Arsuz ilçesinde kıyaya vuran İspermeçet Kaşalot türü ölü balina, etleri dağıldığı için kaldırılamayınca bulunduğu yerde kepçeyle açılan çukura gömüldü. Alınan bilgiye göre, Arsuz sahiline vuran ve nesli tehlike altında olduğu tespit edilen 20 metre uzunluğundaki balina, etleri dağıldığı için yerinden taşınamadı. Balina, karaya vurduğu noktada kepçeyle açılan derin çukura gömüldü. Balinanın kemiklerinin bir kısmı alınarak otopsi için İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine getirildi. Üniversite yetkilileri bu türlerin ağırlığının yaklaşık 65 tonu bulduğunu belirtti.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Turan, gömüldükten yaklaşık bir yıl sonra kemiklerin ortaya çıkacağını ve bunları müzede sergilemeyi düşündüklerini aktardı. Avrupa’da bu türe “Sperm balinası” da denildiğini söyleyen Turan, balinanın Akdeniz ve dünyada yaygın olarak bulunduğunu ifade etti.
Uzunluğu yaklaşık 20 metreyi bulan balinanın erkek olduğunu vurgulayan Turan, şu bilgileri verdi: “Balina ticari anlamda çok değerli. Bu türün avcılıktan dolayı nesli tehlike altında. Başındaki ispermeçet yağından dolayı buna İspermeçet deniliyor. Başlarında yaklaşık bin 900 litre yağ bulunmaktadır. Bu yağ da bu balinaları aşırı dibe indiklerinde basınca karşı koruma görevi görüyor. Beslenmek için İskenderun Körfezi’ne giriş yapmış olduğunu düşünüyorum. Atlantik Okyanusu’nda olsun Akdeniz de olsun yaygın olarak dolaşan ve göç eden bir türdür. Neden öldüğünü kestirmek şu an için zor. Bunun için otopsi gerekiyor.”
İskenderun Körfezi’nde balina ölümlerinin giderek yaygınlaştığını hatırlatan Turan, nesli tehlike altında bulunan türler için Hatay sahilleri boyunca kurtarma ekiplerinin oluşturulması gerektiğini dile getirdi. -AA-