Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BAO ve Vakıf İşhanı Yeri Yeşil Alan Olsun…

CHP’nin BŞB Meclis üyesi M.Ömer Dolar, teklifi Meclis’e taşıdı, Hatay

CHP’nin BŞB Meclis üyesi M.Ömer Dolar, teklifi Meclis’e taşıdı, Hatay BŞB Başkanı Lütfü Savaş öneriyi destekledi ve değerlendirilmesi amacıyla Komisyon’a gönderdi.

Antakya Atatürk Caddesi’nde yıkılan Büyük Antakya Oteli ile Saray Caddesi’ndeki Vakıf İşhanı’nın yeşil alan olarak düzenlenmesi istendi. Öneri, Hatay Büyükşehir Belediye Meclisi’nde CHP’li üye M.Ömer Dolar tarafından gündeme getirildi.
CHP’li üye Ömer Dolar, belirttiği iki alanın imara açılması durumunda bölgede trafik yoğunluğunun artacağının altını çizerek, “Önerimiz dikkate alınır ve yeşil alan olarak değerlendirilirse, kent biraz nefes alır, buna da çok ihtiyaç var” dedi.
Oturumu yöneten Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın da destekleyerek İmar Komisyonu’na gönderdiği Meclis üyesi M. Ömer Dolar’ın teklifi ve gerekçeleri şöyle sıralandı:
“10 Temmuz Salı günü gerçekleştirdiğimiz Hatay Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında, Antakya Saray Caddesi girişindeki Vakıflar’a ait İşhanı’nın ve Atatürk Caddesi’nde yeni yıkılan Antakya Oteli’nin yerlerinin halka açık yeşil alan olarak bırakılması hususundaki görüşümüzü Meclis gündemine taşıdık. Bilindiği üzere, Antakya kent merkezinin eski bir yerleşim bölgesi olmasından dolayı, açık alanlar (dinlenme alanları) bulunmamakta olup, mevcuttaki açık alanlar da kent halkının talebini karşılayamamaktadır. Kentimizi daha sağlıklı ve yaşanabilir bir yapıya kavuşturmak, halkın her türlü dinlenme ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için bu tür alanların arttırılması gerekliliği bilinen bir gerçektir.
Bundan dolayıdır ki, bazen kentin geleceği ile ilgili fırsatlar karşımıza çıktığında bunun en iyi biçimde değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu tarihi fırsat konusunda da, Antakya ilçemiz Atatürk Caddesi’nde bulunan ve yıkılan eski Antakya Oteli ile köprünün bu tür açık alan, dinlenme alanı gibi, vatandaşın yararlanıp nefes alacağı bir alana dönüştürülmesi telafisi mümkün olan bir fırsat olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu iki yerde de inşaat yapılamaması ve açık alan olarak konusunda kent halkından da çok ciddi ve yoğun bir talep geldiği de gözlenmektedir.
Aynı zamanda, buraların açık alan bırakılması sonucunda kent merkezi siluetine olumlu bir katkıda sağlayacaktır. Sosyal anlamda, Atatürk Caddesi ve Saray (Hürriyet) Caddesi’ne de ciddi anlamda hareketlilik getireceği kuşkusuzdur.
Aksi takdirde, eski Antakya Oteli yerine yedi (7) katlı bir binanın, Vakıf İşhanı yerinde de beş (5) katlı bir binanın yapılması, kentimize fayda sağlamak yerinde bu bölgeye bir yoğunluk ve trafik yükü getirecektir.
Bu parseller, mülkiyet olarak 1985 ada 34 parsel (Eski Antakya Oteli) 2372 m2 Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’na, 1587 parsel (Vakıf İşhanı) 1268 m2 Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olup, her ikisi de kamu kurumudur. Dolayısıyla bu alanların (parsellerin) teknik olarak kamunun yararına açılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Bu nedenle söz konusu alanların Antakya’nın geleceği açısından da daha yaşanabilir ve nitelikli bir çevrenin oluşması adına Büyükşehir Belediyesi’nce yapılan ve yapılacak imar planı çalışmaları kapsamında kamusal açık alan olarak değerlendirilmesi konusunda gereğinin yapılmasını arz ederim.”
Oturumu yöneten Başkan Lütfü Savaş da öneriyi desteklediğini ifade ettikten sonra, 1-5000’lik planlamada iki yerin meydan ve yeşil alan olarak değerlendirilmesinin yerinde olacağına vurgu yaptı. -Cemil Yıldız-