiz de Antakya özelinde, bunun da altını özellikle çiziyorum. Diğer ilçelerin de iç içe olduğu bir sistemi değil, sadece Antakya olsun istiyoruz. Ama biliyoruz ki, bunun tam aksi yönde de bir düşünce var. Ancak Sayın Başkanımız da bu yöndeki düşüncemizi biliyor.” -Tamer Yazar-