Bakımı yapılsın, sahip çıkılsın

Hristiyan dünyası tarafından her yıl kutlanan St. Pierre Bayramı etkinlikleri kapsamında 2014 yılından bu yana barış ritüeli kapsamında kullanılan Batıayaz Ermeni Kilisesi için konuşanların bir isteği var… Batıayaz’a gelenler, bu giderek kalabalıklaşan köyün en tepe noktasında duran taş bir yapıyı fark ediyor… Tüm Batıayaz’a yukarıdan bakan bu bina, adının Asdvazazin olduğu söylenen bir kilise. Denildiğine […]

Hristiyan dünyası tarafından her yıl kutlanan St. Pierre Bayramı etkinlikleri kapsamında 2014 yılından bu yana barış ritüeli kapsamında kullanılan Batıayaz Ermeni Kilisesi için konuşanların bir isteği var…

Batıayaz’a gelenler, bu giderek kalabalıklaşan köyün en tepe noktasında duran taş bir yapıyı fark ediyor… Tüm Batıayaz’a yukarıdan bakan bu bina, adının Asdvazazin olduğu söylenen bir kilise. Denildiğine ve anlatılanlara göre, 1918 senesinde yapımına başlanan ve yarım kalan eski Ermeni kilisesinin yapımına1939’da yeniden başlanılmış ama, bir türlü tamamlanamamış. Çünkü bölgede yaşayan Ermeniler, o dönemin şartları nedeniyle ikinci kez gitmek durumunda kalmış. Yapımı yarım kalan kilise, tüm o yorgun haline rağmen ziyaretçilerine kendi hikâyesini fısıldamayı ısrarla sürdürüyor.
Bir zamanların Batıayaz’ında bugün sadece tek bir Ermeni aile yaşıyor. Aile fertlerinden Agop Çapar’ın daha önceki bir açıklamasına yansıyan, “Nasıl ki Vakıflı tek Ermeni köyü ise, biz de Batıayaz’da kalan tek Ermeni aileyiz” ifadesi, Anadolu’nun kopan parçaları adına aslında çok şey söylüyor.
Kilise’nin yarım kalan halinin ‘resmi’ ve ‘kurumsal’ bir ilgiye muhtaç olduğunu söyleyenlerin sayısı ise oldukça fazla. Bunu isteyenlerin bazıları, buraya gelen ziyaretçiler… Hatay’ın dinler noktasında kullanamadığı inanç turizmi adına konuşan turizmciler de konunun kent turizmi adına ele alınması gerektiğini söyleyenlerden.
-Tamer Yazar-

Exit mobile version