Barajlar hayat veriyor…

Hem toprağa, hem canlıya… Hatay’daki barajların sağlayacağı su ile rahatlaması beklenen tarımsal üretim ve içme suyu tablosu yanı sıra, yatırımlar, kentin ekolojik dengesi adına da ciddi bir zenginliğe adres olmayı sürdürüyor. Emin Yoğurtçuoğlu ve Abdullah Öğünç’ün son tespitleri de buna dair. “Bugün akşam Reyhanlı Barajı’na gittik. Gün batmadan önce, iki saatte tam 72 farklı kuş […]

Hem toprağa, hem canlıya…

Hatay’daki barajların sağlayacağı su ile rahatlaması beklenen tarımsal üretim ve içme suyu tablosu yanı sıra, yatırımlar, kentin ekolojik dengesi adına da ciddi bir zenginliğe adres olmayı sürdürüyor. Emin Yoğurtçuoğlu ve Abdullah Öğünç’ün son tespitleri de buna dair.

“Bugün akşam Reyhanlı Barajı’na gittik. Gün batmadan önce, iki saatte tam 72 farklı kuş türünü kaydettik! Ortalık göçmen kuşlarla doluydu. O kadar fazla kuş gördük ki, saymaktan, fotoğraf çekecek zaman bulamadım” diyen, Kuş Uzmanı, Doğa Fotoğrafçısı Emin Yoğurtçuoğlu, Hatay/Samandağ’daki Milleyha Kuş Cenneti’nden paylaştığı görüntülerle sosyal medyada gündem olmuştu.
Yoğurtçuoğlu’nun son paylaşımı ise son dönemde farklı başlıklar altında tartışılan barajlarla beraber artan göller. Bu alanların ciddi bir hayvan popülasyonuna ev sahipliğini yaptığına dikkat çeken ‘Kuş Uzmanı, Doğa Fotoğrafçısı’ Emin Yoğurtçuoğlu’nun ardından konuya işaret eden bir diğer isim, Hatay Doğayı Koruma Derneği Başkanı Abdullah Öğünç oldu.
“Tüm bilim camiası tarafından kurutulması insan eliyle yapılmış, en önemli çevre felaketleri arasında gösterilen Hatay Amik Gölü’ne alternatif bir sulak alan oldu, Reyhanlı Barajı.”
-MİLEYHA!-
Bir diğer düşündüren tablo ise Mileyha’dan! İçinde açıldığı kaçak su kanalları ve kurutulmak istenen gölü ile Hatay gündemine Emin Yoğurtçuoğlu tarafından taşınan, ardından alınan önlemlerle de koruma tedbirleri arttırılan Samandağ’daki Mileyha sulak alanında, geçtiğimiz günlerde doğaseverler bir araya geldi. Gelişmeyi, twitter adresi üzerinden, “Dün ufacık bir çağrımla (sadece instagram hikayesi ile), yüzlerce insan, Hatay’daki Milleyha Kuş Cenneti’ni görmek için toplandı” diyerek duyuran Yoğurtçuoğlu, şunları söyledi:
“Ufacık bir alanı korumak bu kadar zor olmamalı. Dünyayı paylaştığımız öteki canlıları anlamak bu kadar zor olmamalı. Aileler bilinçli olmalı, eğitim sistemi doğamızı kapsamalı. Bir hayalim var. Hayalim, kendi ekosistemlerini anlaya,n koruyan, dünyaya yön veren bir Türkiye. Bu hayalden henüz uzağız. Açık konuşayım! Epey uzağız.
Bugün akşam moralim bozuldu. Pılımı pırtımı toplayıp ayrılacaktım Hatay’dan. Sebepleri uzun. Bunca konuşmayı yaparken, aynı gün moloz dökümüne devam edildi. Birçok yer imara açık.” Tamer Yazar

Exit mobile version