Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, bakımları ihmal edilen köpeklerin ölmesi ve Valiliğin kestiği ceza ile başlayan sürece ne ‘özür’ eklendi, ne de ‘istifa’! Bu konuda konuşan vatandaşların talebinde duran şey ise, ‘kurumsal sorumluluk’ ve o sorumluluk adına kamuoyu ile paylaşılması gereken ‘kurumsal’ özür oldu.
İlk kurulduğu günden bugüne, verdiği hizmet ve kapasitesi ile dikkat çeken Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, son dönem, bakımsızlık nedeniyle ölen köpeklerin adresinde durdu. Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü’nün incelemesi ile ortaya çıkan olayın ardından, Hatay Valiliği, söz konusu tesis için 18.940,00 TL idari para cezasının uygulanması kararını verdi. Ayrıca, kamuoyunun beklentisi paralelinde de, “Mevcut hayvan barınaklarının, mevzuatlarda belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı hususlarında gerekli denetimlerin yapılması ile görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yetkililer hakkında, ilgili kurum yetkililerinden gerekli idari ve adli işlemlerin başlatılması talep edilmiştir” uyarısı yapıldı.
-NE YAPILDI?-
20 adet farklı hayvanın, bakımının ihmal edildiği ve öldüğünün tespit edildiği incelemelerin ve kesin cezanın ardından kamuoyunda biriken “özür” beklentisi ise cevapsızlığını koruyor.
Bu konuda konuşan bir hayvansever, şunları söyledi:
“Yapılan yanlış yüzünden koca bir barınağı tek kalemde silmek gibi bir yanlışa kimse düşmesin. Çünkü burada insan hatası ve yönetim zafiyeti var. Yaşananlar affedilecek bir şey değil. Sosyal medya üzerinden paylaşılanlar olmasaydı, belki oradaki ölümler hala devam ediyor olacaktı. Kimse de hiçbir şey bilmeyecekti. Ama madem her şey ortaya çıktı, şimdi olması gereken ‘neden olmuyor’ onu sormak istiyorum. Bu, kurumsal bir zafiyet. Ölümler söz konusu! Bu, basit bir şey değil! Peki, özür nerede? Biri de çıkıp, ‘olanlardan ötürü özür diliyoruz’ demeyi düşünmedi mi? Aradan geçen bunca zamana bakılırsa, ‘düşünmedi’! Yazık ki, düşünmemiş!”
Sokaktaki vatandaş da farklı değil…
G.C. >> Sosyal medyada bu olayı ilk okuduğumda, inanmadım. Çünkü o kadar yalan haber var ki, “bu da onlardan biridir” dedim. Fotoğraflara bile bakamadım. Çünkü ilk açıldığında, örnek tesis denmişti. Çok iyi hatırlıyorum. Yanlışsam düzeltin… Hayvanlar için mezarlık bile yapılmıştı hatta! Sonra Valilik açıkladı ve nevrim döndü! Yaşananları kabul etmek mümkün değil. O kadar çaresiz ki hepsi, o kadar aç ve susuz ki… Peki, bunca olay, bunca paylaşılan fotoğraf, bunca delil, hatta Valilik tespitine rağmen konuşması gerekenler nerede? Susunca, unutacak mıyız? Aslında haklılar! Neleri unutmadı ki bu ülke!
U.Ç. >> Bir ölüm, kaza olur. İki ölüm, belki bir tesadüf ama… Onlarcası için oturup da düşünmek, düşündükten sonra da, ‘tamam, haklısınız, hatalıyız’ demeye ihtiyaç var. Bu, o kadar da zor değil. Bunca insan, bu haberleri yüreği burkularak izledi, okudu, dinledi. Hatta ağladı! Bir özür her şeyi silmese de, yaşananları geride bırakmak için bir adım olabilir.
-ZAMANLAMA!-
Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi için Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen incelemenin sonuçlarını paylaşan Hatay Valiliği’nin basın açıklama tarihi, 12.08.2020. Dikkati çeken şey ise, bu tarihten sadece 2 gün önce (10 Ağustos 2020) Anadolu Ajansı’na yansıyan kurumsal bir açıklama. Açıklamanın sahibi, Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Barınağı. Valilik tespitinden sadece 2 gün önce, sosyal medyada, barınağa dair çıkan olumsuz haberleri işaret eden Barınak Yönetimi, iddiaları kabul etmemiş ve şu açıklamayı yapmıştı:
“500’e yakın hayvanın yaklaşık 250-300’ü, tedavi edilen hayvan. Şimdi, tedavi sırasında ölen hayvanların fotoğrafları çekilerek, ‘Burada hayvanlar öldürülüyor’ diye bir kamuoyu yaratılmaya çalışılmış. Üzülerek söylüyorum ki… Arkadaşlar, öyle bir şey yok. Bu barınağa geldiği zaman herkes görecektir, hasta hayvanların tedavi sürecinin olduğunu. Yani onun için şunu söylüyorum; biz, hayvanları tamamen iyileştirmeye ve hayvan sağlığını, refahını korumaya yönelik çalışmalar yapıyoruz. Hiçbir şekilde, burada hayvanlarımızı bilinçli olarak öldürmüyoruz, bilinçli olarak kavga ettirmiyoruz. Onun için, bu tarz sosyal medya paylaşımlarına itibar etmeyin. Kapımız her zaman açık. Gelin, barınağımızı ve koşullarımızı görebilirsiniz, fikirlere de her zaman açığız.”
-İDDİALAR!-
Sosyal medyada, barınaktaki hayvanların aç ve susuz olduğunu iddia edenlerin bulunduğuna da işaret eden Barınak Yönetimi, hayvanlara her zaman mamalarının vakitli verildiğini ve su ihtiyaçlarının da otomatik suluk sistemiyle sağlandığını dile getirmişti.
-TESPİT-
Anadolu Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Dr. Ufuk Bayraktar, yaşananların ardından, Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyaret etmiş ve gözlemlerini şu şekilde aktarmıştı:
“Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne 18 Bin TL para cezası verildi. Gelişmelerin takipçisiyiz. Burada yapılması gereken düzenlemeleri sonuna kadar takip edeceğiz. Şimdilik, personel takviyesi yapılmaya başlandı. 5 personelimiz işe başlamış durumda. Buradaki can dostlarımızın yaşam haklarının sonuna kadar arkasındayız. Buradaki koşulların daha iyi olması ve iyileştirilmesi için elimizden geleni yapacağız ve sonuna kadar da takipçisi olacağız.”
Gelinen noktada, sorunların giderilmesi için çalışmalar devam ederken, tartışmaların merkezindeki Kurum ve Büyükşehir adına birilerinin kamuoyu karşısına çıkıp, yaşananlar için özür dilemesi gerektiğinin altı özenle çiziliyor.
Tamer Yazar