10 gün önce Karaağaç sahiline vuran balina, şimdilik toprağa gömüldü. Ancak 1 yıl sonra çıkartılarak, kemikleri ve organları İskenderun Teknik Üniversitesi’nde oluşturulacak Müze’de sergilenecek.
İlimiz Arsuz ilçesi Karaağaç sahillerinde kıyıya vuran İspermeçet Balinası, İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE) kurulacak bir müzede sergilenecek. Akdeniz’de yaygın görünen türlerden biri olan ve yaklaşık 20 metre boyundaki İspermeçet Balinası (Physeter macrocephalus), Arsuz Karaağaç mevkiinde, 20 Haziran Salı günü g ünü saat 16:00’da kıyıya vurdu. Olumsuz deniz koşulları nedeniyle ertesi gün, yani 21 Haziran Çarşamba günü 09:00’dan itibaren karaya alma, toprağa gömerek muhafaza ve kemiklerin toplanması işlemleri yapıldı.
Konuyla ilgili olarak konuşan İskenderun teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulla Sakallı, Uluslararası Doğa ve Doğal Kaynakların Korunma Birliği (IUCN) tarafından nesli tükenme tehlikesinde olan türler arasında gösterilen bu balina türünün 20 metreden fazla boya ve 100 ton ağırlığa ulaşabildiğini, küresel ısınma sebebiyle denizlerdeki sıcaklık dağılımının ve akıntıların değişmesi bu türlerin yakın zamanda bölgemizde sıklıkla görülmesine neden olduğunu belirtti.
-KOZMETİK SANAYİ-
Türün biyolojisiyle ilgili bir açıklama yapan, İSTE’de görevli Prof. Dr. Cemal Turan, dişi bireylerin 7-13 yıl arasında, erkek bireylerin ise 18-21 arasında cinsi olgunluğa ulaştığını, bir gebelik süresinin 14-15 ay sürdüğünü ve 3-6 yılda bir doğum yaptığını, bu türün 70 yıl kadar uzun bir yaşam sürecinin olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Cemal Turan, Physeteridae familyasından olan ve tüm okyanuslarda yaygın olan balina türünün baş kısmında depoladıkları ispertmeç ve yağın, kozmetik sanayi ve farmokolojide kullanıldığı belirtti.
İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mevlüt Aktaş da, Kaşalot olarak da bilinen ispermeçet balinasının Türkiye’de görülmüş 4 balina türünden biri olduğunu ve sayılarının giderek azaldığını ifade etti.
İskenderun Teknik Üniversitesi bünyesinde, gelecekte hem araştırmacılar hem de öğrenciler için uygulama imkânı sağlayacak olan bir müze kurulacağını anlatan Prof. Dr. Mevlüt Aktaş, daha önce İskenderun’da kıyıya vuran oluklu balina gibi bu ispermeçet balinasının da müzede sergilenmek üzere uygun bir şekilde gömüleceğini söyledi.
Aktaş, kurulacak olan müzede birçok deniz canlısı ve özellikle balina ve yunus gibi deniz memelileri türlerinin sergileneceğini ve bu müzenin Türkiye’deki önemli merkezlerden biri haline geleceğini ifade etti.
-BŞB DESTEĞİ-
Balinanın denizden çıkarılması ve gömülmesi esnasında operasyonu yürüten İskenderun Teknik Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Sefa Ayhan Demirhan ve araştırıcılar Arş. Gör. Emrah Şimşek ve Arş. Gör. Alper Yanar ise, parçalanma nedeniyle vücut bütünlüğü bozulan balinayı, Hatay Büyükşehir Çevre Koruma Daire Başkanlığı ekiplerinin yardımıyla sahilde uygun bir yere, bir yıl sonra çıkarmak amacıyla gömüp, vücudundan ayrılan kemikleri de denizden toplayarak temizleme ve parçaların kodlanması amacıyla Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi laboratuvarlarına taşıdılar. -Cemil Yıldız-